Şekerbank

Mera Islah Projesinde Tohum Ekimi Gerçekleştirildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Mera Islah Projesinde Tohum Ekimi Gerçekleştirildi
Tofidass

Kırıkkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Bakanlık tarafından onaylanan Keskin İlçesi Yoncalı köyü merasında 28 şubat günü başlayan 1.108 dekar alan yapay mera tesisinde ekim çalışması bitirildi.

Ekim çalışması köyde ikamet eden çiftçilere ait 8 traktörle gerçekleştirilmiştir. Ekim çalışmalarını İl Müdür Yardımcısı Gürsel Doğan’la birlikte yerinde inceleyen İl Müdürü Recep Kırbaş, ekimin çiftçilerin büyük gayretiyle ve imece usulüyle başarıyla gerçekleştirildiğini söyleyerek projenin yapay mera yapımı konusunda Orta Anadolu’nun en büyük Mera Islah projesi olduğunu söyledi. 

Proje danışmanlığını Ankara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hayrettin Kendir’in yaptığı Mera Islah projesi köye ait 4.000 dekar alanda uygulanmakta olup bunun 1.000 dekarında suni mera tesisi, geri kalan 3.000 dekarında da üstten gübreleme yapılarak ıslah çalışması yürütülmektedir. Gübrelenen meralarda otlatma, suni mera tesisi yapılan merada da biçilmek suretiyle faydalanılacaktır. Projede 2015 yılı ilkbaharında gübreleme, sonbaharda ise toprak hazırlığı yapılmıştır.  

Ekimde Yonca, Korunga, Çayır düğmesi, Otlak Ayrığı, ve Kılçıksız Brom bitkilerinin tohumlarından oluşan beşli karışım kullanılmıştır. Ekimle birlikte gübreleme çalışması da yapılmıştır.

Kırıkkale’de 43.316 hektar mera alanı mevcut olup bu alanın 42.528 hektarında tahdit çalışması bitirilmiştir. Meralarda hayvanlarımızın daha iyi yararlanabilmeleri için Müdürlüğümüzce 11 adet  suluk (sıvat) inşa edilmiştir. 2015 Yılı içerisinde Keskin İlçesi Cinali ve Yoncalı köylerinde Mera Islah projeleri Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca onaylanarak programa alınmıştır. Islah yapılacak olan meraların toplamı 5.000 dekar olup ıslah çalışmaları 5 yıl süreyle devam edecektir. Hayvancılığın durumu, hayvanların beslenmesinde meraların gerekliliği, yem girdi fiyatlarının yüksekliğinden dolayı az kazanan çiftçilerin, bu mera ıslahı sayesinde daha fazla kar elde edeceklerdir.

Islah çalışması kapsamında şimdiye kadar, mevcut meraların üzerindeki otlatma baskısını azaltmak amacıyla 28 torba (50.000 adet/torba), silajlık mısır Cinali Köyüne, 700 kg macar fiği tohumu da Yoncalı Köyüne yüzde 50 çiftçi katkılı olarak dağıtılmış, Yoncalı Köyü’ndeki 3.000 da alanın üstten gübrelemesi yapılmış olup, sonbahar döneminde de suni mera tesisi edilecek 1.000 da’lık alanın gübrelemesi yapılacaktır.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bozcaada'da Bağlar GençleştiriliyorÖnceki Haber

Bozcaada'da Bağlar Gençleştiriliyor

Kültür Mantarı Yetiştiriciliği Toplantısı DüzenlendiSonraki Haber

Kültür Mantarı Yetiştiriciliği Toplantıs...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar