Şekerbank

Sıcak İklim Tahılları Tohumculuk Çalıştayı Yapıldı…

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sıcak İklim Tahılları Tohumculuk Çalıştayı Yapıldı…
Çanakkale'de 21-22 EKİM 2015 tarihlerinde "Sıcak İklim Tahılları Tohumculuk Çalıştayı" düzenlendi.
Tofidass

Çanakkale'de 21-22 EKİM 2015 tarihlerinde "Sıcak İklim Tahılları Tohumculuk Çalıştayı" düzenlendi.

Çalıştaya Vali Yardımcısı Cezmi BATUK, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı BÜGEM Tohumculuk Daire Başkanı Mehmet SIĞIRCI, Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem KARADAĞ, Tekirdağ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Zekeriya SARIKOCA, Eskişehir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Salih SÖĞÜT, Tunceli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan KAYA, Balıkesir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Nihat AĞAN, TKDK İl Koordinatörü Ümit ORTAN,  Çanakkale Ziraat Odası başkanı İsmail KAYA, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Selma KAYALAK, TAGEM, TİGEM, Tarım Reformu  Genel Müdürlüğünden temsilciler, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezleri, Türkiye Tohumcular Birliği, Tohum Üretim ve Dağıtımı ile ilgili birlikler ile Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü temsilcileri katıldı.

Çalıştayın açılışında Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüzden Daire Başkanı Mehmet SIĞIRCI ve İl Müdürü Erdem KARADAĞ birer konuşma yaptılar. Daire Başkanı Mehmet SIĞIRCI yaptığı konuşmada Dünya ve Türkiye tohumculuğu hakkında genel bilgiler verdi.  İl Müdürü Erdem KARADAĞ ise yaptığı konuşmada özetle "Bakanlığımız tohumculuk politikalarında yapmış olduğu değişikliklerle özel sektörde bir farkındalık yaratmaya başlamıştır. Ancak, 2006 yılında çıkarılan 5553 sayılı tohumculuk kanunu ile birlikte sektörün önü açılmış ve tohumluk üretimi ve ticaretinde çok önemli gelişmeler başlamıştır. 2002 yılında 145.000 ton olan sertifikalı tohum üretimimiz şu anda 800.000 tonlara ulaşmıştır. Yine 17 milyon dolar olan İhracatımız 200 milyon dolara çıkmıştır. İlimizde tohumluk üretimi ilk olarak Kumkale Tarım İşletmesinin buğday tohumluğu üretimi ile başlamıştır. İlimizdeki Mısır tohumluğu üretimi ilk olarak 1995 yılında Kumkale Köyünde sadece 185 dekarlık alan ile başlamış olup, şu anda yaklaşık 60 bin dekarlık Kumkale Ovasının 15-20 bin dekarlık kısmında Tohumluk Mısır ekilir hale gelmiştir. Bu ova 2009 yılından itibaren " Tohumluk Mısır Özel Üretim Alanı"  olarak ilan edilmektedir. Yine ilimizin Biga ilçesi Gümüşçay Beldesinin bulunduğu ovada da 2001 yılında 300 dekarlık bir alan ile tohumluk mısır ekilişine başlanmış olup, 2014 ve 2015 yıllarında 10 bin dekarın üzerinde bir ekiliş gerçekleşmiştir. Yine bu bölgelerde "Tohumluk Mısır Özel Üretim Alanı"  ilanları yapılmaktadır. İlimizde Çeltik tohumluk üretimi genel olarak Biga İlçemizde ve Özel Sektör tarafından yapılmaktadır. Çeltik tohumluğu üretimi 2015 yılına kadar 500-600 da alanda yapılırken, 2015 yılında üç kattan daha fazla bir artış göstererek 1.900 dekara ulaşmıştır. 2015 yılında İlimizde yetkilendirilen 118 Tohum Bayii, 2 Süs Bitkisi üreticisi, 7 Mısır Tohumluğu Yetiştiren firma, 714 Tohum üreticisi faaliyetlerini sürdürmektedirler." dedi.

Daha sonra Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünden Tohumculuk Şube Müdürü Müfit Şimşek Türkiye Tohumculuğu,  İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Başak EGESEL Çanakkale Tohumculuğu ile ilgili birer sunum yaptılar. Çalıştayda Tohumculukla ilgili Sivil Toplum Kuruluşları da sunum yaptılar. Ç.O.M.Ü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cem Ömer EGESEL başkanlığında mısır çalışma grubu ve Ç.O.M.Ü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun BAYTEKİN başkanlığında çeltik çalışma grupları oluşturuldu. Çalışma gruplarında mısır ve çeltik tohumculuğunun mevcut durumu, sorunları ve çözüm önerileri tartışılarak sonuçlar rapor haline getirildi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Buğday Tohumları Çiftçilere Dağıtılmaya BaşlandıÖnceki Haber

Buğday Tohumları Çiftçilere Dağıtılmaya...

Şeker Pancarı Tarla Günü DüzenlendiSonraki Haber

Şeker Pancarı Tarla Günü Düzenlendi

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar