Şekerbank

Hem Süt Hayvancılığında Hem De Besi Hayvancılığında ‘Süt Otu’

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hem Süt Hayvancılığında Hem De Besi Hayvancılığında ‘Süt Otu’
Tofidass

Adıyaman Merkez Dişbudak Köyünde Muhtar Mehmet Öztürk tarafından bu yıl ilk kez ekimi yapılan süt otu bitkisinin ilk hasadı yapıldı. Hasada Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adil Alan, Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nuri Anaç, çeşitli kamu ve kuruluş temsilcileri ile çiftçiler katıldı.

Lezzetli ve kolay sindirilebilen tek yıllık buğdaygil yem bitkisi olan ve Reygras olarak da bilinen geniş yapraklı Lolium multiflorum (süt otu), süt verimini arttırıyor. İlkbahar ve sonbaharda her türlü toprağa ekimi yapılabilen süt otu bitkisinden dekar başına 8 ton verim alınabiliyor. Yılda 4-5 hasat yapılabilen süt otu bitkisinde protein değeri % 15 olduğu için büyük ve küçükbaş hayvanlarda süt oranının artışına ve etinin lezzetli olmasına neden olduğu biliniyor.

Adıyaman'da ilk kez denenen ve yılda 5 kez hasadı yapılabilen süt otu bitkisi ile küçük ve büyükbaş hayvanların hem et hem de süt verimi artacak.

Hasatta konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adil ALAN, süt otu bitkisini yaygınlaştırmayı amaçladıklarını belirterek;

"Adıyaman'a yeni bir yem bitkisi getirebilir miyiz diye düşündük. Burada deneme yaptık. Yılda 4-5 biçim yapılabiliyor. İlkbahar ve sonbaharda ekimi yapılabiliyor. Karlar eridikten sonra ekimini yapıp, bir sonraki kar düşene kadar bu bitkiden faydalanılıyor. Tek yıllık yem bitkisidir. Protein oranı çok yüksek olduğundan süt verimini arttırıyor. Bu da ilimizdeki süt üretimini olumlu şekilde etkileyecektir. Bu hem süt hayvancılığında hem de besi hayvancılığında iyidir. Saman sadece hayvanın midesinde dolgu malzemesidir.

Adıyaman, son dönemlerde hayvancılıkta ciddi bir gelişme gösteriyor. Süt üretiminde belli bir noktaya geldik. İnşallah mera hayvancılığında da daha iyi yerlere geleceğiz. Bakanımızın ziyaretinde birlikte Adıyaman'ın % 30'luk damızlık düve projesine dahil edilmesiyle yetiştiricilerimiz çok mutlu oldu. Yetiştiricilerimizin morali yüksek. Kırsal Kalkınmayı Destekleme Projesi kapsamında bu güne kadar 40 çiftçiye destek verdik. 2009 yılında başlayan ve 2015 yılında sona eren GAP Süt Sığırcılığı Projesinde 26 çiftliğe destek verdik. Bu projede çiftliklere verilen düve sayısı 3.225'dir. Bu gün itibariyle bu çiftliklerdeki hayvan sayısı 4.800'dür. İnşallah bundan sonraki süreçte bu sayı artacaktır. Adıyaman'da süt üretimi ciddi manada artmıştır. Bugün günlük 70 ton süt satışı yapılmaktadır. Hedefimiz 2023 yılında günde 300 ton süt ihraç edebilmektir." dedi

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Üreticilere Yem Bitkisi Tohumu DağıtıldıÖnceki Haber

Üreticilere Yem Bitkisi Tohumu Dağıtıldı

45 Çiftçiye 9 Ton Sertifikalı Yonca Tohumu DağıtıldıSonraki Haber

45 Çiftçiye 9 Ton Sertifikalı Yonca Tohu...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar