Şekerbank

Yöresel Ürünlerle Marjinal Tarım Alanlarında Alternatif Ürün 'Dikenli İncir' Projesi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yöresel Ürünlerle Marjinal Tarım Alanlarında Alternatif Ürün 'Dikenli İncir' Projesi
Tofidass

Erdemli Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından hazırlanan ''YÖRESEL ÜRÜNLERLE KIRSAL KALKINMA PROJESİ'' Avrupa Birliği tarafından finanse edilen "AB ve Türkiye Arasında Sivil Toplum Diyaloğu – IV" hibe programı, "Tarım ve Balıkçılık" alt bileşeni kapsamında hazırlanmıştır. Avrupa Birliği ülkeleri ve aday ülkelerinden İngilizce yapılan başvuru sonucu Birleşik Krallık, İtalya, İspanya ve Türkiye' den 10 proje kazanmış, Bunlardan biri olan proje 'Rural Development With Local Products' derece yaparak sıralamaya girmiştir.

Projenin amacı, halen ülkemizde doğal ortamında kendiliğinden yetişen ve meyveleri dikenli incir olarak adlandırılan bitkinin kültür altına alınarak, modern bahçelerde modern tarım teknikleri ile yetiştiriciliğinin sağlanmasıdır. Bu sayede öncelikle birim alandan elde edilen dikenli incir veriminin artırılması, meyve kalitesinin de iyileşmesi ve uniform bir yapıya kavuşması hedeflenmektedir. Bununla beraber dikenli incir üretimi İlin daha ziyade kırsal bölgelerinde, düşük vasıflı toprak yapısına sahip marjinal tarım alanlarında gerçekleştirilecek olup, bir yandan kırsal alanların kalkınmasına katkıda bulunulurken, diğer taraftan da marjinal tarım alanları üretime ve ekonomiye kazandırılmış olacaktır.

Dünya'da dikenli incir üretiminde ve ticaretinde söz sahibi ülkelerden birisi de İtalya'dır. İtalya'da faaliyet gösteren UNISENA adlı Kurum, Akdeniz Natürel Yaşam Derneği ve Erdemli Ziraat odası ile beraber projenin başvuru sahibidirler.

Proje kapsamında Mersin İli ve İlçelerinde yaklaşık 500 çiftçi ile bu çiftçilere danışmanlık hizmeti verecek 25 ziraat mühendisine eğitim verilecektir. Teorik ve uygulama aşamalarından oluşan eğitimler dikenli incirin yetiştirme şartları, toprak hazırlığı, besleme, sulama, budama, hasat, meyvelerin muhafazası ve pazarlama gibi konu başlıklarını ihtiva edecektir. Örnek bir deneme parseli teşkil edilerek üretimin bütün aşamaları ilgililerin gözlemlerine sunulacaktır. İtalya'dan davet edilecek uzmanların da katılımlarıyla dikenli incirin üretilmesi, beslenme açısından önemi ve bölge ekonomisine sağlayacağı katkıların ele alınacağı bir çalıştay yapılacaktır.

Proje kapsamında İtalya'da 1 haftalık işbaşı eğitimi yapılacaktır.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Hububat Alanları Kontrol EdildiÖnceki Haber

Hububat Alanları Kontrol Edildi

Adaçayı Üretimi Artırma ÇalışmalarıSonraki Haber

Adaçayı Üretimi Artırma Çalışmaları

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar