Şekerbank

TeknoTarım'15 Üreticilerin İlgi Odağı Oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
TeknoTarım'15 Üreticilerin İlgi Odağı Oldu
Tarım sektöründe faaliyet gösteren üreticiyle çiftçiyi bir araya getiren "Manisa 9. Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı", 5-8 Kasım 2015 tarihleri arasında kapılarını ziyaretçilere açtı.
Tofidass

Tarım sektöründe faaliyet gösteren üreticiyle çiftçiyi bir araya getiren "Manisa 9. Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı",  5-8 Kasım 2015 tarihleri arasında kapılarını ziyaretçilere açtı.

SNS Fuarcılık ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün iş birliğinde organize edilen ve bu yıl 9.'su düzenlenen fuarda, tarım ve hayvancılık sektörüyle ilgili 132 firma ürünlerini sergileme imkanı buldu. Dört gün boyunca faaliyet gösteren fuarda bu sene; traktör ve ekipmanları, ekim-dikim gübreleme makineleri, damla sulama sistemleri, pulluklar, süt sağım makineleri, organik gübreler ile tarım ve hayvancılık üzerine birçok ürün sergilendi.

Manisa Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen açılış törenine; Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Güzgülü, Yunusemre Kaymakamı Yüksel Topal, Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Metin Öztürk, Yunusemre Belediye Başkanı Dr.Mehmet Çerçi, Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcıları Bilal Demir, Ahmet Songüler, İsmail Önal, Yunusemre Belediye Başkan Yardımcıları Ramis Şiyak, Şule Uygur, Odalar ve Birliklerin Başkanları, sektör temsilcileri, davetliler ile çok sayıda üretici katıldı.            

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardındanbir konuşma yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Metin Öztürk; "Manisamız münbit toprakları, iklimi ve coğrafi konumuyla bitkisel ve hayvansal üretimde Ülkemizin önde gelen illerinden bir tanesidir. 513.937 hektar tarım alanında üretilen pek çok üründen ortalamanın üzerinde verim alınabilmektedir.

İlimiz kurutmalık üzüm, sofralık üzüm ve tütün üretiminde ülke birincisi, kiraz üretiminde ülke ikincisi, zeytin, yumurta ve tavuk eti üretiminde ise ülke üçüncüsü konumundadır. 76.900 hektar bağ, 91.371 hektar zeytin, 273.511 hektar tarla, 24.122 hektar meyve, 33.236 hektar sebze üretim alanı ile 227.811 adet büyükbaş, 1.011.105 küçükbaş hayvana sahip olan ilimizde 71.170 kayıtlı üreticimiz, ülkemiz çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin % 93 nü, yaklaşık olarak tütünün % 40 nı, zeytinin % 14,3 nü, tavuk etinin % 14,7'sini, yumurtanın % 15,9 unu üretmektedir.

Manisa tarımı denilince akla ilk olarak sultani çekirdeksiz kuru üzüm gelmektedir. İlimizde 76.905 hektar bağ alanımız olup yıllar itibarı ile değişmekle birlikte 1.500.000 ton yaş üzüm üretilmektedir. Üretilen üzümün 1.100.000 tonu kurutularak değerlendirilmektedir.

Manisamız ve Ülkemiz için çok önemli bir ihracat değeri olan üzümümüzün mutlak surette organik üretiminin arttırılması gerekmektedir. Peki neden organik tarım? Organik tarımın şu an dünyada ki ticaret hacmi 72 milyar dolardır. Tüketim anlamında ise organik ürün pazarının % 83'ü Kuzey Amerika ve Avrupa pazarlarında olup, bu ülkelerde kişi başı yıllık organik ürün tüketimi 200 Euro'ları bulmaktadır. Yüzü dış pazarlara dönük Manisamız için de bu Pazar mutlak surette yer almamız gereken bir pazardır. Manisa kamuoyunun bildiği üzere Sayın Valimiz Erdoğan Bektaş'ın başkanlığında İl Müdürlüğümüzce yürütülen "Organik Tarımın Yaygınlaştırılması" projesinde önemli başarılar elde ettik. Bu proje kapsamında yaklaşık 31.000 dekar alanda artış söz konusu olmuştur. Organik tarım alanımız 81.000 dekara, geçiş sürecindeki alanımız 57.000 dekara, yeni başvurulan alanımız ise 31.000 dekara ulaşmıştır. Bu rakamsal değerler sadece bağ alanlarını değil tüm ürünleri kapsamaktadır. 2003 yılında İlimizde 788 çiftçi ailesi 25.220 dekar alanda 14.755 ton organik tarım yaparken 2014 yılına geldiğimizde bu sayı 2.258 çiftçi ailesine ulaşmış, 137.301 dekar alanda 77.005 ton organik ürün üretimi gerçekleşmiştir.

Organik tarım, üzerinde durulması gereken ve Manisa için çok önemli bir konudur. İnsan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen, sürdürülebilir gıda üretimi için kimyasal gübre kullanmaksızın, pestisit kalıntısı bulunmayan bitkisel ve hayvansal gıdaları üretmemiz önemli hale gelmiştir. Ürettiğimiz bu ürünler ile ülkemiz ve dünya pazarlarının yanısıra özellikle her yıl yaklaşık % 15 oranında artış gösteren Avrupa organik pazarında da mutlaka yerimizi almamız gerekmektedir. Eğer yüzümüz dış pazarlara dönük diyorsak gelişen pazarları takip etmek, Dünyadaki yeni teknik ve teknolojilere göre üretim yapmak kaçınılmaz bir zorunluluktur.

Tarım ve sanayi şehri olan İlimizde böyle bir fuarın düzenlenmiş olması, tarımımızın gelişme dinamiği göstermesi ve tarım sektörünün teknolojiye duyduğu talep açısından önemlidir. İlimizde gerçekleşen Tarım Fuarı sadece ilimiz için değil, bölgemiz için de önemlidir ve gelişerek devam etmelidir. Bu tür organizasyonlarla üreticilerimizin pazar ve teknolojiyle buluşması, ürünlerin değerlendirilmesi, işlenmiş ürünlerin pazarlanması için daha fazla fırsatlar yakalanması sağlanmaktadır.

Manisa'da 9. kez böyle bir fuarın tertip edilmesinden dolayı memnuniyetimi belirtir, üretici, sanayici ve tüketicinin bir araya getirilmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunarım. Fuarın İlimize ve tüm üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum" diyerek sözlerini noktaladı.

Manisa Valiliği öncülüğünde tarımsal alanda iki büyük proje yürütüldüğünü söyleyen Vali Erdoğan Bektaş; "Bölgemizin ciddi, verimli, yüksek kapasiteli tarım kabiliyetinin, tarım potansiyelinin bir baskı altında olduğunu ve korumaya ihtiyacı olduğunu söylemek zorundayız. Gerçekten de bu ülkemizin en önemli, en verimli ovalarından, en çok tarım ürünü ihracını bize mümkün kılan ovalarından birini nasıl bu gibi gelişmelere kurban etmeden geleceğe, torunlarımıza taşımayı başaracağız. Bunun için iki formül geliştirdik ve ifade ettik. Nedir bu proje? Proje, Manisa Ovasında kapalı devre basınçlı sulama sistemi beraberinde arazi toplulaştırması ile çağdaş tarıma geçmek. Yeni dönemde Manisa bunu başarmak zorunda. Bir diğer projemizde organik tarım projesi. 600 bin hektar alanın tamamını hedefleyen bir büyük organik tarım projesi başlatmış durumdayız. Bu iki projeyi gerçekleştirdiğimizde, yarısını gerçekleştirdiğimizde, gerçekleştirme yoluna girdiğimizde otomatik olarak biz tarım potansiyelimizde yer alan arazilerimizi korumaya almış olacağız" dedi.

Manisa'da istihdam yükü ağır sanayi arayışında olmadıklarını ifade eden Vali Bektaş; "İhtisas OSB'lerle yüksek teknolojik karakterli bir sanayi, katma değeri yüksek bir sanayi, ürün üreten bir sanayi, ihracat kapasitesi yüksek bir sanayi ihtiyacındayız, hevesindeyiz, isteğindeyiz. Türkiye eski Türkiye değil, Manisa eski Manisa değil. Manisa'nın şartları Türkiye genelinin şartlarından çok daha fazla bize avantajlar, imkanlar sunuyor. Bu avantajları, imkanları değerlendirmeyi bilemezsek, başaramazsak, kabahat bizimdir başkasının değil" diye konuştu.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri geleneksel kurdele kesimiyle Manisa Tarım ve Hayvancılık Fuarını ziyaretçilere açtı. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sebze Hasadı BaşladıÖnceki Haber

Sebze Hasadı Başladı

Mera Islah Projeleri Devam EdiyorSonraki Haber

Mera Islah Projeleri Devam Ediyor

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar