Şekerbank

Altıntaş’ta Tarla Günü

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Altıntaş’ta Tarla Günü
Kütahya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü; tarımsal üretim faaliyetleri kapsamında Altıntaş Merkez İlçe ile Yanlızsaray köyünde tarla günü etkinliği düzenleyerek nohut ve buğday çeşitlerini yöre çiftçilerine tanıttı.
Tofidass

Kütahya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılarak Araştırma-Yayım-Çiftçi bağının güçlendirilmesi kapsamında yürütülen Tarımsal Yayımın Desteklenmesi Projesi kapsamında, Eskişehir Geçit Kuşağı Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen Nohut (Azkan, Akça, Çakır, Hisarve Buğday (ES-26, Nacibey, Müfitbey, Alpu, Harmankaya, Yunus) çeşitlerini yöre çiftçisine tanıtımı gerçekleştirmek üzere tarla günü etkinliği düzenledi

Altıntaş merkez ve Yalnızsaray köyünde düzenlenen etkinliğe Altıntaş Kaymakamı Mehmet Alpaslan, Altıntaş Belediye Başkanı Ferit Karabulut, Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr.Sabri Çakır, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Coşkun Güler, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fatih Yıldız, resmi ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile muhtarlar, çiftçiler ve Merkez İlçe Targel Personeli katıldı.

İlçe ürün yelpazesinde 15601 hektar alanda buğday, 1521 hektar alanda nohut ekiminin yapıldığını belirten İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fatih Yıldız "İlçemiz için önemli tarımsal ürünler arasında olan nohut ve buğday üretiminde yerel çeşitlerin ekildiği alanlarda tarım hastalık epidemisinin yoğun yaşanması önemli verim kayıplarına neden olmakta. Bu sorunların Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünce tescil edilen hastalıklara dayanıklı tohumların kullanımıyla çözüleceğini düşünüyoruz" dedi.

Dünyamız ve ülkemizin en büyük sorununun dengeli ve devamlı beslenmek olduğunu belirten Eskişehir Geçit Kuşağı Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Sabri Çakır, "Enstitümüz 1925 yılında buyana tahıllar ve yemeklik tane baklagiller alanında 154 adet çeşit geliştirdi. Hastalıklara dayanıklı, yüksek verim kapasitesine sahip, kalite derecesi yüksek olan tohumların sahaya hızlı bir şekilde aktarılması, tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılması kapsamında düzenlenen bu tür tarla günleriyle mümkün olabiliyor" dedi.

305 bin hektar tarım alanın 140 hektarında buğday, 20 bin hektar alanda da nohut tarımının yapıldığını belirten Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Coşkun Güler buğday projesinin 3 yıl nohut projesinde 6 yıl devam edeceğini belirtti. 2015 yılında 70 adet demonstrasyon kurulduğunu ifade eden KTV Şube Müdürü Güler düzenlenen tarla günleri ve çiftçi inceleme gezileriyle yeni çeşitlerin çiftçilere tanıtılmasına devam edeceklerini söyledi.

Altıntaş Kaymakamı Mehmet Alpaslan tarım ilçesi olmasından dolayı Altıntaş'lı çiftçilerin yeniliklere açık olmasını isteyerek; "Çiftçilerin geleneksel yöntemlerden ziyade, teknolojiyi takip ederek bölgeye uyum sağlayabilecek yeni ürünlere yönelmesi gerekiyor. Bu tür projeler bu açıdan çok önemli. Projenin faaliyete geçmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyor, çiftçilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" dedi.

Konuşmaların ardından demonstrasyon kurulan nohut ve buğday tarlaları gezilerek çiftçilere ekimi yapılan çeşitlerin tanıtımı yapılarak bilgi alışverşinde bulunuldu. Tescilli çeşitlerin yerel çeşitlere göre bitki boyunun daha uzun olduğu, yatmadığı, antraknoz hastalığına dayanıklı, kardeşlenme ve başaktaki tane yapısının daha verimli olduğu kanaatine varıldı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çaykur’dan zam müjdesi!Önceki Haber

Çaykur’dan zam müjdesi!

Ülke Genelindeki Örnek Bahçeler GezildiSonraki Haber

Ülke Genelindeki Örnek Bahçeler Gezildi

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar