Şekerbank

Yenilenebilir Güneş Enerjisi ile Örtü Altı Sebzecilik Projesi Hayata Geçti

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yenilenebilir Güneş Enerjisi ile Örtü Altı Sebzecilik Projesi Hayata Geçti
Oltu Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen "Yenilenebilir Güneş Enerjisi ile Örtü Altı Sebzecilik Projesi" çerçevesinde Tarla Günü Programı gerçekleştirildi.
Tofidass

Oltu İlçesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına ait sosyal tesislerde düzenlenen açılış törenine Vali Yardımcısı Fatih GÜL, Oltu Kaymakamı Mehmet Gökhan ZENGİN, Narman Kaymakamı Murat EREN, Şenkaya Kaymakamı Ahmet ÖZKAN, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman AKAR, Oltu İlçe Müdürü Murat YILMAZ, komşu İlçe Müdürleri, Şube Müdürleri, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çiftçiler katıldı.

Törenin açılışında konuşan Oltu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat YILMAZ; ''Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından finanse edilen projenin maliyeti 59 bin 950 TL'dir. Proje bütçesinin 'u müdürlük bütçesi ve Oltu Ziraat Odası Başkanlığınca geriye kalan kısmı ise KUDAKA tarafından karşılandı. Amacımız yenilenebilir enerji kaynaklarının bölgede kullanımını artırmak. Müdürlüğümüz bahçesinde proje kapsamında 2 adet sera kurduk. İlk önce 6X40 ebatlarında 240 m2 alana sahip bir plastik örtülü sera inşa edilmiştir. Daha sonra bu seraya 7 adet güneş paneli ile çalışan bir ısıtma sistemi kurulmuştur. Sistemin çalışmasını basit olarak şöyle anlatabiliriz; Sistem gündüz güneşten aldığı ısı enerjisini depolayarak, bu enerji ile düşük gece sıcaklığında seramızı kontrollü bir şekilde ısıtmaktadır. Kurulan bu sistem kışın üretim yapmak için tasarlanmamıştır. Amacımız; özellikle erken ilkbaharda ve sonbaharda bölgemizde, gece ile gündüz sıcaklık farkının yüksek olması nedeni ile gece vuku bulan düşük sıcaklıklardan bitkileri korumaktır. Böylece seramıza en az bir ay önce fide dikebilir, yine sonbaharda seramızdan, bir ay daha fazla süre ile ürün alarak toplamda 2 ay üretim sezonu uzatmış oluyoruz." dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman AKAR ise konuşmasında; "Ülkemizde 4. büyük il olan Erzurum'da tarım sektöründe işletme yapıları ilin tamamında aynı özellikleri göstermemektedir. Bunu iklim, topografik yapı ve kültürel alışkanlıklar gibi birçok faktör etkilemektedir. Bizler Erzurum ilinin tarımına bütüncül yaklaşım yanı sıra bölgesel sorunlara çözüm üretme arayışı içerisinde olduk. Oltu, Olur, Tortum, Uzundere gibi kuzey ilçelerimizde arazi yapısı gereği yoğun tarımın yapılarak birim alandan daha fazla gelir elde edilebilecek alternatif tarım tekniklerini çiftçiye kazandırma hedefindeyiz.

Bu kapsamda ilimizde yaklaşık 38 farklı kalemde yapılan tarımsal desteğin yanı sıra, sebze üreticilerine yer tahsisi, yerel ürün pazarı kurulması gibi güncel gelişmeler dışında Çoruh Nehri Rehabilitasyon Projesi uygulamalarında gerek il müdürlüğümüz gerekse Müdürlüğümüz teknik desteği ile ORKÖY'ün bölge çiftçisine yönelik, büyük destekler yapılmış ve yapılmaya devam edecektir. Mevcut uygulamalar dışında Oltu İlçe Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve KUDAKA tarafından finanse edilen  "Yenilenebilir Güneş Enerjisi İle Örtülü Alanda Seracılık Projesi" Erzurum ve yöresinde bir ilk olma özelliği taşıyan proje kapsamında, güneş enerji sistemleri ile ısıtılacak olan ve örnek bir uygulama olma özelliği taşıyan serada üretim yapılacak.

Bu örnek uygulamalarla ilgili olarak konu uzmanları tarafından 25 çiftçiye hem modern ve bilimsel metotlarla hem de yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak seracılık konularında bilgilendirildi. Böylece seracılık ve özellikle yenilenebilir enerjinin tarımda kullanımı konularında bölgede önemli bir farkındalık gerçekleşeceğine inanıyorum.

Bölgemizde domates ve hıyar sebzeleri, iklimden dolayı Haziran ayında çıkıyor. Bölgede ilk turfanda yetiştirildiğinde, piyasada ürün bolluğu yaşanıyor. Dolayısıyla buradaki üretici, yetiştirdiği ürünü değer fiyatına satamıyor. Proje ile üretim sezonunun hem başında hem de sonunda üretim zamanı uzatılarak çiftçilerin piyasa fiyatından daha az etkilenmesi sağlanmış olacak ve ürüne göre ikinci ürün yetiştirme imkânına kavuşacaklardır.

Bakanlığımız destekleri kapsamında Mazot-Gübre ve Toprak Analizi destekleri dışında İyi Tarım Uygulayan örtü altı yetiştiricilerine 150 TL/da, seralarda Bombus arısı kullanan işletmelere 60 TL/koloni destekleme ödemesi yapmaktayız. Ayrıca tarım sigortasının poliçesinin P'sini karşılamaktayız. Çiftçilerimizden tarımda verimliliği artırmak ve su tasarrufunu sağlamak amacıyla Kırsal Kalkınma Yatırımlarının desteklenmesi kapsamında Bireysel Sulama Makine Ekipmanlarına özellikle seralarda Damla Sulama Sistemlerine geçmelerini istiyoruz ve bu konudaki yatırımların P'sini hibe olarak desteklemekteyiz" dedi.

Oltu İlçe Kaymakamı Mehmet Gökhan ZENGİN; "Bir ülkede alternatif enerji kaynaklarının ne kadar kullanıldığı o ülkelerin gelişmişlik oranlarıyla doğru orantılıdır. Yani bu projede güneş enerjisinin kullanılması çok önemli. Bununla birlikte ilçemizde bu projenin yürütülebiliyor olması da gerçekten çok önemli. Bu çerçevede KUDAKA'dan çok faydalanıyoruz. Yine bu projenin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.

Daha sonra seracılık konusunda eğitim verilen 25 çiftçiye sertifikaları protokol üyeleri tarafından verildi.

Program sonunda, Oltu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bahçesinde kurulan seralar gezildi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Okul Kantini ve Yemekhanelerine Teknik ve Kişisel Hijyen Eğitimi VerildiÖnceki Haber

Okul Kantini ve Yemekhanelerine Teknik v...

Nevşehir'de Yaygın Buğday Çeşitleri Tespit EdiliyorSonraki Haber

Nevşehir'de Yaygın Buğday Çeşitleri Tesp...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar