Şekerbank

Üreticilere Sertifikalı Kartol Tohumluğu Desteği Sağlandı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Üreticilere Sertifikalı Kartol Tohumluğu Desteği Sağlandı
Tofidass

Sertifikalı Tohumluk Kullanımının Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kaynaklarınca alınan 75 ton Marfona, 65 ton Granola çeşidi sertifikalı patates tohumları Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık ilçe müdürlükleri aracılığı ile çiftçilere dağıtımına başlandı.

Pasinler, Aziziye, Köprüköy, Aşkale, Horasan, Oltu, Olur, Palandöken, Yakutiye ilçelerinde proje şartlarına uygun, belirlenen çiftçilere ekimi yapılmak üzere, toplamda 140 ton sertifikalı patates tohumu teslim edildi.

Projenin uygulanmasına, Pasinler ilçesinde 4 Mayıs 2016 tarihinde düzenlenen sembolik programla başlanmış olup, dağıtım programına Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman AKAR, İl Müdür Yardımcısı Engin SANCI, Bitkisel Üretim ve Bitki sağlığı Şube Müdürü Fethi AKMAN, İlçe Müdürü Murat ÇETİN, Pasinler Patates Üreticileri Birliği Başkanı Hesbi YAPRAK, Pasin Ovası Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Adem ALKANAT, teknik personel ve çiftçiler katıldı.

Programda proje ile ilgili açıklamalarda bulunan İl Müdürü Osman AKAR, Erzurum'da yaklaşık 35 bin dekar alanda patates üretimi yapıldığını, çiftçilerin yaygın olarak kendi tohumluğunu ya da vasfı bilinmeyen patates tohumlarını kullandıklarını söyledi. Yıllarca aynı tohumun kullanılması sonucu patateste hastalık ve zararlılar görülmeye başlandığına dikkat çeken AKAR, bunun sonucu olarak da verimin düştüğünü kaydetti.

Bu durumun sertifikalı tohumluğun kullanımını zorunlu hale getirdiğine dikkat çeken İl Müdürü AKAR, "Birim alandan daha fazla ürün alabilmek için patateste uygun yetiştirme tekniklerinin uygulanmasının yanı sıra, tohumluk olarak kullanılan patatesin sertifikalı olması da önemlidir. Projenin uygulanması ile patates tarımında sertifikalı patates tohumluğu kullanımıyla patates üretiminin artırılması ile gelir seviyesi düşük olan bu ilçelerimizdeki çiftçilerimizin gelirlerini arttırmak ve gelecek yıllar içinde kendi tohumluklarını temin etme yollarını açmayı hedefledik.

Bunun yanında patates üretiminde sürdürülebilirliğin sağlanması İlimiz açısından oldukça önemlidir. Bunun sağlanabilmesi için sertifikalı patates tohumluğu kullanımının yaygınlaşması gerekmektedir. Sertifikalı patates tohumluğu; üretimin her aşamasında resmi kontrollerden ve alınan numunelerin laboratuvar analizlerinden geçirilerek hastalık ve zararlılar açısından temiz olduğu test edilmiş bir üretim şeklidir.

Patates üretiminde hastalık ve zararlıların büyük oranda yumru ile taşınabildiği göz önünde tutulduğunda, üretimde kullanılacak yumruların ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır. Patates üretiminde birtakım hastalık ve zararlılar kimyasal olarak mücadelesi mümkün olmayan etmenlerdir. Bu hastalık ve zararlı etmenlerle tek mücadele yöntemi ise temiz alanlara bulaşmanın önlemesidir. Pasinler ilçemizi hastalıklardan arî sertifikalı patates tohumluğu üreten bir ilçe haline getirmeyi hedefliyoruz.

Patates üretiminde sertifikalı tohum üretimi ve tohumun depolanması en önemli süreçtir. Bu gerekçe ile Pasinler ilçesinde uygun kapasitede "Patates Tohumluk Deposu" kurulması zorunluluğu bulunmaktadır. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi ve özel sektörün çalışmaları bulunmaktadır.

Biz, bütün paydaşlar ile böylesine stratejik yaklaşımlar gösterirken siz üreticilerimizden de taleplerimiz var, sizler için oluşturulan projelere (basınçlı sulama, ekonomik yatırımlar gibi) daha fazla başvuru yapmanızı istiyoruz" dedi.  

Üreticiler adına konuşan Pasinler Patates Üreticileri Birliği Başkanı Hesbi YAPRAK ile Pasin Ovası Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Adem ALKANAT projede emeği geçenlere teşekkür etti.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İkinci Kez Kaçak Balık Avcılığı Yapanlar YakalandıÖnceki Haber

İkinci Kez Kaçak Balık Avcılığı Yapanlar...

Üzüm Üreticilerine Bağ Eğitimi VerildiSonraki Haber

Üzüm Üreticilerine Bağ Eğitimi Verildi

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar