Şekerbank

Yüzde 75 Hibeli Yem Bitkileri Tohumu Dağıtıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yüzde 75 Hibeli Yem Bitkileri Tohumu Dağıtıldı
Tofidass

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından Mera Islah ve Amenajman Projesi kapsamında hazırlanan “Hayvana Gıda, Toprağa Deva, Çiftçiye Sefa Projesi” bünyesinde % 75 Bakanlık destekli, % 25 çiftçi katkılı 20 ton Yem Bezelyesi, 6,5 ton Korunga ve 3 ton İtalyan Çimi (süt otu) tohumluğu Samsun’lu çiftçilere dağıtıldı.

İlkadım İlçesine bağlı Kadamut Mahallesinde düzenlenen Programa; İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim SAĞLAM, İlkadım İlçe Belediye Başkanı Necattin DEMİRTAŞ, AK Parti İlkadım İlçe Başkanı Mücahit ERBİN, Samsun Ziraat Odaları Koordinatörü ve İlkadım Ziraat Odası Başkanı Hasan TÜTÜNCÜ, İlkadım İlçe Müdürü Fevzi ÇALIŞICI, Samsun Muhtarlar Derneği Başkan Vekili Hüseyin YILDIRIM, İlkadım Muhtarlar Derneği Başkanı Murat ŞAHİN, İlçe ve Şube Müdürleri, Teknik Elemanlar ile muhtarlar ve çiftçiler katıldı.

Dünyayı etkileyen Covid-19 salgınından dolayı birçok sektörün durma noktasına geldiğini, ancak sağlık ve tarım sektörünün faaliyetlerini sürdürdüğünü, dolayısıyla gıda ve tarımın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördüklerini ifade eden İl Müdürü İbrahim SAĞLAM konuşmasının devamında: “İlimize bağlı 17 İlçemizde yürüttüğümüz İlçe Sektör toplantıları ile Samsun’da Tarımsal Üretim Planlanması yeniden yapılarak İlimizde 55 hedef belirlenmiş ve bu hedeflerin yerine getirilmesi durumunda, hali hazırda 9 milyon TL olan Tarımsal Hasılanın 18 milyon TL’ye çıkarılacağı öngörülmektedir.

Samsun İlimizde 397.000 büyükbaş hayvanla 260.000 küçükbaş hayvanımız ve 1.250.000 ton kaba yem ihtiyacımız olup, bu kaba yem ihtiyacımızsa; 600.000 dekar yem bitkisi ekilişinden, 160.000 dekar mera alanlarından, otlatmaya açık orman alanları ve fındık bahçelerinden, bitkisel atıklardan, sap ve samanlardan karşılanmaktadır. DOKAP idaremiz ile birlikte yürüttüğümüz proje kapsamında, Bafra, Lâdik ve Havza İlçelerimize Silaj Paketleme makineleri verdiğimizi ve bu projelerimizin devam edeceğini, diğer İlçelerimizin de bu imkânlardan faydalanabilmesinin sağlanacağını bu vesile ile ifade edelim. Bu süreçlerde İlçe Belediye Başkanlıkları, Büyükşehir Belediye Başkanlıkları ve diğer kurumlar ile birlikte Tarımsal alanda işbirliği ve uyum içerisinde çalışmaktayız.

Halen, bulunduğumuz İlkadım İlçemizin, 7.840 büyükbaş ve 5.267 küçükbaş hayvan potansiyeli mevcut olup kaba yem ihtiyacı ise 28.600 tondur. İlçemizde 2020 yılında 7.140 da yem bitkisi ekilişi yapılmış ve bu ekilişten 10.198 ton yem bitkisi elde edilmiştir. Kullanıma uygun 8.155 dekar mera alanı bulunmakta, ayrıca 34.860 dekar otlamaya açık orman alanı bulunmaktadır. Tarımsal ve hayvansal üretime yönelik destekleme ve hibe programlarıyla, sırtındaki yükü hafifletilmeye çalışan 93 çiftçimize 2020 yılında 1.551 da alan için 92.613 TL yem bitkisi desteği ödemesi gerçekleştirilmiş ve bu yıl 7.140 dekarda ekilişi yapılan yem bitkilerinin de Tarım Bilgi Sistemine dâhil edilebilmesi için gerekli gayret ve çabayı sarf etmekteyiz.

Hayvancılık sektörümüzün en önemli gideri malumunuz yem maliyetleri olup üretim maliyetinin yaklaşık % 70’lere varan kısmı da yem giderleridir. Bakanlığımız tarafından Yem Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi amacıyla 2020 yılında İlkadım İlçemizde toplam 1.060 da alanda ekilmek üzere 1.800 kg Silajlık Mısır, 300 kg. Yonca ve 1.000 kg Yem Bezelyesi tohumu hibe edilmiştir. 2021 yılı İlkbahar döneminde 350 kg Yonca tohumluğu, bugün bu programda 750 kg Yem bezelyesi ve 1.000 kg Korunga tohumluğu dağıtımı yapılarak toplam 275 dekar alanda yem bitkileri üretimi planlanmıştır.

2022 yılı için de proje çalışmalarımız devam etmektedir. Dağıtımını yaptığımız Yem Bezelyesi ve Korunga tohumluklarımızın üreticilerimize hayırlı olmasını diler, bereketli bir sezon dilerim” dedi.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
FAO genç yetenekleri bekliyorÖnceki Haber

FAO genç yetenekleri bekliyor

Tarım Ve Orman Bakanlığı Ar-Ge’ye Yıllık 1 Milyar TL Kaynak AyırıyorSonraki Haber

Tarım Ve Orman Bakanlığı Ar-Ge’ye Yıllık...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar