Şekerbank

Kivi bitkisinde bal arılarının tozlaşmaya olan etkisi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kivi bitkisinde bal arılarının tozlaşmaya olan etkisi
Tofidass

Kivide bal arılarının polinasyona olan etkisinin üreticilerimize gösterilmesi için Giresun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğinde bir yayım projesi hazırlanmıştır. Proje kapsamında Espiye İlçesi Demirci Köyünden Nejdet KARAL ve Merkez İlçe Sayca Köyünden Şenel HAKYEMEZ olmak üzere iki üreticinin bahçelerinde deneme alanları tespit edildi ve bu bahçelere arı kolonisi bırakıldı. Deneme bahçelerinde bulunan kivilerden bir kısmı çiçeklenme döneminden önce arı girişine müsaade etmeyecek şekilde kafes ile kapatıldı. Böylece kafes içerisindeki bitkilerin arı ile tozlaşması engellenmiş diğer kivilerin ise arı ile tozlaşması için uygun ortam hazırlanarak bal arısının tozlaşmadaki etkisinin ortaya konulması amaçlanmıştır.

22 Haziran 2016 tarihinde İl Müdürlüğü ve Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden teknik elamanlar ile Espiye İlçesi Tarım Danışmanlarının da katılımı ile deneme bahçelerinde incelemelerde bulunmuş, Proje yürütücüsü Ziraat Mühendisi Ahmet KUVANCI proje ile ilgili bilgi vermiştir.

Meyve yetiştiriciliğinin amacı kaliteli ve yüksek verimli ürün elde etmektir. Bunun gerçekleşebilmesi içinde tozlanma ve döllenme olayının iyi bir şekilde gerçekleşmesi gerekmektedir. Kivi bitkisinde de bal arılarının tozlaşmaya olan etkisi çok önemlidir.

Sayca Köyünce kafes ile kapatılmış alanda yapılan incelemelerde bal arısının girişinin engellendiği bölgede hiç meyve tutumu olmadığı gözlemlenirken, Espiye ilçesindeki deneme bahçesinde birkaç adet ufak meyve olduğu gözlenmiştir. Bunun yanı sıra arı ile tozlanmanın olduğu bahçenin diğer bölümlerinde ise yoğun meyve tutumu olduğu gözlenmiştir.

Bal arılarının kivide polinasyona etkisinin göstermek amacıyla hasat döneminde il müdürlüğünce tarla günü yapılacaktır.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Organik Tarım Projesi Kapsamında Nar Bahçelerine Faydalı Böcek SalındıÖnceki Haber

Organik Tarım Projesi Kapsamında Nar Bah...

Niğde Besicisine 4,5 Milyonluk Hibe DesteğiSonraki Haber

Niğde Besicisine 4,5 Milyonluk Hibe Dest...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar