Şekerbank

Son On Yılın En Verimli Bal Hasadı Yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Son On Yılın En Verimli Bal Hasadı Yapıldı
Tofidass

Üçüncü bal hasadı bayramı Zonguldak'ın Ereğli İlçesi'nde yapıldı. Son on yılın en verimli hasadını yapan Zonguldak arıcısı bin ton bal üretimi yaptı. Avrupa standartlarında bal dolum tesisi ve uygulamalı eğitim tesisi ile bir ilki başaran Zonguldak İli Arı Yetiştiricileri Birliği , Bal hasadı bayramında protokolden tam not aldı. Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği Ereğli şubesinde  yapılan üçüncü bal hasadı bayramına Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Zonguldak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüz Necmi Çelik, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Zonguldak Ziraat Odaları Birliği Başkanı Hasan Kabarık, İlçe Tarım Müdürleri, İlçe Ziraat Odası Başkanları ve çok sayıda arıcı katıldı.

Zonguldak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik konuşmasında; "Zonguldak'a gelmeden önce kestane balını bilmiyordum ve tanımıyordum. Zonguldak'a geldikten sonra Başkan Selahattin Güney sayesinde kestane balı ile tanıştım. Geldiğimde kestane balı amatör olarak üretiliyordu ve fazla tanınmıyordu. Başkanla yaptığımız görüşmelerde Zonguldak kestane balının markalaşması ve etiketi olması gerektiğini söyledim. Yaptığımız proje ile Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Valiliğin desteği ile bal dolum tesisi kurduk ve etiket altına aldık. Zonguldak kestane balı şu anda hak ettiği değeri aldı. 
Önümüzdeki günlerde çok ciddi anlamda bal kontrolü yapacağız. Bal denetimini önce kendi arıcılarımızdan başlayacağız ve merdiven altında üretilen balların satışına kesinlikle izin vermeyeceğiz. Bu tesisin kıymetini bilin ve ballarınızı burada doldurun. Biz sizler için her türlü kolaylığı ve desteği sağlıyoruz. Bu yıl Zonguldak arıcısı son on yılın en verimli yılını yaşıyor. İlimizde kayıtlı 525 işletmenin 426 sının sabit 99 unun ise gezginci arıcı , 2015 yılında Bakanlığımız tarafından 307.000 TL destekleme ödemesi yapıldı ve bu desteklemeler her geçen gün artıyor, Geçtiğimiz yıllarda bal hasatlarında petekler boştu. Bu yıl Allaha çok şükür balımız verimli. Birliğinize sahip çıkın ve birlikte hareket edin. Birlik olursanız daha çok kazanırsınız. Balınızın kalitesini düşürmemeye çalışın ve her geçen gün kalitesini artırın ki Zonguldak kestane balı Türkiye'de bir numara olsun. Bal hasat bayramınızı kutluyor ve bol şanslar diliyorum" dedi. 

Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu konuşmasında, "Zonguldak İli Arı Yetiştiricileri Birliğini, Başkanı Selahattin Güney'i ve yönetimini başarılı çalışmalarından dolayı kutluyorum. Zonguldak kestane balı hak ettiği değeri geçte olsa aldı ve bugün haklı gururunu yaşıyor. Devlet olarak bizim verdiğimiz desteklere siz arıcılarda katkı vererek bugün çok verimli bir yılın hasadını ve bayramını yapıyoruz. Karadeniz insanının çalışkanlığı aldığınız etiket ve sertifikalarla kanıtladınız.  Üreten, ülkesine ve milletine bağlı insanlar her zaman kazınmışlardır ve kazanmaya da devam edeceklerdir. Bu tesis sadece bal dolum tesisi değil artık. Burası bir eğitim alanı oldu. Arıcılığa gönül verenler önce burada eğitimden geçecekler ve daha sonra aracılık yapacaklar. Tükettiğimiz kestane balının kaliteli ve güvenli olması bizleri mutlu ediyor. Çiçekten sofraya güvenli bal projeniz dünya da bir ilk ve buda Zonguldak'ta yapılıyor olması bizleri ayrıca mutlu etti. Bu kadar çalışma bence yeterli olmamalı, daha çok çalışarak ve üreterek her geçen gün kalitenizin çıtasını yükseltin ki Zonguldak kestane balının sahtesi yapılmasın.   Sizin bu emeğinizin karşılığını korumak için bizde ambalajsız ve etiketsiz bal satışını engellemek için elimizden geleni yapacağız.  Üçüncü bal hasadı bayramı İlimize ve ülkemize hayırlı ve uğurlu olsun. Tüm arıcılara bol kazançlar diliyorum" dedi.

Zonguldak İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Selahattin Güney konuşmasında " Bu yıl bal hasadı bayramının üçüncüsünü yapıyoruz.  İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik'in Zonguldak'ta göreve başlamasıyla birlikte böyle bir programı ortaya çıkardık. Her yıl farklı bir ilçede bal hasat bayramı yapılıyor. Yapıldığı İlçede gelecek yılın kurası çekiliyor. Zonguldak İli Arı Yetiştiricileri Birliği Türkiye'deki 81 İl içeresinde başarıyla faaliyetlerini sürdüren bir birliktir. Şu an itibariyle Zonguldak'ta 52 bin kayıtlı arı kovanımız var. 850 aile geçimini aracılıktan temin etmekte. Zonguldak konumu ve iklimi itibariyle ürettiği bal gerçekten çok kaliteli ve bunlar afaki söylenen sözler değil. Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesinde yapılan tahliller ve analizler neticesinde kalitesi ortaya çıkarılmıştır. Bizim en büyük sıkıntımız merdiven altı üretilen balların denetim altına alınmaması." dedi

Konuşmaların ardından Zonguldak İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Selahattin Güney, Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu'na desteklerinden dolayı plaket verdi. Kaymakam Madenoğlu'da Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüz Necmi Çelik'e arıcılığa verdiği desteklerden dolayı teşekkür plaketi verdi. Program davetlilerle birlikte yapılan bal hasadı ile sona erdi. Yapılan kura çekiminde 2017 yılında bal hasat bayramı Zonguldak Merkez'de yapılmasına karar verildi. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Örnek Sera Ve Bahçe Kurma Çalışmaları TamamlandıÖnceki Haber

Örnek Sera Ve Bahçe Kurma Çalışmaları Ta...

Başbakan Açıkladı Çiftçiye MüjdeSonraki Haber

Başbakan Açıkladı Çiftçiye Müjde

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar