Şekerbank

Kivi Hasat Günü Düzenlendi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kivi Hasat Günü Düzenlendi
İNEBOLU - EVRENYE’DE KİVİ HASADI YAPILDI.
Tofidass

Kastamonu İli İnebolu ilçesine bağlı Evrenye köyünde Kivi Hasat Günü etkinliği düzenlendi.

Üretici Osman ÜSTÜN 'ün bahçesinde düzenlenen programa, Vali Şehmus GÜNAYDIN, Kastamonu milletvekilleri Hakkı KÖYLÜ, Metin ÇELİK ve Murat DEMİR, Kaymakam Abdullah Atakan ATASOY, AK Parti İl Başkanı Halil ULUAY, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Vekili Murat TÜRKMEN, İl Emniyet Müdürü Sami USLU, Defterdar Ali ATEŞ, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özgür KARAYILAN, İlçe Müftüsü Naci ÇAKMAKÇI, Prof. Dr. Ahmet MARANKİ, İl ve İlçe Müdürlüğü teknik personeli ve vatandaşlar katıldı.

Hasat Gününün ilk konuşmasında Üretici ÜSTÜN; kivinin fındıktan daha verimli olduğunu yetkililerden kivinin yetiştirilmesinin yaygınlaştırmak için destek istediklerini belirtti.

Konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen İl Müdürü Vekili TÜRKMEN, "Ülkemizde 22189 da alanda 31,795 ton kivi üretimi yapılmakta olduğunu, İlimizde ise 227 da alanda 154 ton kivi üretilmekte olup, dekara ortalama verim 1500 - 2000kg arasında olduğunu" belirtmiştir.

Konuşmasının devamında; "İlimizde modern kivi bahçesi projesi sahil kivi projesi adı altında 2008 yılından itibaren İl Özel İdaresi bütçesinden tarım hizmetlerine ayrılan kaynakla Çatalzeytin, Bozkurt, İnebolu ilçelerimizde gerçekleştirilmiş olup; bu projeler kapsamında toplamda 55 da alanda yüzde 50 çiftçi katkısı yüzde 50 il özel idare katlısı ile 140.175,43 TL bütçe ayrılarak bu bahçelerin kurulumu gerçekleştirilmiştir" dedi.

Ayrıca "2015 yılında da İnebolu İlçesi Yunus Köyünde 20.000 TL'lik bütçeyle 3 da alanda kapama kivi bahçesi çalışmalarının devam etmekte olduğunu" söyleyen TÜRKMEN; "Projede hedeflenen amaçlanan hedefin, Kastamonu sahil nüfusunun göçe direncini kivi gibi ekonomik getirisi ve pazarlanabilirliği yüksek tarımsal ürünlerle güçlendirmek olduğunu; Kivi yetiştiriciliği özel iklim ve toprak koşulları gerektirdiğini ve bu özellikteki tarım alanlarının boş kalmasının önüne geçmek ve ekonomik anlamda mevcut yetiştirilen ürünlerden daha üstün olan kivinin, üretim miktarını artırmak, kivi üretiminde verimlilik ve kaliteyi sağlamak; sulama, bahçe tesisi altyapılarını doğru oluştururken, bakım, budama ve gübrelemenin tekniğine uygun yapılmasını sağlamak olduğunu" söyledi.

Milletvekili KÖYLÜ ise konuşmasında; "Yılları önce bu bölgede kivi yetiştirmenin kimsenin aklına gelmeyeceği bu bölgede ileri görüşlü ve hesabını kitabını iyi bilen çiftçilerin kiviyi yetiştirdiklerini ve hasat haline getirdiklerini hatta yetişebilecek en iyi ürün haline de getirdiklerini" belirtti. Daha sonra "son yıllarda hükümetin destekleri ile ülke tarımında önemli gelişmeler olduğunu bu gelişmelerin tarım gelirlerini artırdığını ve tohum alanında dışa bağımlığı azalttığını" söyledi.

Günün son konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Kastamonu Valisi GÜNAYDIN; "Valilik olarak İlimizin bütün ilçelerinde bütün bölgelerinde çiftçilerimize katkı değer olarak en fazla öneme sahip olan ürünlerinin yetiştirilmesini desteklediklerini ve yine 2008 yılından bu yana valiliğin de desteği ile kivi yetiştiriciliğinin de bugünlere gelmesinde birçok kişinin emeğinin olduğunu bundan dolayı emeği geçen herkese teşekkürlerini" bildirdi.

Konuşmasının devamında "Valilik olarak meyvecilikle ilgili desteklerinin devam ettiğini ve göreve geldiği 2014 yılından bu zamana kadar İl Özel İdaresi, Orman Bölge Müdürlüğü ve İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliği ile halka 200.000 adet ceviz fidanı dağıtıldığını ve hedefin 1 milyon ceviz fidanı olduğunu" belirtti.

Müftü ÇAKMAKÇI 'nın duasının ardından bahçede ilk hasat gerçekleştirildi.

Yapılan ikramların ardından tören sona erdi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Mersin 9. Gıda ve Narenciye Fuarı YapıldıÖnceki Haber

Mersin 9. Gıda ve Narenciye Fuarı Yapıld...

'Balıkçılıkta Kadın Eli' Litvanya'daSonraki Haber

'Balıkçılıkta Kadın Eli' Litvanya'da

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar