Şekerbank

Mera Islah Projeleri Devam Ediyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Mera Islah Projeleri Devam Ediyor
Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce 4342 sayılı Mera Kanunu hükümleri gereği tespit, tahdit ve tahsis işlemleri biten köy ve beldelerde bütçe imkanları doğrultusunda ıslah çalışmaları yapılmaktadır.
Tofidass

Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce 4342 sayılı Mera Kanunu hükümleri gereği tespit, tahdit ve tahsis işlemleri biten köy ve beldelerde bütçe imkanları doğrultusunda ıslah çalışmaları yapılmaktadır.

4342 sayılı Mera Kanunu hükümlerine göre tespit, tahdit ve tahsis işlemleri biten köyler için, köy halkının talepli olması ve köyün proje uygulanması için uygun bulunması durumunda Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce hazırlanan Mera Islah ve Amenajman Projeleri Bakanlığımıza sunulmakta, Bakanlıkça kabul görmesi halinde de uygulama aşamasına geçilmektedir. Mera, yaylak ve kışlakların ıslah edilerek otlatma kapasitelerinin arttırılması, ot kalitelerinin iyileştirilmesi, toprak muhafaza tedbirleri uygulanarak, erozyonun önlenmesi amacıyla Mera Islahı ve Amenajman Projeleri uygulanmaktadır.

Erzurum'da 2004 yılından bu yana 15 köyde toplam 238.472 dekar alanda mera ıslah projesi yürütülmüştür. Bu çalışmalar esnasında 61.509 dekar alanda ıslah amaçlı gübreleme çalışması yapılmış ve 1.412 ton gübre kullanılmıştır. Proje uygulaması biten bu köylerde yonca, korunga, macar fiği ve silajlık mısır ekimi yapılmıştır. Yem bitkileri üretimini artırmak amaçlı olarak yapılan bu ekilişlerde tohumluk bedelinin %-40 oranındaki miktarı projeden karşılanmıştır. Yine proje uygulaması biten bu köy meralarına hayvanların su ihtiyacını karşılamak üzere 338 adet sıvat (hayvan suluğu) yaptırılarak, merada bulunan su kaynaklarına yerleştirilmiştir. Yapılan bu çalışmalar neticesinde uygulaması biten Narman İlçesi Şekerli köyü merası Bakanlıkca yapılan değerlendirmeler sonucunda Altınbayrak ile ödüllendirilmiştir.

2015 yılında ise Tortum-Tortumkale, Narman-Sülüklü, Oltu-Yaylaçayır ve Aziziye-Sorkunlu olmak üzere dört köyde Mera Islah ve Amenajman Projesi uygulamaları devam etmektedir.

04.11.2015 tarihinde Aziziye İlçesi Sorkunlu köyünde mera ıslah çalışmalarını yerinde inceleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman AKAR çalışmalar hakkında bilgi verdi. AKAR; "Mera Islah ve Amenajman Projesinin toplam maliyeti 283.940 TL'dir. Köyün mera alanı 3.423 dekardır. Bu alanın 3.000 dekarının gübrelenmesi planlanmaktadır. Gübreleme çalışması 2015 yılında 1500 dekar, 2017 yılında 1.500 dekar olarak yapılacaktır. Gübreleme çalışmaları sırasında 60 ton kompoze gübre kullanılacaktır.

AMACIMIZ, YEM MALİYETİNİ EN AZA İNDİRMEK

Meralarımız bilinçsiz, plansız otlatma sonucu ekonomik olmaktan çıkmıştır. Biz de bunun üzerine mera alanlarının yeniden eski görünümüne kavuşması için gübreleme çalışması yapıyoruz. Arkadaşlarımız mera ıslah çalışmaları kapsamında gübrelemenin yanında merada hayvanlar için kalıcı suluklar, tuzluklar ve hayvan kaşınma kazıkları gibi ilk bakışta çok basit gibi görünen ancak hayvanlar ve yetiştiricilerimiz için hayati önemde olan bu ve benzeri hizmetleride yapmaktadırlar. Proje uygulanan tüm köylerimizde meralar parsellere ayrılmakta ve dinlendirilerek münavebeli otlama sistemi uygulanmaktadır" dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
TeknoTarım'15 Üreticilerin İlgi Odağı OlduÖnceki Haber

TeknoTarım'15 Üreticilerin İlgi Odağı Ol...

Şap Aşılama Kampanyası TamamlandıSonraki Haber

Şap Aşılama Kampanyası Tamamlandı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar