Şekerbank

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığına Karşı Kenelerle Mücadele

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığına Karşı Kenelerle Mücadele
Tofidass

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı keneler yolu ile bulaşan zoonoz karakterli viral bir hastalıktır. Hastalık etkeni hayvanlarda bulunmakla birlikte hayvanlarda herhangi bir belirtiye sebep olmamaktadır. Hastalık etkenini taşıyan kenelerin insanla teması sonucunda hastalık insanlara bulaşabilmektedir.

Havaların ısınmasına bağlı olarak genellikle Mart - Ekim ayları arasında hastalık görülmektedir. Vakaların artması nedeni ile bu dönemlerde kene mücadelesi yapılması oldukça önemlidir. Kene mücadelesi keneleri taşıyan hayvan türlerinin ve hayvanların yaşadığı ortamların ilaçlanması ile mümkündür. Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün çalışmaları hakkında bir açıklama yapan İl Müdürü Kemal YILMAZ;

"Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Genelgesi kapsamında yürütülmekte olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı ile mücadelede kullanılmak üzere Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumundan ektoparaziter ilaçlar (Sırttan Dökme ve Banyo) temin edilmiştir. İlçe Müdürlüklerimize dağıtımı gerçekleştirilen ilaçların saha uygulamalarına başlanmış olup yaz boyunca ilaçlama çalışmalarına devam edilecektir.

Hastalıkla mücadelede kişisel korunma tedbirleri de oldukça önemlidir. Vatandaşlarımızın aşağıda yazılı hususlara dikkat etmeleri oldukça önemlidir.

-Kene riski olan yerlerde bulunulduğunda, vücudu tamamen örtecek giysiler giyilmeli ve açık renkli elbiseler tercih edilmelidir.

-Kenelerin vücuda girebileceği açıklıkların kapatılması önemlidir.

-Kene teması vakalarında en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir.

-Vücut kene yönünden sık sık kontrol edilmeli, kene varsa bir pens veya cımbız yardımıyla çıkarılmalıdır. Kene vücuttan ne kadar kısa sürede çıkarılırsa hastalık riski de o kadar azalmaktadır.

-Vücuttan uzaklaştırılan keneler çamaşır suyu, alkol veya insektisit içine atılarak öldürülmelidir.

-Vücut üzerindeki keneler öldürülmemeli ve sıkılarak patlatılmamalıdır.

-Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerlerine si​gara basmak veya kolonya ve gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır.

-İnsanların veya hayvanların kanlarına korunmasız temas edilmemelidir.

Tüm bu hususlarla ilgili olarak eğitim çalışmalarımız da devam etmektedir." Diyerek sözlerine son vermiştir.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Biçerdöverle Hasatta Denetimler ArtırıldıÖnceki Haber

Biçerdöverle Hasatta Denetimler Artırıld...

Sebze Üreticilerine Teknik DestekSonraki Haber

Sebze Üreticilerine Teknik Destek

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar