Şekerbank

Sorunu Yerinde Tespit İçin Tarlaya İndi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sorunu Yerinde Tespit İçin Tarlaya İndi
Tofidass

Muş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Sami Akan, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü Teknik personellerinden Ziraat Mühendisleri Elife Yavuz, Emirhan Suçsuz ve Ziraat Teknikeri Çetin Kolos Özdilek köyünde bulunan sebze ekiliş alanlarını inceleyerek bitki hastalık ve zararlıları kontrolü yaptılar.

Özdilek Köyünde bulunan sebze ekiliş alanlarında, İl Müdürlüğü teknik personellerince yapılan makroskobik incelemelerde bitki hastalık ve zararlı popülasyonunun ekonomik zarar eşiğinde olup olmadığı gözlenerek halihazır durumda yapılabilecekler hakkında üreticilerle birebir görüşüldü.

Söz konusu alanda sebzecilik yapan üreticilerimizin sorunlarını dinleyen İl Müdürü Ergün Çolakoğlu; "Bu gün çiftçilerimizin sorunlarını yerinde görmek amacıyla teknik personellerimizle beraber sebze dikili alanlarda incelemelerde bulunmak üzere Özdilek köyüne geldik" dedi.

Çiftçilerin sadece sorunlarını dile getirmek amacıyla değil, doğru ve bilinçli üretim yapmak için, teknik personellerden sorunları hakkında bilgi almak amacıyla da müdürlüğümüzü ziyaret etmeleri gerektiğini ifade eden Çolakoğlu; "Teknik elemanlarımızla daima irtibatlı oldukları takdirde üreticilerimizin ekim-dikim konusundaki bilinç düzeyi de artacaktır. Çiftçilerimiz emeklerinin karşılığını yeterince alamadıklarını belirtirken haksız sayılmazlar. Çünkü üretim düşüklüğünün birçok sebebi olabilirken bilinçsizce yapılan yetiştiricilikte beklenen gelirin elde edilmemesi kaçınılmaz olacaktır. Bu sebeple başarılı bir üretime; iyi bir toprak hazırlığı ve kaliteli yani sertifikalı tohum ya da fide temin edilerek başlanmalı ve doğru bakım uygulamaları ile de yetiştiricilik desteklenmelidir" dedi.

Tarla şartlarında bitki hastalık ve zararlıları ile mücadele hakkında çiftçiler bilgilendirilmiş ve kültürel tedbirlerin önemi anlatılarak gerekli görüldüğü durumlarda teknik elemanlarınca üreticilere kimyasal mücadele önerilmiştir.

Bitki zararlılarının daha çok yaprak alt yüzünde görülmeleri nedeniyle kimyasal mücadele sırasında bitki yaprak alt yüzlerinin ilaçlı suyla temas etmesi gerektiği söyleyen Ziraat Mühendisi Elife Yavuz; "Tüm sebze ekiliş alanlarında; yaprak biti, yaprak piresi, thrips ve kırmızı örümcek adıyla bilinen zararlılar yoğun olarak görüldüğünden doğru kimyasal ilaçları uygun dozda ve uygun zamanda uygulamak gerekir. Kimyasal mücadele yapılamayan veya gerekli olmayan durumlarda ise kültürel mücadele olarak; hastalıklı bitkileri tarladan uzaklaştırıp imha etmek, doğru dikim, bakım ve sulama yapmak, özellikle toprak kaynaklı hastalıkların mücadelesinde 3-4 yıllık ekim nöbeti uygulamak, tarla içinde ve çevresinde yabancı ot temizliği yapmak, hasat sonunda bitki atıklarını tarladan uzaklaştırmak gerekir. Kimyasal mücadelesi olmayan viral hastalıklarda etmenin taşınmasını önlemek amacıyla bitkide beslenen canlı organizmalarla (vektör) kimyasal mücadele yapmak gerektiğini belirtti.

 Sadece kimyasal mücadele değil, kültürel ve mekanik mücadelenin de birlikte yer aldığı entegre bir zirai mücadele çalışması yapılarak ancak bilinçli üretimin olabileceğini söyleyen Çolakoğlu; "Bu da İl Müdürlüğümüz teknik personelleri ile iletişim halinde olmakla mümkündür. Ekim dikim yapmadan önce mutlaka Müdürlüğümüze gelerek teknik bilgi almalısınız" diyerek sözlerini tamamladı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yüksek Lisansını Yurt Dışında Yaptı, Çiftçiliğe DöndüÖnceki Haber

Yüksek Lisansını Yurt Dışında Yaptı, Çif...

Sonbahar Dönemi Şap Aşılama çalışmaları Devam EdiyorSonraki Haber

Sonbahar Dönemi Şap Aşılama çalışmaları...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar