Şekerbank

Kanadı kırık puhu kuşuna ‘hassas’ operasyon

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kanadı kırık puhu kuşuna ‘hassas’ operasyon
Tofidass

Sivas'ın Divriği İlçesi'nde yaralı halde bulunan, nesli tükenme riski taşıyan en iri baykuş türü olarak bilinen puhu kuşu Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Veterinerlik Fakültesi bünyesindeki Hayvan Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Doğadayken yanlış kaynadığı tespit edilen hayvanın kanadı operasyon ile yeniden kırılarak düzeltildi.

Divriği İlçesi’nin kırsal kesiminde kanatları kırık halde avcılar tarafından bulunan puhu kuşu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’ne teslim edildi. Ardından Sivas CÜ Veterinerlik Fakültesi’ne getirilen kuş buradaki Hayvan Hastanesi’nde tedaviye alındı. Yapılan muayenede yaralı baykuşun kanatlarının uzun süre önce kırıldığı ve kemiklerinin yanlış kaynadığı tespit edildi.

Bunun üzerine ameliyata alınan kuşunun yanlış kaynayan kemikleri yaklaşık 3 saat süren operasyonla kırılarak yeniden düzeltildi. Hayvan Hastanesi Cerrahi Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. İlker Şen, şöyle dedi: “Bu türün Türkiye’deki adı; Puhu kuşu. Türkiye için nadir bulunan ve soyu tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan türlerden biri. Divriği’de avcılar tarafından yerde bulunmuş ve bulunduğu zaman oldukça düşkün durumdaymış. Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından bize başvuruldu. Biz de operasyona almaya karar verdik. İki kanadında da kırık var. Kırıklardan birii oldukça kötü durumda dirseğe yakın.  Üzerinden uzun bir zaman geçtiği için eskimiş bir olguydu. Biz de bu kuşu yeniden doğal yaşama kazandırmak için tedavisini yapacağız.”

Yaban hayatına insanların yaban hayvanlarına hassasiyet göstermeleri gerektiğini söyleyen Dr. Sivas’ın göç bölgesi konumda olduğunu, bu coğrafyada özellikle yaban hayatı ile ilgili geniş, yaşanılabilir bir çevre bulunduğunu kaydederek şöyle dedi: “Bununla ilgili bir çok yaban hayvanı türü, CÜ’deki Veteriner Fakültesi’ne de getirilmektedir. Yaban hayatıyla ilgili ülkemizde çok büyük bir açık var. Bunların dünyada örnekleri var. Doğal yaşamı koruma ve yaban hayatını koruma üzerine çalışan ekipler mevcut ama bizim ülkemiz de bu çok yaygın bir konumda değil. O yüzden bu tip merkezlerin artırılması gerekiyor.”

Ameliyatı başarılı geçen puhu kuşunun 2 aylık rehabilitasyon süresi ardından yeniden doğaya bırakılacağı ifade edildi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kuduz haberi hayvan düşmanlığı yaratmasınÖnceki Haber

Kuduz haberi hayvan düşmanlığı yaratması...

İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’ne kayyum atandıSonraki Haber

İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar