Şekerbank

Türkiye’de Et Fiyatları ve İthalatı Üzerine Kritik Toplantı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türkiye’de Et Fiyatları ve İthalatı Üzerine Kritik Toplantı
Tofidass

Et ve Süt Kurumu (ESK) Genel Müdürü Mustafa Kayhan, Türkiye Et Üreticileri Derneği (TÜSEDAD) yönetimi ile kritik bir toplantı gerçekleştirdi. Yaklaşık iki saat süren toplantıda, et ithalatı ve et fiyatlarının bu yılki seyri hakkında önemli açıklamalarda bulunuldu.

Besicilerin sosyal medya etkisiyle hayvanlarını kesim fiyatları yükselecek beklentisiyle ellerinde tuttuğu ve bu durumun fiyatlar üzerinde kısır bir döngü oluşturduğu belirtildi. 2015 yılında başlayan kontrolsüz hayvan ithalatının yerli üreticiyi zarara uğrattığı ve kırsaldaki üretimin rekabet edememesi sonucu azaldığı ifade edildi.

ESK’nın ithalat lobilerine karşı mücadele verdiği ve yerli üretimi teşvik eden fiyatlandırma politikaları uyguladığı vurgulandı. Genel Müdür Kayhan, “İçeride maliyeti düşüremediğimiz için dışarıdan aldığımız hayvanın fiyatını iç piyasa bedeline yaklaştırmamız gerekiyor” dedi ve iç piyasa fiyatı arttığında ithal hayvan fiyatlarının da artırılacağını belirtti.

Brezilya ve Uruguay ile yapılan anlaşmalar doğrultusunda önümüzdeki ay ithalatın ikinci etabının gerçekleşeceği ve Mayıs sonuna kadar hedeflenen 600 bin baş hayvanın 150 bininin teslim edilmiş olacağı açıklandı.

Süt fiyatlarının gıda enflasyonunu kontrol amacıyla baskılanmasının et krizine yol açtığı ve süt fiyatlarının maliyet artı refah payı olarak açıklanması gerektiği üzerinde duruldu. TÜSEDAD, maliyet hesaplarının her ay web sitesinde yayınlandığını ve hesapların vergi usul kanunu esaslarına uygun olduğunu belirtti.

Toplantı sonunda, üreticilerin çıkarlarına ters popülist siyasi hamlelerin yanlışlığına dikkat çekildi ve et fiyatlarının enflasyon oranında artmaya devam edeceği öngörüldü. TÜSEDAD Yönetim Kurulu, şeffaf ve dürüst paylaşımları için ESK Genel Müdürü’ne teşekkürlerini iletti.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Akhisar’da Ramazan Ayı Gıda Denetimleri YoğunlaştıÖnceki Haber

Akhisar’da Ramazan Ayı Gıda Denetimleri...

Şekerbank’tan tarıma yönelik yatırımlara 48 ay vadeli finansmanSonraki Haber

Şekerbank’tan tarıma yönelik yatırımlara...

Haber Yorumları

  • Latif18-03-2024 19:50

    Et fiyatlarının artışındaki tek büyük sebep yanlış tarım politikalarıdır. Et ithal ederek yerli üreticinin belini kırmaya devam ederseniz ülkede hayvan üretimi bitecek. Yapmayın şunu… ekonomiyi düzeltin, üretim maliyetlerini düşürün, çiftçileri denetleyerek destekleyin…

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar