Şekerbank

Türk Tarımı Buğdayda Değişime Hazırlansın

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türk Tarımı Buğdayda Değişime Hazırlansın
Tofidass

Uzun süredir buğday tohumu üzerinde çalışmalar yapan Ankara Pancar Kooperatifi Başkanı Muhittin Bıyıkoğlu, Rusya Tohum Enstitüsü'nde yaptığı inceleme sonucunda dünyaca ünlü Bezostiya buğdayının yeni türünü Türkiye'ye getirmek için çalışma başlattı.
Ankara Pancar Kooperatifi Başkanı Muhittin Bıyıkoğlu, kooperatif olarak tohumculuk alanında yeni yatırımların fizibilitesini yaptıklarını açıkladı. Tohum üretme yetkisi olan kooperatif üzerinden Türkiye'nin 2023 hedefleri kapsamında Anadolu'yu geliştirilmiş ünlü Bezostiya buğdayı ile tanıştırmak istediklerini söyleyen Bıyıkoğlu, yeni tür tohumda verimin en az 800 kilogram olacağını belirtti. Bıyıkoğlu, Rusya'da Türkiye ile iklim benzerliği olan bölgelerde yeni Bezostiya buğdayında dekar başına bin 200 kilogram verim alındığını, Türkiye'de ise en kötümser koşullarda bu oranın dekar başına 800 kilogram olacağını vurguladı. 
Hedeflerine ulaştıkları taktirde 2023 yılına kadar Türkiye'deki buğday üretimine 4 ile 4,5 milyon tonluk bir katkı sağlanacağını, başta Polatlı ve Anadolu çiftçisinin müthiş kazançlar sağlayabileceğini kaydetti. Bıyıkoğlu konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı.
TÜRK TARIMI BUĞDAYDA DEĞİŞİME HAZIRLANSIN
“Türkiye'deki buğday verimi ortada. İç Anadolu'da sulu alanlarda 350 ila 400 kilogram verim alınıyor. Sadece şeker pancarının ekildiği alanlarda yapılacak olan buğday üretimini 100 kilogram artırabilirsek bu 300 bin ton buğday demek oluyor. Yani 300 milyon lira gibi bir kazanım elde etmek mümkündür. Bunu Türkiye geneline uyarlarsak ve buğday ekilen 90 milyon dekarlık alanda üretimde dekar başına 10 kilogram artış sağlayabilirsek 900 bin ton, 50 kilogram artırırsak 4 ila 4,5 milyon ton elde etmiş oluruz. Biz bu alanda önemli çalışmalar yapıyoruz. Dünyada yeni buğday çeşitleri var, geliştirilen yeni türler ve biz bunları ülkemize kazandırmak için çaba harcıyoruz. 
Amacımız tohumculuk konusunda kooperatif olarak Türkiye'de önemli bir noktaya gelmektir. Bu konuda iddialıyız. Tecrübemiz ve bilgimiz var, kaliteli buğday ve arpayı ülkemize kazandırabilirsek Türk tarımında çok büyük değişiklikler olacağını düşünüyoruz. 1959 yılında Türkiye'ye getirilen Rus Bezostia buğdayı şimdi geliştirildi ve yenilendi. Rusya'da ziyaret ettiğimiz yerlerde bize verilen bilgilere göre bin 200 kilograma kadar buğday verimi alınabiliyor. Biz en kötü ihtimalle Türkiye'de 700 - 800 kilogram ürün alabileceğimizi öngörüyoruz. Bu çiftçimiz için müthiş bir kazanım olur."

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Köyünde ağa gibi yaşayanlar, büyük kentlerin köleleri oldular, farkında değillerÖnceki Haber

Köyünde ağa gibi yaşayanlar, büyük kentl...

Son dakika... Herkes şaşkın! 23 Nisan'da kar yağışı sürprizi...Sonraki Haber

Son dakika... Herkes şaşkın! 23 Nisan'da...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar