Şekerbank

Patates Üretimi Yapacak Üreticilerin Dikkatine

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Patates Üretimi Yapacak Üreticilerin Dikkatine
Tofidass

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hazırlanan ve yürürlüğe giren 'Bitki Pasaportu Sistemi ve Operatörlerin Kayıt Altına Alınması Hakkında Yönetmelik gereği; patates üreticileri dikim işleminden önce mutlaka İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine giderek kayıt yaptırmalı ve kayıt numarası almalıdır.

Tohumluk patates üretimi, ithalatı, depolaması ve ticaretini yapanların Bitki Pasaportu Sistemine kayıt olması ve tohumluk patatesin Bitki Pasaportu ile ülke içinde dolaşımının sağlanması zorunludur.

Yemeklik patates üretimi yapacak üreticiler ise; ilgili yönetmeliğin 5. maddesinin (a) bendinde istenen belgelerden sadece üretim yeri ile ilgili belgeleri ibraz ederler.

Bu belgeler aşağıda sıralanmıştır: 

1. Üretim yapılacak yerle ilgili ÇKS kaydı,

2. ÇKS kaydı yok ise kendine ait tapu veya kira sözleşmesi ile birlikte kiraladığı yerin tapu fotokopisi, ecrimisil belgesi,

Maliki ölmüş arazilerle ilgili olarak tapu fotokopisi ve mirasçıları tarafından kullanıldığını gösterir muhtardan alınan belge, 

Patates üreticileri ÇKS (çiftçi kayıt sistemi)'ne kayıt olmak için başvurduklarında; üretim yeriyle ilgili bilgilerin birbiriyle uyumlu olması gerektiğinden bu durumda Bitki Pasaportu sistemine de kayıtlı olma şartı aranır. 

Ayrıca ilgili yönetmelikte 'Bu Yönetmelik hükümlerine aykırı davrananlar hakkında Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 38. Maddesi uyarınca idari yaptırımlar uygulanır' denilmektedir. 

Bu Bağlamda 38. Maddeye ilişkin Bitki Sağlığı ile ilgili yaptırımlar: 

Zararlı organizmaların yayılmasının önlenmesi amacıyla Bakanlık tarafından alınan tedbirlere uymayanlara üçbin Türk Lirası idarî para cezası verilir.

 Zararlı organizmalarla yapılacak mücadeleyi Bakanlıkça belirlenen esaslara göre yapmayanlara üçbin Türk Lirası idarî para cezası verilir.

Bakanlıkça bildirimi istenen zararlı organizma salgınını bildirmeyenlere bin Türk Lirası idarî para cezası verilir.

Bakanlıkça belirlenen yasaklama ve kısıtlamalara ve korunmuş bölgelerle ilgili getirilen esaslara uymayanlara beşbin Türk Lirası idarî para cezası verilir.

Ticarî olarak fidan, fide, çelik, tohum, yumru, soğan gibi üretimde kullanılacak her türlü bitki yetiştiriciliğini yapanlar Bakanlıktan onay almadan üretim yapanların faaliyetine son verilir ve yirmibin Türk Lirası idarî para cezası verilir, ürüne el konulur ve mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilir. 

Onaylı olup da Bakanlıkça belirlenmiş esaslara aykırı hareket edenlere onbin Türk Lirası idarî para cezası verilir.

Bakanlıkça mücadelesi istenen zararlı organizmalarla ilgili mücadeleyi yapmayanlara bin Türk Lirası idarî para cezası verilir, yapmayanlar adına gerekli mücadele Bakanlık tarafından yapılır veya yaptırılır. Mücadele masrafının iki katı tutarın sorumlular tarafından ödenmesi için bir aylık ödeme süresi verilir.

Zararlı organizma ile mücadeleyi, Bakanlıktan onay almadan ticarî amaçla yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişilere beşbin Türk Lirası idarî para cezası verilir. Onay alıp da Bakanlıkça belirlenen esaslara aykırı hareket edenlere ikibin Türk Lirası idarî para cezası verilir.

 Bakanlıkça belirlenen zararlı organizma taşıyıcısı olabilecek bitki, bitkisel ürün ve diğer maddeleri üreten, ithal eden, depolayan ve ticaretini yapıp Bakanlıkta kayıtlarını yaptırmayanlara üçbin Türk Lirası idarî para cezası verilir. Kayıtlı olduğu hâlde Bakanlıkça belirlenen esaslara aykırı hareket edenlere ikibin Türk Lirası idarî para cezası verilir. Bakanlıkça belirlenen kayıt şartlarının kaybedildiğinin tespiti hâlinde kayıt iptal edilir.

Bakanlıkça belirlenen bitki ve bitkisel ürün ve diğer maddeleri, bitki pasaportu olmaksızın sevkini yapanlara, ikibin Türk Lirası idarî para cezası verilir. Bitki pasaportuyla ilgili konulmuş esaslara uymayanlara üçbin Türk Lirası idarî para cezası verilir. 

Patates ekiminden sonra yapılacak başvurular geçersiz sayılarak kayıt işlemleri yapılamayacaktır. Üreticilerin yaptığı kayıtsız üretimin tespit edilmesi durumunda gerekli yasal işlemler uygulanacağından çiftçilerin ürününe pazar bulamama sorunuyla karşılaşmaları kaçınılmaz olacaktır.

Patates yetiştirmek isteyen üreticiler; kayıt yaptırmak ve mağduriyet yaşamamak için mutlaka İl MüdürlüğümüNe  gelerek başvuruda bulunması gerekmektedir.

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yetiştiricilere Hibeli Damızlık Boğa DağıtıldıÖnceki Haber

Yetiştiricilere Hibeli Damızlık Boğa Dağ...

Organik çay alanları 5 yılda 10 kat arttı…Sonraki Haber

Organik çay alanları 5 yılda 10 kat artt...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar