Şekerbank

Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığı ile FAO’dan uzmanlar, Türkiye, Azerbaycan ve Özbekistan’da arazilerin terk edilmesiyle mücadele için gerçekleştirilebilecek ortak çalışmaları ele aldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığı ile FAO’dan uzmanlar, Türkiye, Azerbaycan ve Özbekistan’da arazilerin terk edilmesiyle mücadele için gerçekleştirilebilecek ortak çalışmaları ele aldı
Tofidass

Tarım arazilerinin terk edilmesi veya kullanılmaması, Avrupa ve Orta Asya’daki birçok ülkenin ortak sorunu. Türkiye'de yaklaşık 2 milyon hektar verimli tarım arazisi halihazırda terk edilmiş ve kullanılmamakta. 

FAO, Türkiye, Azerbaycan ve Özbekistan'da terk edilmiş tarım arazilerini yeniden faaliyete geçirmek için yeni bir proje uygulamaya hazırlanıyor. FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı (FTPP II) aracılığıyla Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından finanse edilen proje, arazi terki sorununu ele almanın yanı sıra, arazi toplulaştırması ve iyileştirilmiş arazi politikası ve kamu politikası hedefleri aracılığıyla tarımın yapısal gelişimini desteklemeyi amaçlayacak. Bu proje özellikle, Türkiye'de bir arazi bankacılığı enstrümanının ortaya konmasını, Azerbaycan ve Özbekistan'da ihtiyaçların analiz edilerek kapasitelerin geliştirilmesini ve ülkeler arasında bilgi alışverişi için bir işbirliği mekanizması kurmayı hedefliyor.

Verimli tarım arazilerinin terk edilmesi, ulusal ekonomiler ve gıda güvenliğine olumsuz etkilerinin yanı sıra, araziyi koruyucu tedbirlerin uygulanmasını engelliyor, özellikle kurak bölgelerde arazinin bozulmasını tetikliyor, karbon yutak kapasitesinde azalmaya neden oluyor ve tarım sektörünün iklim değişikliğinin etkileri karşısındaki kırılganlığını artırıyor.

Tüm bunların yanı sıra, özellikle çiftliklerinküçük olması ve arazilerin çokça bölünmesi arazi terkinin ana sebepleri arasında olduğundan, arazi kullanım hakkı sorununun çözümü, ülkelerin Arazi Tahribatının Dengelenmesi hedeflerine ve Paris Anlaşması çerçevesinde Ulusal Olarak Belirlenmiş Katkılar’a ulaşmak bakımından da oldukça önemli.  

Bu yeni proje, çiftliklerin genişlemesini kolaylaştıracak ve arazi parçalanmasını azaltarak çiftlik yapılarının iyileştirilmesine katkıda bulunacak.

İlk adım olarak, aralarında FAO Toprak Mülkiyeti Uzmanı Morten Hartvigsen ve Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Metin Türker’in de bulunduğu kıdemli yetkililer ve uzmanlar geçtiğimiz hafta bilgisayar otamında bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantının bütün katılımcıları, tarım sektörünün iklim değişikliği etkileri karşısındaki kırılganlığını azaltacağı konusunda hemfikir oldu.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Motor ömrünü uzatan teknolojiÖnceki Haber

Motor ömrünü uzatan teknoloji

Anadolu Etap “TSE COVID-19 Güvenli Üretim Belgesi” ile Sektöründe Bir İlke İmza AttıSonraki Haber

Anadolu Etap “TSE COVID-19 Güvenli Üreti...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar