
Chobani CEO’su Hamdi Ulukaya ve iş insanı Ivanka Trump, ABD’de her yıl milyonlarca ton tarım ürününün tarlada kalmasına çözüm sunmayı hedefleyen sürdürülebilirlik odaklı “Planet Harvest” girişimini duyurdu. Proje, çiftçilere yeni gelir kapıları açarken çevresel faydalar da sağlıyor.

ABD’de gıda israfına çözüm için yeni bir iş modeli hayata geçiriliyor. Chobani Kurucusu ve CEO’su Hamdi Ulukaya ile iş insanı Ivanka Trump, bugün düzenledikleri canlı yayında, çiftçilerin tarlada kalan ürünlerini ekonomiye kazandırmayı amaçlayan “Planet Harvest” girişimini tanıttı.
ABD’de Gıda İsrafının Boyutu
Her yıl ABD’de yetiştirilen meyve ve sebzelerin yaklaşık %30’u, boyut, şekil veya renk standartlarına uymadığı gerekçesiyle tarlada kalıyor. Yalnızca 2023 yılında 16 milyon tondan fazla ürün israf edilirken, çiftçiler yaklaşık 13 milyar dolarlık ekonomik kayıp yaşadı. Yıllık ortalama 182 bin ton çileğin tarlalara geri sürülmesi, bu sorunun en çarpıcı örneklerinden biri olarak öne çıkıyor.
Planet Harvest: Çiftçilere Yeni Pazar
Hamdi Ulukaya ve Ivanka Trump’ın iş birliği, ilk kez 2022’de Idaho ve New York’ta fazla gıdaların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasıyla başladı. Bu deneyim, israfı kaynağında önleyen kalıcı bir iş modeli fikrini doğurdu ve Planet Harvest’in kuruluşuna ilham verdi.
Planet Harvest, görünümü nedeniyle satılamayan ürünlere ikinci bir pazar oluşturuyor. Çiftçiler, bu ürünleri doğrudan gıda şirketleri ve perakendecilere satabiliyor; ürünler püre, dondurulmuş gıda veya sos gibi farklı alanlarda değerlendiriliyor.
Chobani İlk Büyük Ortak Oldu
Ulukaya ve Trump’ın açıkladığına göre Chobani, Planet Harvest’in ilk büyük ortağı oldu. Şirket, proje kapsamında yaklaşık 545 ton çilek satın alarak 55 milyon yoğurt içeceği üretti. Böylece çiftçiler, daha önce değersiz görülen ürünlerden kilogram başına 0,59 dolar gelir elde etmeye başladı. Bu yöntem yalnızca birkaç çiftlikte yüz binlerce dolarlık ek gelir yaratarak kırsal ekonomiye katkı sağladı.
Çevresel Kazanımlar
Dünya Yaban Hayatı Fonu’nun (WWF) bağımsız analizine göre, 453 bin kilogram meyvenin kurtarılmasıyla 1,2 trilyon litre su tasarrufu sağlanırken, 169 bin ton karbon emisyonu da önlendi.
Ulukaya: “Daha Fazla Yetiştirmek Değil, Daha İyi Yönetmek Gerek”
Chobani’nin yıllar önce rBST içermeyen süt kullanımıyla sektörde yeni bir standart oluşturduğunu hatırlatan Hamdi Ulukaya, benzer bir dönüşümün şimdi “whole-harvest sourcing” modeliyle mümkün olduğunu vurguladı.
Ulukaya, şunları söyledi:
“Açlık sorununu çözmek için daha fazla gıda yetiştirmemize gerek yok. Zaten yetiştirdiklerimizi daha iyi yönetmeliyiz. Her yıl tarlalarda kalan yüz binlerce ton ürün bir kayıp gibi görünüyor; ama aslında büyük bir fırsat sunuyor. Ivanka Trump ile başlattığımız bu iş birliği, çiftçilerin emeklerinin karşılığını aldığı yeni bir iş modelini temsil ediyor.”
Küresel Vizyon ve Yatırımlar
Ulukaya’nın girişimi, Nisan ayında ABD Başkanı Donald Trump’ın Beyaz Saray’da düzenlediği CEO davetiyle de dikkat çekti. Burada ABD yatırımlarını ve vizyonunu paylaşan Ulukaya, Idaho ve New York’ta başlattığı 1,7 milyar dolarlık yeni tesis yatırımlarıyla 1.200 kişilik istihdam oluşturmayı hedefliyor.
ABD’ye göçmen olarak giden ve Chobani markasını kısa sürede ülkenin en hızlı büyüyen şirketlerinden biri haline getiren Ulukaya, aynı zamanda ABD-Türkiye İş Konseyi Başkanı olarak da görev yapıyor.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın