Şekerbank

Zeytincinin fiyat sevinci

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Zeytincinin fiyat sevinci
Hastalık nedeniyle mandalinada yüzü gülmeyen Seferihisarlı üreticiler, zeytinyağındaki fiyat artışı ile kayıplarını az da olsa telafi etme imkanı buldu.
Tofidass

Hastalık nedeniyle mandalinada yüzü gülmeyen Seferihisarlı üreticiler, zeytinyağındaki fiyat artışı ile kayıplarını az da olsa telafi etme imkanı buldu. Seferihisar üretici pazarlarında zeytinyağının litre fiyatı 22-24 lirayı buldu. Fiyatların önümüzdeki aylarda daha da artacağı mart-nisan aylarına doğru da 30 liraya ulaşabileceği belirtildi.

Sofralık yeşil ve siyah zeytinin kilosunu 8-10 liradan sattıklarını belirten Seferihisarlı üreticiler, ‘’Çiçek dönemindeki kuraklık nedeniyle bu yıl tane az oldu. Ürünü sofralık olarak pazara getirirken sinek hasarına uğrayan, buruşuk kalan taneleri atarak tezgahlarımıza seçilmiş ürün getirdiğimiz için kilo kaybımız oldu. Bunu fiyatlarla telafi ettik. Pazarlara Seferihisar’ın yerli halkının yanı sıra İzmir’den de çok sayıda alıcı geldiği için pazarlamada sıkıntı çekmedik’’ dediler.

Rekoltedeki düşüklüğün yağa da yansıdığını ifade eden zeytin üreticileri, tanenin beslenemediğini, önceki yıllarda bölgede erkenci olarak bilinen zeytinin 4 kilosundan bir litre yağ elde edildiğini, bu yıl ise 5-5,5 kilodan bir litre yağ çıktığını kaydederek şöyle konuştular: ‘’Mandalinayı hastalık vurdu. Meyvenin yarısı dalda kaldı. Zeytinde de sineğin ve kuraklığın olumsuz etkisini gördük. Hem rekolte azdı hem de yağ oranı düşük oldu. Bu da ister istemez fiyatlara yansıdı. Zeytinyağı fiyatları sadece Seferihisar’da değil Ege genelinde artıyor. 18 liradan başlayan fiyatlar aralık sonu itibariyle 20 lirayı aşarak 22-24 liraya ulaştı. Birkaç ay içinde 30 liraya da tırmanır. Çünkü yağ bidonları boş’’ dediler.

YAĞLIK ÜRÜN DAHA FAZLA

Seferihisar’ın dağlık kesimlerindeki yaşlı ağaçlar, geçmişi Rumlara kadar uzanan ‘erkenci’ cinslerinden oluşuyor. Yamaç ve ovalara son yıllarda dikilen zeytin ağaçlarında ise daha çok Gemlik (Trilya) türü tercih edildi. İlçe Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü verilerine göre Seferihisar’da 1300 dekar alanda sofralık, 55 bin dekar alanda ise yağlık zeytin üretimi yapılıyor. İlçe ekonomisine bu yıl sofralık zeytinden 3 milyon 550 bin, yağlık zeytinden ise 87 milyon 716 bin liralık katkı sağlandı.

‘’BEKLENEN REKOLTE GERÇEKLEŞMEDİ’’

Zeytinyağı fiyatlarındaki artışın rekoltedeki düşüklükten kaynaklandığını söyleyen Seferihisar Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Şerafettin Budak, ‘’Bu yıl zeytinde sinek hasarı oluştu. Zeytin sineği, sofralık ve yağlık ürüne çok zarar verdi. İklim şartları da zeytin tarımı için elverişsizdi. Belediye olarak biz, İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü uzmanları ve üreticilerimiz ile birlikte zeytin sineği ile zirai mücadele ettik. Ama yine de zararının tam olarak önüne geçilemedi. Fiyat artışı buradan kaynaklanıyor. Ayrıca bölge olarak da genelde zeytinyağı tüketiyoruz… Mısır özü ve ayçiçeği yağı evlerimizde fazla rağbet görmüyor. Bu da fiyatları etkiliyor’’ diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ata tohumları hayat buluyorÖnceki Haber

Ata tohumları hayat buluyor

Kayseri Şeker'den Besicilere EğitimSonraki Haber

Kayseri Şeker'den Besicilere Eğitim

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar