
Bitlis İl Tarım ve Orman Müdürü Ramazan Çolak, Ahlat ilçesinde kuru fasulye hasadına katıldı. Çolak, bu yıl 37 bin tonun üzerinde ürün beklediklerini belirtirken, Bitlis’in Türkiye’de fasulye üretiminde 4’üncü, tohumluk üretiminde ise 1’inci sırada yer aldığını söyledi.

Bitlis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ahlat ilçesinde kuru fasulye hasadının başladığını duyurdu. Hasada katılan İl Tarım ve Orman Müdürü Ramazan Çolak, Bitlis’in Türkiye’de kuru fasulye üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.
Çolak, Bitlis’te toplam 1 milyon 413 bin dekar alanda tarımsal üretim yapıldığını belirterek, bunun yaklaşık 110 bin dekarında kuru fasulye üretildiğini aktardı. Geçen yıl 37 bin ton ürün elde edildiğini hatırlatan Çolak, bu yıl da aynı seviyenin üzerine çıkmayı hedeflediklerini söyledi.
“İlimizde dekar başına ortalama 350 kilogram ürün alıyoruz. Türkiye’de fasulye üretiminde 4’üncü sırada yer alıyoruz. Ayrıca 3 bin dekar alanda yaptığımız tohumluk üretiminden yaklaşık 1.100 ton ürün bekliyoruz. Bu alanda ise Türkiye’de birinci sıradayız. Modern sulama sistemleri ve mekanizasyon sayesinde işçilik maliyetlerini sıfıra yaklaştırdık. Üretimimizin bereketli olmasını diliyorum” dedi.
Kuru fasulye üreticisi Faruk Canevi de teknolojinin tarımdaki önemine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Önceden fasulyeyi elle yoluyorduk. Artık makinelerle söküm yapıyoruz, bu sayede işçilik maliyetlerini büyük ölçüde azalttık. Güneş enerjisi destekli sulama sistemleriyle ürünlerimizi yetiştirdik. Bu yıl geçen yıla göre daha verimli bir sezon geçiriyoruz. 550 dekar alanda ekim yaptım ve şu an sökümleri gerçekleştiriyoruz.”
Bitlis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, modern tarım teknikleri ve Bakanlık destekleriyle kuru fasulye üretiminde sürdürülebilir verimliliği artırmayı hedefliyor.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın