Şekerbank

Hedef Fındık Üretimini Artırmak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hedef Fındık Üretimini Artırmak
Giresun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Fındık Araştırma Enstitüsü işbirliğinde gerçekleştirilen proje ile kentte dönüm başına 80 kilogram olan fındık üretiminin 150 kilograma çıkarılması hedefleniyor
Tofidass

Giresun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Fındık Araştırma Enstitüsü işbirliğinde gerçekleştirilen projeyle kentte dönüm başına 80 kilogram olan fındık üretiminin 150 kilograma çıkarılması hedefleniyor.

"Yaşlı Fındık Bahçelerinde Gençleştirme Budamalarının Verim ve Kaliteye Etkilerinin Belirlenmesi Projesi" kapsamında, 13 ilçede tespit edilen örnek bahçelerde uygulama yapıldı. Budama, toprak analizi, gübreleme tekniklerinin en iyi şekillerinin uygulandığı örnek bahçelerde, iki yılın sonunda verimliliğin yüzde 100 artırılması planlanıyor. Çiftçilere örnek olacak projeye Fındık Tanıtım Grubu da destek veriyor.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Arif Kahya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındıkta en önemli sorunlardan birinin verimliliğin düşük olması olduğunu söyledi. Bu durumun da fındık ocaklarının yaşlı olmasından kaynaklandığına dikkati çeken Kahya, "Bölge ortalaması uzun yıllar 80 kilogram. Bunu nasıl 150 kilograma çıkarabiliriz düşüncesiyle bir proje hazırladık. Fındık üretimi yapılan 13 ilçemizde birer dönüm alanda bu projeyi uygulamaya başladık" dedi.

Fındık dallarında yaşlılığın, kültürel uygulamaların yeteri kadar uygulanamaması ve yanlış yapılmasından kaynaklandığını belirten Kahya, şunları kaydetti:

"Bunda da budama öncelikle geliyor. Budama yanlışlıklarını ortadan kaldırmak istiyoruz. Üretimi kısıtlayan birçok faktör var, toprak derinliği besin maddesi en önemli faktörlerden bir tanesi. Budamayı ne kadar yapsanız da topraktaki yeterli besin maddesinin bulunmaması verimliliği etkileyebiliyor. Projedeki hedefimiz 80 kilogram olan verimliliği en az 150 kilograma ve üzerine çıkarmak. Yüzde 100'ün üzerine çok rahat çıkabiliriz."

Türkiye'nin özellikle fındıktaki 2023 hedefinin 1 milyon ton üretim gerçekleştirmek olduğunu dile getiren Kahya, "Giresun'da da yıllar itibarıyla 80 ile 120 bin ton arasında fındık üretimi gerçekleşiyor. Bizim hedefimiz bu üretimi 150 bin tona çıkarmak. İlk yıl değil ama ikinci yıl itibarıyla hedefimize ulaşmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.

Kahya, Fındık Tanıtım Grubu ile de proje kapmasında çalışma yaptıklarını bildirerek, "Her ilçede 20 üreticiye eğitim verildi. Buradaki hedef 1 milyon tona ulaşmak için sahada yapılması gereken, üreticilerin yapması gereken uygulamaları yerinde göstermek. Bu uygulamaların sonucunda iki yıl sonra tarla günleri yapacağız. Üreticilerin fındık üretimini bu şekilde yapmasını sağlamaya çalışacağız" ifadelerini kullandı.

- İhracatçılar da verimin artmasına dikkati çekiyor

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç ise üretimde verimliliğin her zaman için o ürüne ve ürünün ticari kabiliyetine faydası bulunduğuna dikkati çekerek, fındıkta en ciddi problemin dönüm başı üretimin azlığı olduğunu kaydetti.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çarşamba Ovası’nda Topraksız TarımÖnceki Haber

Çarşamba Ovası’nda Topraksız Tarım

Şap Aşılama Kampanyası 4 Ocak'ta başlıyorSonraki Haber

Şap Aşılama Kampanyası 4 Ocak'ta başlıyo...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar