Şekerbank

Gıda Güvenliği Alanında Yeni Bir Bölgesel Program Şekilleniyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gıda Güvenliği Alanında Yeni Bir Bölgesel Program Şekilleniyor
FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, "COVID-19 salgınıyla mücadele ederken, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı çatısı altında gıda güvenliğinin ele alınması yaklaşık yarım milyar insanın hayatına dokunacağı için büyük anlam ifade ediyor" dedi.
Tofidass

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Gıda Güvenliği Bölgesel Programı’nın (EİT-GGBP) güncellenmesine ilişkin Birinci İstişare Toplantısı, EİT ve EİT Gıda Güvenliği Bölgesel Koordinasyon Merkezi (ECO-RCC) temsilcileri, EİT üyesi ülkelerin temsilcileri ve FAO uzmanlarının katılımıyla 9 Aralık’ta düzenlendi.  

Toplantının amacı, üye ülkelere yeni Gıda Güvenliği Bölgesel Programı’nın taslak çerçevesini sunmak, onların görüş, öneri ve önceliklerini alarak sonraki adımları belirlemekti. Yeni taslak, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından finanse edilen FAO - Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı (FTPP II) kapsamında FAO'nun teknik desteği ile ECO-RCC tarafından hazırlandı.

EİT-GGBP'nin uygulanması, EİT üyesi ülkeler arasında gıda güvenliği alanında işbirliği ve koordinasyonu geliştirmek amacıyla 2012 yılında Ankara'da kurulan ECO-RCC tarafından takip edilecek.

Çevrimiçi toplantı, ECO-RCC Koordinatörü Ahmet Volkan Güngören ve FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu'nun açılış konuşmalarıyla başladı. Güngören, gıda güvenliğiyle ilgili mevcut zorlukların eskisinden daha karmaşık olduğunu vurgulayarak, gıda güvenliği alanındaki zorluklarını ele almanın çeşitli yolları olduğunu ve ECO-RCC’nin bu zorluklara bölgesel bağlamda ve işbirliği içinde yanıt verdiğini dile getirdi.

Gutu, EİT bünyesinde Avrupa, Kafkasya ve Orta Asya, Orta Doğu ve Güney Asya'dan üye devletler bulunduğunu, Teşkilat’ın kapsadığı alanın 8 milyon kilometrekare, üyelerinin nüfus toplamının da 460 milyon olduğunu belirterek, EİT’nin gıda güvenliği konusundaki çalışmalarının önemini vurguladı. Gutu, "COVID-19 salgınıyla mücadele ederken, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı çatısı altında gıda güvenliğinin ele alınması yaklaşık yarım milyar insanın hayatına dokunacağı büyük anlam ifade ediyor" dedi. 

Toplantıda EİT üyesi ülkelerden temsilciler, yeni GGBP taslak çerçevesine ilişkin görüş ve önerilerini paylaştılar. Toplantıya katılan FAO Alt Bölge Ofisi Gıda Güvenliği Sorumlusu Keigo Obara, katılımcıları ECO-RCC'nin EİT üyesi ülkeler için gıda güvenliği alanında bir bilgi merkezi olacağını söyledi ve COVID-19'un etkilerini de gözönüne alarak mevcut gıda güvenliği durumu hakkındakatılımcıları bilgilendirdi.

FAO-Türkiye Ortaklık Programları Hakkında

FAO-Türkiye Ortaklık Programları, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan, Özbekistan ve diğer ilgili ülkelerde gıda güvenliğinin sağlanması, kırsal yoksulluğun azaltılması, sürdürülebilir orman yönetimi, çölleşmeyle mücadele ve ekosistemlerin korunmasına destek olmayı amaçlar.

2007’de kurulan FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı’nın (FTPP) ilk fazı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini temsilen Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan 10 milyon ABD Doları tutarındaki güven fonundan finanse edildi. Programın ilk fazı olan 2009-2015 yılları arasında 16 ülkede 28 proje uygulandı. 2014 yılında, Türkiye Cumhuriyeti'nin 20 milyon ABD Doları tutarındaki ek finansmanı ile FTPP'nin ikinci fazı ve aynı zamanda FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı (FTFP) başlatıldı. Böylece Türkiye’nin bu Programlar çerçevesindeki toplam katkısı 30 milyon ABD Doları’na ulaştı.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Meteoroloji’den uyarı: Çok şiddetli yağış, sel, dolu, hortum…Önceki Haber

Meteoroloji’den uyarı: Çok şiddetli yağı...

Gürer: “Süt üreticisi yine sırtından vuruldu”Sonraki Haber

Gürer: “Süt üreticisi yine sırtından vur...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar