Şekerbank

Ayvalık İlçesinde Zeytin Hasadı Törenle Başladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ayvalık İlçesinde Zeytin Hasadı Törenle Başladı
Tofidass

Ayvalık Ziraat Odası tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen 'Zeytin Hasat Şöleni' yoğun bir katılımla gerçekleşti. Mutluköy Mahallesinde gerçekleşen şölende;  Vali Ersin Yazıcı, Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüaslan, Susurluk Kaymakamı Osman Ateş, Gömeç Kaymakamı Önder Coşğun, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, İl Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Murat Kınay, İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız,  Türkiye Ziraat Odaları Birliği temsilcileri, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Benhan İbrahim Kantarcı ve ATO yöneticileri, Ayvalık Ziraat Odası Başkanı Hasan Kıtay, Balıkesir genelindeki ziraat odalarının başkan ve yöneticileri, Ayvalıklı zeytin üreticileriyle, zeytin sanayicileri ve çok sayıda vatandaş hazır bulundu.
ÖLMEZ AĞAÇ
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan etkinlikte konuşan Ayvalık Ziraat Odası Başkanı Hasan Kıtay, "Bazı efsanelerde 'ölmez ağaç' diye anılan zeytin ağacı, rivayet odur ki; bir zeytinliğe ayağı düşen yolcu, oturup gölgesinde dinlenirken, yolcunun kulağına şöyle fısıldamıştır: 'Herkese ait'im ve kimseye ait değilim; siz gelmeden önce buradaydım, siz gittikten sonra da burada olacağım.' Hakikaten bir bakıma belki de 'zeytin bütün ağaçların ilkidir.' Bu sebeple de bütün mukaddes kitaplarda zeytin ağacı bolluğun, adaletin, sağlığın, zaferin, refahın, bilgeliğin ve arınmanın; kısaca insanlık için en önemli erdem ve değerlerin sembolüdür. Kur'an-ı Kerim'de de zeytinden söz edildiğini, mübarek meyvelerden biri addedildiğini hepimiz biliyoruz. Muhakkak bir de zeytin ağacının; buna bağlı olarak zeytin ve zeytinyağının üretimdeki önemi var. Binlerce çiftçinin ekmek kapısı zeytin, çeşit çeşit yemeğin çeşni kapısı olmasının ötesinde bir geçim yolu. Ne mutlu ki bugün burada bir kez daha yılın ilk hasadını gerçekleştiriyor, aynı heyecanı bir defa daha aramızda pay ediyoruz. Her yeni hasat, yeni bir umut, yeni bir heyecan yeni bir başlangıçtır. Bu defa da öyle." dedi.
MİLLİ BİR DEĞER VE MİLLİ BİR ÜRÜN
Törende konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer de, 'zeytin' denildiğinde bölge halkının adeta titrediğini belirterek, "Zeytin gerçekten ülkemizin milli bir değeri ve milli bir ürünü. Sahip çıkmak ve onu korumak lazım. Yıllardır, yüzyıllardır zeytin ve zeytinyağı ülkemizde birçok insanın ekmek kapısı ve bereketi olmuştur." dedi.

AYVALIK'TA 2 MİLYON ZEYTİN AĞACI
Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüaslan da; Ayvalık'ın zeytin ve zeytinyağıyla dünyanın en önemli piyasasına sahip olduğunu hatırlatarak, "İlçemiz, 2 milyona yakın zeytin ağacıyla, 50 bin tona yakın zeytin üretimi ve 10 bin tona yakın zeytinyağı ile ilçemiz ekonomisine, yöremize ve ülkemize çok ciddi anlamda katkılar vermektedir. Bunun asıl mimarı, şüphesiz ki üreticilerimiz, çiftçilerimiz ve köylülerimizdir." dedi.
Türkiye'nin milli gelirleri arasında olan tarım sektörünün içinde özellikle zeytin ve zeytinyağının önemli bir yere sahip olduğunu kaydeden Kaymakam Görgülüaslan, "Nefaseti ve tadıyla farklı bir yere sahip olan zeytin ve zeytinyağımızın üreticilerinin çözüm bekleyen sorunları mevcuttur. Bu anlamda bizlerde o sorunların çözümüne dönük olarak çok ciddi katkılar ve desteklerin içerisinde olmak istiyoruz." ifadelerini kaydetti.
BALIKESİR'DE ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI İLE YENİDEN TANIŞACAKSINIZ
Vali Ersin Yazıcı ise; Ayvalık 2. Zeytin Hasat Şöleni etkinliklerinde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "Balıkesir, Türkiye'yi doyuran bir ildir. Şükürler olsun ki; pirinçten, zeytine; et, süt, yumurta gibi aklımıza gelen tüm tarım ürünleri Balıkesir'imizin çeşitli noktalarında oldukça kaliteli ve bol miktarda üretilmektedir. Türkiye'nin ve hatta dünyanın en kaliteli zeytinyağı, lezzeti mükemmel olan, damaklarda asıl kendini unutturmayan Körfez'in zeytinyağı da burada sizlerin ellerinizden üretiliyor. Az miktarda tüketilen yağımızı hep birlikte yapacağımız çalışmalarla yükseltmeye gayret edeceğiz. Bu bizim sorumluluğumuzda. Çiftçimiz başta olmak üzere biz üreticilerin, ziraat odalarının, bu konuyla ilgili sivil toplum kuruluşlarının çalışmaları ve gayretleriyle öncelikle ülkemizde, sonrada dünyada körfezimizin zeytinyağını herkese tattıracağız inşallah." diye konuştu.
EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR
Konuşmaların ardından halk oyunları ve mehteran ekibinin gösterilerinin büyük bir coşkuyla izlendiği törende; 2. Zeytin Hasat Şöleni'nin gerçekleşmesinde emekleri bulunan Vali Ersin Yazıcı, Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüaslan, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ve Mutkuköy Mahallesi Muhtarı aynı zamanda şölenin yapıldığı tesislerin ev sahibi Erdinç Tügen'e; Ayvalık Ziraat Odası Başkanı Hasan Kıtay, Oda Meclis Başkanı Mehmet Amaç ve Oda Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Baysal tarafından plaket verildi.

ZEYTİN HASADI SERÜVENİ
Etkinlikte Vali Ersin Yazıcı ve beraberindeki protokol üyeleri sembolik zeytin hasadı yaptı. Sıkılan zeytinler taş baskı sistemiyle 20 dakikada zeytinyağına dönüştürüldü. Protokol ve vatandaşlar da bu serüveni büyük bir coşkuyla izledi.
Vali Ersin Yazıcı ile beraberindekiler daha sonra şölen alanında kurulan zeytinyağı firmalarının stantlarını gezdi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Malkaralı Çiftçilere Yem Bitkisi Tohumu DağıtıldıÖnceki Haber

Malkaralı Çiftçilere Yem Bitkisi Tohumu...

Isparta Tarımının Gizli Kahramanı; BarbunyaSonraki Haber

Isparta Tarımının Gizli Kahramanı; Barbu...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar