Şekerbank

Karaman’da Kaliteli Ekmek Üretimine Bilimsel Yaklaşım

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Karaman’da Kaliteli Ekmek Üretimine Bilimsel Yaklaşım
Ekmek kalitesinin arttırılmasına yönelik yürütülen çalışmaların üçüncüsü Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Mühendislik Fakültesi toplantı salonunda yapılan toplantıyla ele alındı.
Tofidass

Toplantıya Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektör Yardımcısı ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet YILDIRIM, KMÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Abdulvahit SAYASLAN ve Yrd. Doç. Dr. Mehmet KOYUNCU, Karaman İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Haşim KESKİN, İl Müdür Yardımcısı Baran Yavuz YÜREKLİ, Gıda ve Yem Şube Müdürü Fatih AYAZ ile birlikte ilimiz ekmek fabrikası işletmecileri, ilgili kurum ve kuruluşların personelleri katıldılar.

Toplantıda İl Müdürü Ahmet Haşim KESKİN Karaman'ın ekmek kalitesinin iyileştirilmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün koordinasyonunda üniversite, belediye esnaf ve sanatkarlar odası ve fırıncılar odası temsilcilerinin katılımıyla ortaklaşa yürütülen çalışmaların önemine değinerek alınan sonuçların kısa bir değerlendirmesini yaptı. KMÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet KOYUNCU, Un ve Ekmek Kalitesi konusundaki sunumunu gerçekleştirdi. KMÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdullvahit SAYASLAN ise "Karaman Ekmek Fırınlarından Sağlanan Unların Özellikleri" konulu sunumunda; toplantı öncesi İl Müdürlüğümüzce Karaman'da faaliyet gösteren ekmek fabrikalarından alınan un numunelerinin Bakanlık Gıda Kontrol Laboratuvarları  ve KMÜ Gıda Mühendisliği laboratuvarlarında unun kalitesine yönelik mixolab un analiz cihazıyla yapılan analizlere ilişkin çalışmaların sonuçlarını katılımcılarla paylaştı. Toplantı sonucunda kaliteli ekmek üretimi için;

1-Ekmeğin hammaddesi olan unun kaliteli, sert, ekmeklik buğdaydan temininin sağlanması

2-Ekmek yapımında kullanılacak unun su tutma kapasitesi, zedelenmiş nişasta oranı, gluten oranı ve sedimastasyon değerinin un üreticisi firmalardan istenerek istenilen normlarda un kullanılması.

3-Unun kalite değerine göre kullanılan şebeke suyu, maya ve enzim oranının ayarlanarak ekmeğin üretim aşamalarına dikkat edilmesi,

4-Ekmeğin besleyici değerini artırılması amacıyla % 10 oranında tam buğday unu kullanımına devam edilmesi kararları alınmıştır.

Katılımcıların karşılıklı görüş ve önerilerinin alınmasının ardından bir sonraki toplantının, bu toplantıda alınan kararların sonuçlarını görmek amacıyla bir ekmek fırınında yapılması kararlaştırıldı. Daha sonra; katılımcılarla Gıda Mühendisliği Bölümü Ar-Ge Laboratuvarları gezilerek yapılan analizler ve cihazlar hakkında katılımcılara bilgi verildi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tarım Arazilerinin Miras ve Satışında İzlenecek Yol HaritasıÖnceki Haber

Tarım Arazilerinin Miras ve Satışında İz...

İLO Heyeti, Ordu’da Paydaş Toplantısı ve Saha Ziyaretinde BulunduSonraki Haber

İLO Heyeti, Ordu’da Paydaş Toplantısı ve...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar