Şekerbank

Çiftçilere Macar Fiğ Tohumu Dağıtıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çiftçilere Macar Fiğ Tohumu Dağıtıldı
Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Çayır Mera ve Yem Bitkilerini Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması projesi kapsamında 2015 yılı sonbahar döneminde % 50’si İl Müdürlüğünce ödenen 40 çiftçimize 9225 kg Macar fiği tohumu dağıtımı yaptı.
Tofidass

Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Çayır Mera ve Yem Bitkilerini Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması projesi kapsamında 2015 yılı sonbahar döneminde  % 50’si İl Müdürlüğünce ödenen 40 çiftçimize 9225 kg Macar fiği tohumu dağıtımı yaptı.

Dağıtımda açıklamalarda bulunan Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali SELVİ, “Hayvancılıkta üretim maliyeti içerisinde karlılığı etkileyen en önemli etkenlerden biri yem girdisidir. Zira bir işletmede yem gideri P-70 civarındadır. Bu nedenle ilimizde yapılan hayvancılığın karlılık düzeyinin arttırılması amacıyla İl Müdürlüğümüz olarak yem bitkisi üretimini önemsemekteyiz. 

Kaba yem olarak tanımlanan yem bitkileri en ucuz besin kaynağıdır. Mineral ve vitamin kaynağı olmaları nedeniyle hayvanların verim ve üreme performanslarını etkilerler.

Yem bitkileri ekildikleri toprakları yalnız verimli hale getirmekle kalmazlar. Aynı zamanda bol miktarda bırakmış oldukları kök ve toprak üstü artıkları ile toprağın organik madde miktarını artırarak yapısını düzeltirler. 

Hayvancılıkla uğraşan işletmelerin, hayvan beslemede kullanacakları kaba yemleri kendi işletmelerinde üretmeleri, kârlı bir yetiştiricilik için esastır. Geviş getiren hayvanların selülozca zengin kaba yemleri değerlendirme yetenekleri; kaliteli ve ucuz kaba yem sağlayan yem bitkileri kültürünün önemini artırmıştır. Kaba yemin bol, nitelikli ve ucuz olması, daha pahalı olan konsantre yemlerin kullanımını azaltmakta ve işletmelerde ekonomik kazanç sağlamaktadır.

Macar fiği tohumu dağıtımı ile çiftçilerimize 11.070.00 TL destek sağlanmıştır. İlkbahar döneminde yapılan 7250 kg Yonca, 5850 kg Korunga ve 1526 kg Silajlık Mısır tohumu ile birlikte çiftçilerimize bu proje kapsamında bu yıl içerisinde 99.846.00 TL katkı sağlanmıştır.

Hayvanların beslenmesinde önemli bir yere sahip olan Macar fiği kıraç topraklarda da yetiştirilebiliyor, tohumları sert kabuklu olmadığı için çimlenme zorluğu olmadığı gibi, oldukça erken çiçek açtığı için erken biçime gelmektedir. Çok sert geçen kışlarda bile dondan zarar görmemektedir. Tahıl üretimi yapılan topraklarda rahatça yetiştirilen Macar fiğinin ekim alanının artması ile meraların korunmasında ve hayvancılığın geliştirilmesinde önemli katkılar sağlanacaktır” dedi.

Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün bu projesinden tohum alan üreticilerin oldukça memnun oldukları görülürken, üreticilerin yoğun ilgi göstermesi nedeniyle projeye önümüzdeki yıllarda da devam edilmesi planlanıyor.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tarladan Sofraya Gıda GüvenliğiÖnceki Haber

Tarladan Sofraya Gıda Güvenliği

İyi Tarım Uygulamaları Teknik Gezisi YapıldıSonraki Haber

İyi Tarım Uygulamaları Teknik Gezisi Yap...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar