Şekerbank

Bal Arısının Kivi Polinasyonundaki Etkisi Görülmeye Başlandı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bal Arısının Kivi Polinasyonundaki Etkisi Görülmeye Başlandı
Tofidass

Meyve yetiştiriciliğinde temel amaç iyi kalite ve yüksek verim elde etmektir. Bunun sağlanması için en önemli unsurlardan birisi olan tozlaşma ve döllenme olaylarının iyi bir şekilde gerçekleşmesi gerekmektedir. Kivi ve böceklerle tozlaşmaya ihtiyaç duyan tüm bitkilerin (entomophyl bitkiler) tozlaşmasında bal arılarının önemi oldukça büyüktür. Bu kapsamda Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Giresun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğinde bir proje hazırlanmış ve İl Müdürlüğümüz deneme bahçesinde bir çalışma yapılmıştır. Yapılan çalışmanın sonuçlarını görmek ve konu hakkında açıklamalarda bulunmak üzere İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal YILMAZ kivi bahçesini ziyaret etmiştir.

İl Müdürü Kemal YILMAZ; "Bal arılarının polinasyondaki önemini ortaya koymak amacıyla Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz, Giresun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün ortaklığında hazırlamış olduğumuz proje Bakanlığımız Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı tarafından kabul edildi ve proje uygulanmaya başladı. Bu kapsamda ilimizde iki farklı noktada ve Giresun ilimizde iki farklı noktada olmak üzere deneme alanları belirlendi ve bu alanlara arı kolonileri yerleştirildi. Deneme bahçelerinde bulunan kivilerden bir kısmının arı girişine müsaade edilmeyecek şekilde etrafı kapatılırken, diğer tüm kivilerin ise etrafı açık bırakılmak suretiyle bal arılarının tozlaşmadaki önemi ve etkisi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bildiğimiz gibi arılar hem bal üretimi olsun hem de polen, propolis gibi çok değerli ürünlerin üretimini yapmak suretiyle insanlığa çok ciddi faydalar sağlamaktadır. Sağladıkları bu faydanın yanında polinasyonda yaptıkları fayda ise çok çok daha önemlidir.

Bazı ülkelerde bitkisel üretim yapan üreticiler özellikle arılarını kendi bahçesine bıraksın diye arıcılara ücret ödeyerek onların arılarını kendi bahçelerinde konaklamalarını sağlamaktadırlar. Ülkemizde ise tam tersi bir durum söz konusudur. Yani bitkisel üretim  yapan üreticilerimizin bahçelerinde arılarını konaklatmak isteyen arıcılarımızdan para talep edilmekte ve aldıkları belli bir ücret karşılığında arıların kendi arazilerinde konaklamasına müsaade edilmektedir. Oysaki arıların polinasyondaki önemini dikkate alırsak bu durumun tam tersi olması gerekirdi. Yani bitkisel üretim yapan üreticilerimizin polinasyonun gerçekleşmesi amacıyla arıcılarımızın arılarını kendi bahçelerinde konaklatmaları için ücret vermeleri gerekirdi.  Tabi ülkemizde henüz bu konu tam olarak anlaşılabilmiş değil. Biz de bunun önemini ortaya koyabilmek ve bu konuyu üreticilerimize daha iyi anlatabilmek için böyle bir proje hazırladık ve bakanlığımıza sunduk. Bakanlığımız da projemizi kabul etti. Projeyi Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz, Giresun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile birlikte yürütmekteyiz.  Şu an çiçeklenme döneminde kafes içerisine alınan kivi bitkisine hiçbir şekilde arı yaklaşamadı ve çiçeklere dokunamadı. Dolayısıyla tozlaşma sadece rüzgarla ve diğer küçük böcekler vasıtasıyla olmuş oldu. Bahçede kalan diğer kivi bitkilerinde ise tozlaşmada arıların da etkisi oldu. Böylece arıların ulaşabildiği kivilerle ulaşamadığı kiviler arasındaki fark açıkça ortaya çıktı. Yaptığımız incelemelerde kafes içerisindeki kivilerin çok küçük kaldığını bir kısım kivilerin ise tozlaşmayı tamamlayamadığı ve döllenme gerçekleşmediğinden döküldüğüne şahitlik ettik. Ama arıların gezerek polinasyona katkı verdikleri kivi bitkilerinde ise son derece sağlıklı ve güzel kiviler oluşmuş durumda. Tabi ki bu çalışma sonucunda verim bir miktar artacaktır bunun ise ne kadarlık bir artış olduğunu çalışmamızın sonunda görebileceğiz.

Yapılan çalışmalar göstermiştir ki arı ile tozlaşmanın gerçekleştirildiği bahçelerde meyveler daha iri, daha kaliteli ve gösterişli olmaktadır. Kivide çekirdek sayısının fazla olması tozlaşmanın iyi olduğunu göstermektedir ki tam tozlaşmanın gerçekleştiği kivilerde meyveyi ortadan kestiğimizde çok sayıda çekirdek olduğunu göreceğiz ama arıların girişine müsaade edilmeyen alanlardaki elde edilen kivi meyvesinde ise ortadan ikiye kestiğimizde kivilerde çekirdek sayısının az olduğu görülecektir.  Bu uygulamayı üreticilerimizin kivi bahçelerinde özellikle çiçeklenme döneminde arı beklettikleri takdirde verim artışı sağlanacağını daha iri ve kaliteli meyveler alınabileceğini göstermek amacıyla yapıyoruz.

Çalışmamız tamamlanıp hasat zamanında yapacağımız tarla günü ile arı girişine müsaade edilen ve edilmeyen alanlardaki elde edilen kivileri burada bahsettiğim gibi kalite yönüyle üreticilerimize göstereceğiz ve aradaki farkın da üreticilerimiz tarafından görülmesini sağlayacağız. İlimiz arıcılık ve kivi yetiştiriciliğinde ülkemizde son derece önemli bir yere sahiptir. Her iki sektörde de daha ileriye gidebilmek daha güzel işler yapabilmek adına bu çalışmayı önemsiyorum. Projemizin ilimiz ve ülkemiz tarımına hayırlı olmasını diliyorum." Diyerek sözlerine son vermiştir.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sebze Üreticilerine Teknik DestekÖnceki Haber

Sebze Üreticilerine Teknik Destek

Buğday Demonstrasyonundan Başarılı SonuçSonraki Haber

Buğday Demonstrasyonundan Başarılı Sonuç

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar