Şekerbank

Yüzde 50 Hibeli 22 Adet Sera Tamamlandı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yüzde 50 Hibeli 22 Adet Sera Tamamlandı
Tofidass

Çankırı'da seracılığın ve dolayısıyla sebzeciliğin geliştirilmesine yönelik 2016 yılı içerisinde 504 m2'lik 22 adet sera bu hafta itibariyle kurulumu tamamlanarak çiftçilerin üretimine sunulacak.

Çankırı Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce İl Özel İdarenin Seracılığı Geliştirme Projesi kapsamında ayırmış olduğu ödeneğe istinaden ihale süreci tamamlanan seralar kullanıma hazır hale getirildi.

 Proje kapsamında seralar yüzde 50'si Özel İdare destekli yüzde 50'si çiftçi katkılı olarak dağıtıldı. Çankırı'da 2013 yılı öncesine kadar sebze üretimi 108 m2'lik plastik örtülü yüksek tünel seralarda yapılıyordu. 2013 yılından itibaren ise 4 adet çiftçiye 504 m2'lik plastik örtülü seralarda üretime başlamıştır.

2013 yılında İl Merkezinde % 50 İl Özel İdare destekli 4 adet 504 m2'lik sera kurulmuştur. 2014 yılında ise 10 adet 504, 2015 yılında 12 adet 504 ve nihayet 2016 yılında 22 adet 504 m2'lik  sera çiftçilerin üretimine sunuldu.

Bu seralarda çiftçiler İlkbahar-Yaz döneminde domates, hıyar, biber, fasulye vb. ürünleri sonbahar-kış döneminde ise marul, maydanoz, taze soğan gibi ürünleri yetiştirmektedir. İyi şartlarda bir üreticinin bir seradan yıllık ortalama kazancı 15.000,00-20.000,00 tl. arasında olmaktadır. Bu proje vasıtası ile, üretim yapacak çiftçilerin diğer çiftçi ailelerine örnek olması ve üretim tekniğinin değiştirilmesi sağlanmış olacak.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından oluşturulan teknik ekipler sebze üreticilerini yerinde ziyaret etmektedirler. Tarla şartlarında gerçekleştirilen ziyaretlerde üreticilere yetiştirme teknikleri, hastalık ve zararlılarla mücadele konularında bilgi verilmekte, sorunlar yerinde çözümlenmektedir. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bu bilgilendirme çalışmalarının yanında çiftçilere yeni yetiştirme teknikleri sunabilmek amacı ile bir takım denemeler yapmaktadır. Çiftçilerin talepleri doğrultusunda 504 m2 lik seraların yapımına devam edilecek. 

Bu gün kurulumunu tamamlanan 22 adet seralardan Temmuz-Agustos aylarında meyvelerini hasat etmek için projenin uygulama ve yürütülmesinde destek olanlarla birlikte hasat günü tertip edilecek

Seracılığı geliştirme projesi kapsamında Çankırı'da bu tür projelerin gerçekleşmesi için maddi ve manevi destek olan Vali Vahdettin ÖZCAN beye İl Özel İdare Meclis Başkanı ve İl Özel İdare Genel Sekreteri ve Meclis üyeleri destek vermiştir.

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yeşil Gübreleme Tarla Günü YapıldıÖnceki Haber

Yeşil Gübreleme Tarla Günü Yapıldı

Kayın Mantarı Çiftçinin Yüzünü GüldürdüSonraki Haber

Kayın Mantarı Çiftçinin Yüzünü Güldürdü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar