Şekerbank

Kuduz haberi hayvan düşmanlığı yaratmasın

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kuduz haberi hayvan düşmanlığı yaratmasın
Tofidass

ADANA Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, Adana ve Osmaniye'de kuduz vakalarının görülmesinin insanlarda hayvan korkusu yaratabileceğini söyledi.
Seyhan ilçesi Zeytinli Mahallesi'nde kuduz olduğu öne sürülen köpeğin 2 kişiyi ısırdığını ve bu kişilerin tedavi altına alındığını bildiren Oda Başkanı Nihat Köse, Osmaniye'de de kuduz vakası nedeniyle bölgede panik havası oluştuğunu belirtti. Geçen yıl Adana'da 13 bin 193 kedi ve köpeğe kuduz aşısı yapıldığını, bu yıl ise sayının 7 bin 951'e ulaştığını anlatan Nihat Köse, şöyle dedi:
"Kuduz iddiaları beraberinde bir hayvan korkusu ve düşmanlığı getirebilir. Sokakta gördüğümüz her hayvan kuduz değil, sokak hayvanları belediyelerce aşılanıp küpelenerek tekrar bulundukları yere bırakılmaktadır. Hayvan dostları, hayvanlarını aşılatıp sevmeye devam edebilir." 
Kuduzun tüm sıcakkanlı hayvanlara ve insanlara kan yoluyla bulaşabileceğini belirten Köse şöyle konuştu:
"Salyasında virüs bulunan bir hayvan tarafından ısırılma ya da salyanın açık yaraya teması yoluyla kuduz hastalığı bulaşır. Solunumla, hasta hayvana temasla, sindirim yoluyla bulaşma söz konusu değildir. Ayrıca ısırılma yoluyla bulaşma olması için hayvanın salyasında virüs bulunmalıdır. Salyasında virüs bulunan hayvanlar en geç 10 gün içinde ölürler. Isırma tarihinden 10 gün geçtikten sonra ölmeyen hayvanın ısırdığı şahsa kuduz bulaşmamış demektir. Bir ısırılma anında vatandaşlarımız yara yerini bol ılık sabunlu suyla yıkayıp en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalı ve bağlı bulunduğu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne bilgi vermelidir."
Öte yandan Osmaniye'de yarasaya benzer yırtıcı bir hayvanın ısırması sonucu kuduz olduğu anlaşılan ve Adana'daki Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde karantinaya alınan 34 yaşındaki Veli A.'nın sağlık durumunun ağır olduğu bildirildi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çiftçi haraç vermeyince çiftliğini yaktılarÖnceki Haber

Çiftçi haraç vermeyince çiftliğini yaktı...

Kanadı kırık puhu kuşuna ‘hassas’ operasyonSonraki Haber

Kanadı kırık puhu kuşuna ‘hassas’ operas...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar