Şekerbank

Anıza Doğrudan Ekim Konulu Tarla Günü Düzenlendi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Anıza Doğrudan Ekim Konulu Tarla Günü Düzenlendi
Aksaray'ın Akin Köyünde Anıza Doğrudan Ekim Konulu Tarla Günü Düzenlendi
Tofidass

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim, Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı öncülüğünde Araştırma Enstitüleri-İstasyonları ve İl Müdürlükleri işbirliği ile tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılması yayım projeleri kapsamında Aksaray Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile beraber Merkeze bağlı Akin Köyünde  Anıza Doğrudan Ekim  konulu Tarla Günü düzenlendi.

Akin Köyü'nde düzenlenen Tarla Gününe İl Müdürü Bestami ZABUN, Koordinasyon Şube Müdürü Yusuf ÇİÇEK, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Ziraat mühendisleri M.Naim DEMİRTAŞ, Fevzi PARTİGÖÇ, Müdürlüğün Teknik personelleri ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Bahri Dağdaş Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde görev yapan Ziraat Mühendisi Fevzi PARTİGÖÇ tarla gününde verdiği bilgide, İç Anadolu Bölgesinin önemli bir kısmında kuru tarım uygulanmaktadır. Buğdayın gelişme döneminde ihtiyaç duyduğu su açığı nadas yapılarak kapatılmaya çalışılmaktadır. Bu amaçla yüksek maliyetli olan toprak işlemenin yapılması gerekmektedir. Bu uygulama, hem üreticiye ek maliyet getirmekte, hem de toprak sürekli işlendiğinden zamanla yapısı bozulmakta ve verimi olumsuz etkilemektedir. Proje ile bu olumsuzlukların giderilmesi için nadas uygulaması yerine doğrudan ekim sisteminin yerleştirilmesi ve yaygınlaştırılması amaçlandığını belirtti.

Doğrudan ekim yönteminde: anız nedeniyle erozyon minimuma inmektedir. Aşırı işlemeden kaynaklanan toprak sıkışıklığının giderilmesi sağlanmaktadır. Anıza ekim yapıldığından anız yakmanın önüne geçilerek organik madde artırılmakta ve toprak yapısı bozulmamaktadır. Doğrudan ekim yöntemi aynı zamanda toprak işleme maliyetleri % 80 oranında düşmektedir. Proje kapsamında Aksaray Merkeze Bağlı Akin Köyü Muhtarı Üçler TAŞ' a ait tarlada hububat anızı üzerine Bahri Dağdaş Araştırma Enstitüsünden getirilen mibzerle doğrudan anıza Karahan 99 ekmeklik buğday ekimi gerçekleştirilmiş, çiftçi geleneksel metotlar dışında ek uygulama yapmamıştır.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
9 Kişiye 20 bin 141 TL İdari Para Cezası UygulandıÖnceki Haber

9 Kişiye 20 bin 141 TL İdari Para Cezası...

Gıda Kontrol Hizmetleri Değerlendirme Toplantısı YapıldıSonraki Haber

Gıda Kontrol Hizmetleri Değerlendirme To...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar