Şekerbank

'Deveci' ve 'Santa Maria'yı dolu vurdu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
'Deveci' ve 'Santa Maria'yı dolu vurdu
Tofidass

Bursa'nın Gürsu ilçesinde cuma günü  yaklaşık 10 bin dönümde etkili olan dolu yağışının, "Santa Maria" ve "Deveci"  cinsi armutlarda hasara yol açtığı, hasar tespit çalışmalarının sürdüğü  bildirildi.

Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, "meyve ambarı" olarak bilinen ilçede yaklaşık 45 bin dönümlük alanda  tarım yapıldığını söyledi.

Yaklaşık 25 bin dönümde "Santa Maria" ve "Deveci" cinsi armudun  üretildiğini belirten Dönmez, "Bu armutların ülke üretiminin dört biri ilçemizde  yapılıyor. Bu da yaklaşık 100 bin ton civarında bir üretim anlamına geliyor.  Geriye kalan alanda da nektar, şeftali, ayva, elma ve seracılık yapılıyor" dedi.

Bu yıl olumsuz hava şartlarından dolayı üreticilerin mağdur olduğunu  ifade eden Dönmez, 1 Ocak gecesinde hava sıcaklığının eksi 14 dereceye kadar  düşmesi nedeniyle oluşan donda Santa Maria ve Deveci armutları ile şeftali ve  nektarinde yaklaşık yüzde 20-25 bir kayıp meydana geldiğini anlattı.

Dönmez, 17 Mart gecesinde yaşanan sıcaklık düşüşünden de bu ürünlerin  olumsuz etkilendiğini vurgulayarak, bu iki don olayında ürünlerinin yarısına  yakınında zarar oluştuğunu söyledi.

Geçen hafta cuma akşamı bir dolu afeti yaşandığını dile getiren  Dönmez, şöyle devam etti:

"Büyüklerimizle konuştuğumuzda 60-70 yıldır beri böyle irilikte bir  dolu görmedikleri söyledi. Ceviz büyüklüğünden daha iri dolu yağdı. Yaklaşık 10  dakika devam eden dolu, armut üretiminin yoğunlukta yapıldığı yaklaşık 10 bin  dönüm alanda etkili oldu. Armutta yaklaşık 5 bin tonluk bir hasar oluştu ki bunun  maliyeti 8 milyon lirayı buluyor. Ayrıca, Kazıklı, Ağköy ve İğdir mahallerinde  300 dönüm sera var. Burada seraların naylonları tamamen yırtıldı. Sadece  seralarda 750 bin liralık naylon zararı var. Bu üç mahalledeki en son yağan  dolunun zararı da ekonomik anlamda 5-6 milyon lira civarında."

Dönmez, yılbaşından bugüne kadar yaşadıkları afetlerde armut ve  şeftali çeşitleri ile seralarda oluşan zararın 150 milyon lirayı bulduğunu iddia  ederek, meyve üretimi açısından iyi bir yıl geçirmediklerini aktardı. Tarımın, bir anlamda üzeri açık bir fabrikada üretim olduğunu belirten  Dönmez, bu yüzden ürünlerin, her türlü doğa olayından etkilendiğini ifade etti.

Borçlarını hasada erteleyen çiftçilerin zor bir yaz geçireceğini dile  getiren Dönmez, "Banka ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçlar ertelenecek  mi üreticiler merak ediyor. Üreticiler, 'Biz bu borçları nasıl ödeyebiliriz?'  diye soruyorlar. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile zarar gören yerleri  gezdik. Halen tespitler yapılıyor ve tamamlandığında ilgili raporu bakanlığa  sunacağız" dedi.

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI

Gürsu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yahya Işık da bölgede  doludan etkilenen alanın fazla olduğunu belirtti.

Dolunun yağdığı günün hemen ardından bölgedeki hasar gören alanları  gezdiklerini ve köylülerle bir araya geldiklerini anlatan Işık, "Bölgede hasar  tespit çalışması yapıyoruz. Zarar gören alan 8-10 bin dönüm. Seralar da zarar  gördü. Zarar gören 350 dekardaki seralarda da inceleme yapacağız. Hazırladığımız  raporu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne oradan da bakanlığa  göndereceğiz" ifadesini kullandı.

"40 YILDIR BÖYLE DOLU GÖRMEDİM"

Armut yetiştiricisi 65 yaşındaki Hüseyin Güleç, geçimini çiftçilikle  sağladığını kaydetti. 35 yıldır meyve ürettiğini belirten Güleç, "100 dönümlük bir meyve  bahçemiz var. Genelde armut yetiştiriyorum. Öyle bir dolu ki ömrümde yaşamadım.  40 yıldır böyle dolu görmedim. Daha önceki yıllarda dolu vardı ama bu dolu  farklı. Küçük bir yumurta büyüklüğündeydi. Battık, mahvolduk diye düşündüm.  Zararımız büyük, 250 ton meyve topladığımız bahçemizde 70-80 ton kaybımız var"  diye konuştu.

Seracılık yapan Ali Çalım ise salatalık yetiştirdiğini söyledi. 8,5  dönümde tarım yaptığını dile getiren Çalım, "Cuma günü akşam saatlerinde dolu  yağdı. Dolu seralarımıza zarar verdi. Naylonları deldi. Çevrede benim gibi serası  olanların çoğu zarar gördü. 62 yaşındayım 50 yıla yakındır tarımla uğraşıyorum  hayatımda böyle dolu görmedim" dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kadın muhtar, boyundan büyük orkinosu oltayla yakaladıÖnceki Haber

Kadın muhtar, boyundan büyük orkinosu ol...

Kestane ağaçlarını yok eden katil arılar yine ortaya çıktı!Sonraki Haber

Kestane ağaçlarını yok eden katil arılar...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar