Şekerbank

Yetiştiricilere Hibeli Damızlık Boğa Dağıtıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yetiştiricilere Hibeli Damızlık Boğa Dağıtıldı
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yetiştiricilere hibeli damızlık boğa dağıtıldı.
Tofidass

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Konya Ovası ve Doğu Karadeniz Projeleri kapsamındaki illerde hayvancılık yatırımlarının desteklenmesi çerçevesinde Muş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından 9 yetiştiriciye simental ırkı damızlık boğalar yetiştiricilerin huzurunda, kulak küpe numaralarının kuraları çekilerek Muş Belediyesi canlı hayvan pazarında sahiplerine dağıtıldı.

Yapılan boğa dağıtımına; İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, İl Müdür Yardımcısı Ferit Yıldız, Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Ahmet Manap, Veteriner Hekimlerimiz ve Hayvan yetiştiricileri katıldı.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan İl Müdürü Ergün Çolakoğlu: "DAP projesinin uygulanmakta olduğu 14 ilden birisi olan İlimizin de dahil olduğu bu projenin amacı; ulaşım ve iklim koşulları nedeniyle suni tohumla imkanlarının yetersiz olduğu, büyükbaş ve küçük baş işletmelerin et üretiminde verimlilik ile kalitenin artırılması ve bölgesel kalkınmayı sağlamak için etçi ve kombine ırklardan boğa, koç ve teke alımı yatırımlarının desteklenmesidir. Bu proje, büyük baş işletmelerde en az 10 ve en fazla 49 hayvanı olan yetiştiriciye bir baş boğa, küçükbaş işletmelerde ise en az 100 en fazla 200 arası dişi hayvanı olan yetiştiricilere ise hayvan sayısının %5' ini aşmayacak miktarda damızlık koç-teke alımını kapsamaktadır. 2014-2018 yılları arasını kapsamakta olan DAP projesi, damızlık erkek hayvan alım tutarının %80' i oranında hibe desteği; ahır-ağıl tadilat ya da yeni yapılacak kapalı, yarı açık ve açık sistemli ahır ve ağıl yapımında inşaatın gerçekleşme tutarının %50' si oranında hibe desteği vermektedir" ifadelerini kullandı.
Malatya Sultansuyu Tarım İşletmeleri Müdürlüğünden temin edilen ve 9 kişiye dağıtılan büyükbaş hayvanların hibe destek tutarının 72 bin TL olduğunu ifade eden Çolakoğlu, konuşmasının devamında: "Bu proje kapsamında Damızlık boğalar dış görünüş itibari ile ırk özelliği, döl verimi, vücut ağırlığı ve verim özellikleri ırk ortalamasının üzerindedir. Seçilen boğalar en az 14 aylık en fazla 24 aylık arasındadır ve ön soy kütüğüne kayıtlıdır. Boğaların 3 yıl satılmaması ve en az 1 yıl TARSİM Hayvan Hayat Sigortası yapılması zorunluluğu bulunmaktadır. Yetiştiricilerimizin buzağı desteklemelerinden faydalanabilmeleri için boğalarını e-ıslah sistemine kaydetmeleri ve aşım bilgilerini İl Müdürlüğümüze bildirmeleri gerekmektedir. Ayrıca yetiştiricilerimiz Bakanlığımızın uyguladığı projeler ile ilgili İl ve İlçe müdürlüklerine başvuruda bulunabilir ve gerekli desteği alabilirler. Dağıtılan boğaların ilimizde hayvan ırkı gelişiminde ve veriminde büyük rolü olacağı kanısındayım, boğaların üreticilerimize hayırlar ve bol kazançlar getirmesini dilerim" ifadelerine yer verdi.

Malatya Sultansuyu tarım işletmesinden getirilen hayvanlar, veteriner hekimler tarafından kontrolleri yapıldıktan sonra hayvan sahiplerine teslim edildi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Hububat Tarlalarında Üst Gübreleme ZamanıÖnceki Haber

Hububat Tarlalarında Üst Gübreleme Zaman...

Patates Üretimi Yapacak Üreticilerin DikkatineSonraki Haber

Patates Üretimi Yapacak Üreticilerin Dik...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar