Şekerbank

Bal Arısının Kivi Polinasyonuna Etkisi Konulu Tarla Günü Düzenlendi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bal Arısının Kivi Polinasyonuna Etkisi Konulu Tarla Günü Düzenlendi
Tofidass

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığının "Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması" programı kapsamında Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğinde hazırlanan "Bal Arısının Kivi Polinasyonu"na etkisi isimli projenin sonuçlarını üreticilere göstermek amacıyla İl Müdürlüğü deneme bahçesinde tarla günü düzenlendi

"Bal Arısının Kivi Polinasyonuna Etkisi" projesi ile Altınordu İlçesi ve Fatsa İlçesi olmak üzere iki farklı noktada deneme alanları belirlenmiş ve bu alanlara kivilerin tozlanma döneminde il müdürlüğünce arı kolonileri yerleştirilmişti. Deneme bahçelerinde bulunan kivilerden bir kısmı arı girişine müsaade edilmeyecek şekilde etrafı kapatılırken, diğer tüm kivilerin ise etrafı açık bırakılmak suretiyle bal arılarının tozlaşmadaki önemi ve etkisi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Arılar bal üretimi ve polen, propolis gibi çok değerli yan ürünlerin üretimi ile insanlığa çok ciddi faydalar sağlamaktadır. Sağladıkları bu faydanın yanında polinasyonda yaptıkları fayda ise çok çok daha önemlidir.

Proje kapsamında çiçeklenme döneminde kafes içerisine alınan kivi bitkisine arılar hiçbir şekilde giremedi. Dolayısıyla tozlaşma sadece rüzgarla, yağmurla ve diğer küçük böcekler vasıtasıyla olmuş oldu. Bahçede kalan diğer kivi bitkilerinde ise tozlaşmada bu faktörlerle birlikte arıların da etkisi oldu. Böylece arıların ulaşabildiği kivilerle ulaşamadığı kiviler arasındaki fark açıkça ortaya çıktı.

Deneme bahçesinde yapılan çalışmalar göstermiştir ki arı ile tozlaşmanın gerçekleştirildiği kivilerde meyveler daha iri, daha kaliteli ve verim yüksek olarak gerçekleşmiştir. Kivide çekirdek sayısının fazla olması tozlaşmanın iyi olduğunu göstermektedir ki tam tozlaşmanın gerçekleştiği kivilerde meyveyi ortadan kestiğimizde çok sayıda çekirdek olduğu görülmüştür.

Yapılan tarla günü ile üreticilerin arının kivi bitkisinde tozlaşmadaki etkisini bizzat yerinde görmeleri sağlanmıştır. Tarla günü üreticilerin soruları il müdürlüğü teknik personellerince cevaplandırılarak sonlandırıldı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tarımda İhracatın Yıldız ÜrünleriÖnceki Haber

Tarımda İhracatın Yıldız Ürünleri

Kahta’da Badem Yetiştiriciliği ve Şarka Virüsü EğitimiSonraki Haber

Kahta’da Badem Yetiştiriciliği ve Şarka...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar