Şekerbank

Gürer: “Tonlarca patates depolarda çürüyebilir!..”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’nin patates üretiminin Merkezi Niğde ve Nevşehir’de, binlerce ton patates alıcı beklediğini söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada ürününü maliyetine bile satamayan patates üreticisinin yaşadığı sorunlara dikkat çekti. 

Niğde ve Nevşehir’de yüzbinlerce ton patatesin, maliyetine bile satılamadığı için depolara konulduğunu belirten Gürer, hava sıcaklığının bu şekilde devam etmesi halinde, Şubat ve Mart aylarında ürünün çürümeye yüz tutabileceğine uyarısında bulundu. 

ÇİFTÇİ KARA KARA DÜŞÜNÜYOR 

Niğde’de 210 bin dekar alanda 800 bin tona yakın patates üretiminin gerçekleştiğini ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Üretici kilogramını 1 liraya mal ettiği patatesi, Ekim ayında 60 kuruşa bile satamadı. Patatesi depoya koymak  zorunda kaldı. 2 aydan fazla bir zamandır patates depoda bekliyor. Tüccar gelmediği için üretici kara kara düşünüyor. Patatesten umduğunu bulamayan çiftçi, bir taraftan borçlarını nasıl ödeyeceğini düşünürken, diğer yandan da böyle giderse depodaki ürünün çillenerek çürüyeceğinden endişe ediyor” diye konuştu. 

İHRACAT DESTEĞİ ŞART 

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın patates üreticilerinin sorunlarına çözüm üretmediğini de ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Niğde’den geçmişte Azerbaycan, Gürcistan, Irak ve Suriye gibi bölgelere ihraç ediliyordu. Yeniden ihracat için ek destek sağlanmalıdır. TMO da patates alımı yapmalıdır. Üreticinin  elindeki patates çürümeden değer bulması sağlanmalıdır. Bir an önce üreticinin yaşadığı sorunlara çözüm getirmelidir” şeklinde konuştu. 

KREDİ FAİZLERİ SİLİNMELİ 

Bir yandan pandemi süreci öte yandan maliyet artışları ve diğer sorunlar nedeniyle 2020 yılının çiftçi için zor geçen bir yıl olduğuna işaret eden Gürer, “Bankalara borcu olmayan çiftçi kalmadı. Kredi ödemekte çiftçi zorlanıyor. Üründe beklediği gelire eremedi. Aldığı kredinin ödeme günü geldi ödeyemedi. Borcu katladı” dedi.

ELEKTRİK FİYATLARI DÜŞÜRÜLMELİ 

Çiftçinin borç faizlerinin silinmesi ve uzun vadeli ertelenmesi gerektiğini de ifade eden  Ömer Fethi Gürer, “Sulama suyunda yeraltından çıkarılan su için kullanılan elektriğe gelen zamlar neticesinde çiftçinin en önemli girdi maliyeti elektrik faturaları olmuştur. Bu sebeple tarımda kullanılan elektrik fiyatlarında indirim yapılmalıdır. Çiftçimiz, bütün zor şartlara rağmen  ekmeye, dikmeye ve üretmeye devam ediyor. Çiftçimiz,  fedakârca çalışıyor, üretiyor ama ürettiği ürün değerini bulmuyor. İşin acısı tüketici de markette ürüne  yüksek fiyatla ulaşıyor. Bu düzende sadece aracılar kazanıyor” ifadelerini kullandı. 

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çiftçimiz 2020 yılında finansman açısından sıkıntılar yaşadıÖnceki Haber

Çiftçimiz 2020 yılında finansman açısınd...

Tarım Bakanlığına göre dünyada nohut ithalatında beşinci sıradayızSonraki Haber

Tarım Bakanlığına göre dünyada nohut ith...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar