Şekerbank

Tarım ve Orman İl Müdürü Göçerlerin Sorunlarını Yerinde Dinledi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tarım ve Orman İl Müdürü Göçerlerin Sorunlarını Yerinde Dinledi
Tofidass

Iğdır İl Tarım ve Orman Müdürü Özkan YOLCU ve beraberinde ki İl Müdürlüğü Çayır Mera Yem Bitkileri Şube Müdürü Mahmut TURAN ile birlikte hayvancılık yapan ancak Komşu İlleri olan Ardahan ve Artvin illerine mera yaylak kiralamak suretiyle giden Göçerleri bu illerde bulunan İl Müdürlüğü yetkilileri ile birlikte oba kurdukları yaylalarda ziyaret ederek sorunlarını dinlendi.

Ardahan İline Bağlı Hanak İlçesi Aşağıaydere Köyü Yaylasında yaklaşık 50 obanın kurulduğu alandaki obalar, Ardahan İli Hanak Çayağzı Köyü yaylasında 30 göçer obasının olduğu alan ile Ardahan merkeze bağlı 20 göçerin oba kurduğu Çeyırlı ve Uzun ova köyleri yaylalarına gidildi. Ardahan İl Müdürlüğü yetkilileri ile birlikte obalar tek tek ziyaret edilip üreticilerin kiralama yaptıkları alanlarda gerek muhtarlar gerekse kiralayan İlin İl Müdürlüğü ile olan sorunları dinlendi. Kiralamalar konusunda sorun olup olmadığı sorulmuş göçerler burada herhangi bir sorunlarının olmadığı komşu otlak sahipleri, muhtarlar ve Ardahan İl Müdürlüğü ile herhangi bir sorunlarının olmadığını dile getirdiler.

Ardahan ilinden sonra program dahilinde Artvin ilinin çeşitli yaylalarında bulunan Iğdırlı göçerler ziyaret edildi. Artvin İli Şavşat İlçesi Tepeköy Yaylasında büyükbaş hayvan üreticiliği yapan göçerler ile yine büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılan 20 adet obanın kurulu olduğu Artvin Şavşat İlçesi Cengelek yaylası ziyaret edilerek değişik köylerinden olan üreticilerle teker teker görüşülmüş sorunları dinlenerek Artvin İl Müdürlüğü yetkilileri ile birlikte çözüm yolları önerildi.

Göçerlerle yapılan görüşmelerde; "Sorunlarımızın ilk defa oba kurduğumuz yere gelerek dinleyen ve çözüm bulmaya çalışan İl Müdürüne minnettar olduklarını belirterek bundan sonra olabilecek sorunların önüne geçerek, gayri resmi kiralamaların önlenerek biz üreticilerin daha çok bedelle daha az alan kiralamalarının önüne geçileceği resmi kiralama yapılarak hem meralara aşırı otlatma yapılarak elden çıkmasının önüne geçilmesi hem de hakkı olmayan kişilere fazla bedel ödenmesinin önüne geçilerek biz üreticilerin mağduriyetleri önlenebilecektir" dediler.

Yine yapılan görüşmeler de Göçerler tarafından üretilen sütler yaylalarda kurulan alım yerleri sayesinde üreticiden alındığı koyun sütünün 2,75 Tl den İnek sütününde 1,10 TL fiyattan alıcı bulduğu bu bedellerinde azda olsa üreticilerin bütçesine katkı sağladığı belirtilmiştir.

Yapılan yerinde inceleme neticesinde Ardahan ve Artvin İllerinin yetkili birimleriyle göçerlerin kiraladıkları yaylalarda Iğdırlı Üreticilerin Yayla mera kiralamaları konusunda önümüzdeki yıllarda mağduriyet yaşanmaması için il Müdürlüğü ve diğer İl Müdürleri yetkililerinin de olduğu bir toplantının yıl sonu itibarıyla yapılması hususunda mutabık kalınarak üreticilerin daha az maliyetle daha çok üretim yapılması sağlanması kararlaştırıldı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bartın Damızlık Manda Düvesi Yetiştiriciliği Projesinde Üç İlden BiriÖnceki Haber

Bartın Damızlık Manda Düvesi Yetiştirici...

Çanakkale'de 256 Genç Çiftçi Projesi Törenle İmzalandıSonraki Haber

Çanakkale'de 256 Genç Çiftçi Projesi Tör...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar