Şekerbank

Gürer, “Anız yakılmasın, tarlada sap değer bulsun.”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gürer, “Anız yakılmasın, tarlada sap değer bulsun.”
Tofidass

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hububat hasadı sonrasında  tarlada bırakılan sap ve samanın, 4 milyar lirayı bulan yıllık ekonomik kaybıyla ilgili sorunu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına yönelttiği soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi. 

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba, bakanlıklarının anız yangınlarının önlenmesine yönelik olarak yürüttüğü çalışmalardan bahsetti. 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer önergesinde, “Hububat hasadı sonrası sap ve samana sıfıra yakın fiyat verilmesi nedeni ile saman tarlada kalmakta ve bu durum saman ithaline kadar sorun yaratmaktadır. Kaba yem tanımı içinde kalan sap ve samanın tarlada yakılması ile toprak ciddi zarar görmektedir” dedi. Ömer Fethi Gürer, “Sorunu çözmek için bir çalışma yapılmakta mıdır? Bakanlığınızın ekonomik değeri 4 milyar lirayı bulduğu belirtilen bu sorun için bir çözüm üretilmesine yönelik çalışması var mıdır?” şeklindeki sorularına da yanıt istedi.

Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, "Anız Yangınlarının Önlenmesi Hakkında Tebliğ" hükümleri kapsamında çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, “Tebliğ kapsamında hububat hasat döneminin başlaması ile birlikte anızların yakılmasının önlenmesi için her yıl 81 İl Valiliğine gönderilen talimatlar doğrultusunda eğitim ve yayım çalışmaları yapılmakta, konu ile ilgili tüm Kamu Kurum ve Kuruluşlarıyla işbirliği yapılması hususunda Bakanlığımız İl ve İlçe Müdürlüklerimizce çalışmalar yürütülmektedir” dedi.

Biçerdöverin anızı toprağa en yakın seviyede biçmesinin sağlanması, hasattan sonra tarladaki anızı parçalayarak toprağa kolayca karışmasını sağlayan aletlerin kullanılmasının teşvik edildiğini anlatan Bakan Fakıbaba, “Anız yangınlarını azaltacak bir uygulama olan anıza doğrudan ekim yönteminin yaygınlaşması için Bakanlığımızca önemli çalışmalar yürütülmektedir. Bu kapsamda Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma Programı çerçevesinde anıza doğrudan ekim yapan çiftçilere üç yıl boyunca yılda 30 TL/da destekleme ödemesi yapılmaktadır” açıklamasında bulundu. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Türkiye’de onaylı mezbaha sayısı 428Önceki Haber

Türkiye’de onaylı mezbaha sayısı 428

Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı, Hileli Ürünleri İfşa Etmeyecek Mi?Sonraki Haber

Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı, Hi...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar