Şekerbank

Bozcaada'da Bağlar Gençleştiriliyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bozcaada'da Bağlar Gençleştiriliyor
Bozcaada İlçesinde 'Bağcılığı Gençleştirme Projesi' tanıtımı ve 'Ağaçlandırma Kampanyası' etkinliği yapıldı
Tofidass

Bozcaada'da İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce; Bozcaada Bağcılığının Gençleştirilmesi Projesinin Tanıtımı ve bu kapsamda gerçekleştirilecek Bağ Fidanı Dağıtım Töreni, Bağ Dikim Metotlarının Sembolik Alanda Uygulamalı Olarak Gösterimi ve Ağaçlandırma Kampanyası etkinliği düzenlendi.

Etkinliğe Bozcaada Kaymakamı Abbas YEŞİLKUŞ, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem KARADAĞ, Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can YILMAZ, Bozcaada Garnizon Komutanı Abdurrahim NAMTI, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Başak EGESEL, Bozcaada İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan ÖZ, Bozcaadalı Bağ Üreticileri, Bozcaada Ortaokul ve Lise Öğrencileri, İl ve İlçe Müdürlüğü Personelleri ve çiftçiler katıldı.

Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem KARADAĞ yaptığı açılış konuşmasında; "Gökçeada - Bozcaada Tarımsal Kalkınma ve İskân Projesi ile Gökçeada ve Bozcaada İlçelerinin Tarımsal açıdan desteklenerek, bu iki adada tarımın geliştirilmesi ve sürdürülebilir bir geçim kaynağı haline getirilmesinin ve bunun sonucunda da daha faal ve yerleşik bir nüfusun oluşturulmasına katkı sağlanmaya çalışıldığını belirtti.

İl Müdürü Erdem KARADAĞ Bağcılığın Gençleştirilmesi Projesi'nin de üreticilerle yapılan istişareler sonrasında, Bozcaada'da Bağcılığın Geliştirilmesi ve Sürdürülmesi için İlçe Müdürlüğü ve Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliği ile Gökçeada - Bozcaada Tarımsal Kalkınma ve İskân Projesinin bir alt projesi olarak geliştirildiğini; Bu proje kapsamında ilk olarak 2015 yılı içerisinde, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden temin edilen 20.000 adet aşısız asma fidanın üreticilere hibe desteği kapsamında dağıtıldığını, 20.000 adedin ise 2016 yılında yani bugün dağıtılacağını belirtti. Ayrıca İlçe Müdürlüğünce Bozcaada İlçesinde ''Bağ Çeşidi Deneme ve Bozcaada Çavuş Üzümünün Korunması ve Geliştirilmesine Yönelik Demonstrasyon Alanı'' oluşturulacağını ve bu alana 1500 adet Bozcaada Çavuşu, Çeşit Denemeleri için 1500 adet aşısız fidan dikileceğini söyledi."

Konuşmaların ardından Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden bir Uzman eliyle Uygulamalı olarak Bağ Dikim Metotları konusunda kısa bir eğitim verildi. Gökçeada ve Bozcaada Tarımsal Kalkınma ve İskân Projesinin Alt Projesi olarak geliştirilen, Bozcaada Bağcılığının Gençleştirilmesi Projesi kapsamında Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden temin edilen Asma Anacı Fidanlarını almaya hak kazanan bağcılara fidanları dağıtıldı.

Daha sonra Bozcaadalı üreticiler, Bozcaada Ortaokul ve Lise Öğrencileri, Bozcaada Piyade Birlik Komutanlığı, Bozcaada İlçe Jandarma Komutanlığı, Çanakkale Açık Ceza Evi Müdürlüğü, İl Müdürlüğü ve Bozcaada İlçe Müdürlüğü personellerinden oluşan katılımla, İlçe Müdürlüğünce son aşamaya getirilen Bozcaada Bal Ormanında bir ağaçlandırma kampanyası gerçekleştirildi.

Gökçeada - Bozcaada Tarımsal Kalkınma ve İskân Projesi kapsamında Bozcaada ilçe Müdürlüğümüzce tesis edilen Bozcaada Bal Ormanı, Güneş Enerjisi ile çalışan Damlama Sulama Sistemi ile sulanmakta olup,  ayazma mevkiinde 35 da'lık bir alanda yine çiftçilerimize yenilenebilir enerji kaynaklarının gösterimi ve tanıtımı mahiyetindedir. Yaklaşık 15 000 adet bal özü bitkisi dikilen bal ormanının, hem Bozcaada arıcılığının geliştirilmesi ve sürdürülmesine katkı sağlaması, hem de ilerleyen yıllarda ada için botanik bahçe olması hedeflenmektedir. Bal Ormanı aynı zamanda Çanakkale Açık Cezaevi Hükümlülerince tesis edilmesi ve Bozcaada halkınca sahiplenilmesi yönüyle de bir sosyal sorumluluk projesi niteliğindedir.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Organize Sera Bölgesi KuruluyorÖnceki Haber

Organize Sera Bölgesi Kuruluyor

Mera Islah Projesinde Tohum Ekimi GerçekleştirildiSonraki Haber

Mera Islah Projesinde Tohum Ekimi Gerçek...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar