Şekerbank

Tarım Arazilerinin Miras ve Satışında İzlenecek Yol Haritası

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tarım Arazilerinin Miras ve Satışında İzlenecek Yol Haritası
5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu 15.05.2015 tarih ve 29001 sayılı resmi gazetede yayımlanan 6537 sayılı kanun ile değişikliğe uğramıştır.
Tofidass

5403 sayılı kanuna Ekonomik bütünlük Yeter Gelirli Tarımsal Arazi miktarı gibi Yeni kavramlar eklenmiştir. Devir ve Miras yoluyla intikallere yeni düzenlemeler getirilmiştir. Bu değişikliklere uygun olarak tarımsal arazilerin Mülkiyetinin devrine ilişkin yönetmelik ve buna bağlı talimat yayımlanarak yürürlüğe girmiştir

Kars İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin DÜZGÜN; Babadan miras tarlalar süresi içinde intikal ettirilmezse mahkeme yolu gözükeceğini. Mahkeme araziyi 'ehil mirasçı' olarak seçeceği kardeşlerden birine veya üçüncü bir şahsa satabileceğini belirtti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, tarım arazilerinin miras yoluyla parçalanmasını engellemek için Mayıs 2014′te çıkardığı kanun çerçevesinde son bir yılda anne veya babasından miras kalan tarım arazilerinin intikal işlemlerini yapmayan vatandaşlara 3 aylık ek süre verilmiştir. Bu süre sonunda da anlaşma sağlanamazsa ve intikal gerçekleşmezse mahkeme süreci başlayacağının uyarısını yaptı. 

DÜZGÜN: "Eskiden anne ya da baba vefat ettiğinde arazi çocuklara paylaştırılıyordu. Herkes hisseli olarak tapuya yazılıyordu. Bu da tarım arazilerini parçalıyordu. Parçalanan arazilerde yapılan üretim kimseye yetmiyordu. Kanundan sonra kimse kafasına göre arazi satamayacağını. Bu konuda üç usul belirlendiğini. İlki, mirasçılar araziyi bedeli karşılığı tek bir kardeşin üzerine devredebilir, ikincisi tarlayı kurulacak 'aile malları ortaklığı' ile bütün mirasçılar birlikte işletebilir, üçüncüsü, arazi üçüncü şahsa satılabilir. dedi

 Ayrıca miras kalan arazilerin intikal işlemlerinde damga vergisi, harç gibi masraflar için muafiyet sağlanacağını. Yeterli ödeme gücü olmayan mirasçılar için düşük faizli kredi kolaylığı tanınacağını belirtti. Süresi İçinde arazi konusunda anlaşma sağlanamaması halinde mahkeme sürecinin başlayacağını belirten DÜZGÜN, "Mahkeme, kardeşlerden birini 'ehil mirasçı' seçerek bedeli karşılığı araziyi verecek ya da üçüncü bir şahsa satacak." dedi.

TOPRAK KORUMA VE ARAZİ KULLANIMI KANUNU

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Dalaman Ziraat Odasından Limon Üreticisine UyarıÖnceki Haber

Dalaman Ziraat Odasından Limon Üreticisi...

Karaman’da Kaliteli Ekmek Üretimine Bilimsel YaklaşımSonraki Haber

Karaman’da Kaliteli Ekmek Üretimine Bili...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar