Şekerbank

Hububat Tarlalarında Üst Gübreleme Zamanı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hububat Tarlalarında Üst Gübreleme Zamanı
Tofidass

Bilindiği üzere Haziran 2016 tarihinde el yapımı patlayıcı imalinde kullanılması sebebiyle nitratlı gübrelerin satışı yasaklanmıştı.

Nitratlı gübrelerin tarımsal üretimde kullanılma zamanının gelmesiyle birlikte Bakanlık Makamından alınan 16.01.2017 tarih ve 135 sayılı olur ile bazı nitratlı gübrelerin kullanılması serbest bırakılmıştır. Daha önceden yasaklanan Potasyum Nitrat ve Sodyum Nitrat gübrelerinin kullanımı serbest bırakılmıştır. Yine yasaklı olan Kalsiyum Amonyum Nitrat( %26 CAN ve %21 CAN) gübresinin kullanılması ise kontrollü olarak serbest bırakılmıştır.

Bu gübreyi kullanmak isteyen üreticiler Çiftçi Kayıt Sistemine(ÇKS) kayıtlı arazileri için İl/İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinden e-reçete almaları gerekmektedir. E-reçete ile alacakları gübreyi de ziraat mühendisleri nezaretinde tarlalarına atacaklardır. Bunun için de gübreyi araziye atmadan önce köy için tanımlanan tarımsal danışman olarak görevlendirilen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl müdürlüğü personelinden randevu alması ve personel nezaretinde gübreyi kullanması gerekmektedir.

Uşak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan açıklamada "Üreticilerin tahıl grubu (buğday, arpa, çavdar tritikale vb.) ürünlerde gübreleme Ocak Şubat aylarında yapılacaksa üre, potasyum nitrat veya amonyum sülfat gübresinin, Mart Nisan aylarında yapılacaksa Amonyum Sülfat gübresinin kullanılmasının topraklar için daha uygun olduğu değerlendirilmektedir. Topraklarımızın kireçli olması nedeniyle kuru tarım yapılan alanlarda CAN olarak adlandırılan satışı ve kullanımı kontrollü olarak yapılacak olan Kalsiyum Amonyum Nitrat gübresi tavsiye edilmemektedir. Amonyum Nitrat(%33'lük) gübresinin tarımsal amaçlı kullanımı ise önceden olduğu gibi tamamen yasaktır. " denildi.  

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ceviz üreticisi 'don kırıcı makine' ürettiÖnceki Haber

Ceviz üreticisi 'don kırıcı makine' üret...

Yetiştiricilere Hibeli Damızlık Boğa DağıtıldıSonraki Haber

Yetiştiricilere Hibeli Damızlık Boğa Dağ...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar