Şekerbank

Yeni rapor FAO ve Türkiye’nin güçlü ortaklığını vurguluyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yeni rapor FAO ve Türkiye’nin güçlü ortaklığını vurguluyor
Tofidass

  FAO ve Türkiye arasındaki güçlü işbirliğini ayrıntılı ve çarpıcı bir şekilde ortaya koyan yeni bir rapor yayımlandı. “FAO + Türkiye: Gıda güvenliği ve doğal kaynakların sürdürülebilir yönetimi için ortaklık” başlıklı rapor, iki ortak arasındaki derinleşen işbirliğinin altını çiziyor.

Türkiye ve FAO, ülkenin FAO’ya üye oluşundan bu yana sağlam bir ortaklık içinde. 2006 yılında FAO ile Türkiye arasında ev sahibi ülke anlaşmasının imzalanması ve akabinde Ankara'da Orta Asya Alt Bölge Ofisinin (SEC) kurulması FAO’nun, Türkiye’nin yanı sıra Orta Asya alt bölgesinin önceliklerine de daha iyi cevap verebilmesini sağladı. Bugün Türkiye, bir yandan FAO'nun kapsamlı teknik desteğinden yararlanırken aynı zamanda Örgüt’ün aktif bir kaynak ortağı olarak öne çıkıyor. Türkiye, özellikle alt bölgede FAO faaliyetlerine vazgeçilmez bir teknik ve mali destek sağlıyor.

FAO Genel Direktörü raporun önsözünde, “Türkiye, 1948'de Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'ne (FAO) üye olduğundan bu yana, açlık ve yetersiz beslenmeyle küresel mücadelenin kararlı ve sadık bir ortağı oldu. Ortaklığımız, Ankara’da 1982'de FAO Ülke Ofisi'nin ve 2007'de Orta Asya Alt Bölge Ofisinin kurulmasıyla gelişti. Birlikte, günümüzün acil sorunlarından pekçoğu için çözüm üretmeye ve desteğe en fazla ihtiyacı olanlara destek sunmanın yeni yollarını bulmaya çalıştık. Uzun vadeli bir ortak ve dost olarak Türkiye’nin desteğini almak bizim için büyük bir ayrıcalıktır” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli rapora ilişkin olarak “Bu değerli rapor, Türkiye ve FAO işbirliğiyle gösterdiğimiz ortak çabalarımız, devam eden ve gelecekteki projelerimiz hakkında detaylı bilgi veriyor. Önümüzdeki dönemde ortak faaliyetlerle uzun vadeli işbirliğimizin daha da güçleneceğine inanıyorum ” dedi.

FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, “Rapor, hem FAO ile Türkiye arasındaki ortak önceliklerin ele alınması hem de 2030'a kadar Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın (SKA) gerçekleştirilmesine yönelik mevcut işbirliğini daha da ileriye taşıma konusundaki karşılıklı arzuyu yansıtıyor” dedi. Gutu, "Halihazırda birlikte gerçekleştirmiş olduğumuz çalışmaların, daha da güçlü bir ortaklık için çok iyi bir temel oluşturduna inanıyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

Rapor, ortak öncelikleri ve Türkiye’nin FAO’ya katkılarını özlü bir şekilde ortaya koyuyor. FAO ve Türkiye ortaklığı, Orta Asya, Kafkaslar, Orta Doğu ve Afrika'daki milyonlarca insana, farklı programlar ve projeler yoluyla yoksulluğun azaltılması, tarımsal ve kırsal kalkınma, beslenme, gıda güvenliği, hayvan ve bitki genetiği dahil olmak üzere birçok konuda yarar sağlıyor.

Rapor, ortakların FAO'nun temel hedeflerine birlikte ulaşma ve SKA’lar doğrultusunda çalışma niyetlerini gösteriyor. FAO, Türkiye'ye geniş çaplı teknik yardım sağlarken, Türkiye’nin bugüne kadar Örgüt’e sağladığı mali destek ise 75 milyon ABD Doları’na ulaştı . Bu, Türkiye’yi, FAO’nun Doğu Avrupa ve Orta Asya’daki çalışmalarında Avrupa Birliği üyesi olmayan en büyük bağışçılardan biri yapıyor.

İlgili SKA’lara atıfla Türkiye’nin FAO’nun çalışma alanlarına katkılarını ayrıntılı bir biçimde sunan rapor, ortaklık boyunca yaşanan önemli olayları gösteren bir zaman çizelgesini de içeriyor. Rapor ayrıca, 2000 ile 2020 yılları arasında Türkiye’nin finansmanı ile yürütülen projeleri de listeliyor.

Raporun ana mesajı şu: FAO ve Türkiye arasındaki işbirliği, birçok bölgede gıda güvenliğini ve kapsayıcı kırsal kalkınmayı iyileştirmeye, doğal kaynakların sürdürülebilir yönetimini teşvik etmeye, gıda ve tarım konusunda ulusal kapasiteleri güçlendirmeye, küresel gıda yönetişimini geliştirmeye ve geçim kaynaklarının dayanıklılığını desteklemeye devam ediyor.

Bölgede önemli bir rol oynayan bu güçlü ortaklık, gerek COVID-19’un olumsuz etkilerinin bertaraf edilmesine çalışılacağı önümüzdeki dönemde gerekse daha uzun vadede büyük önem arz edecek.

FAO-Türkiye Ortaklık Programları Hakkında

FAO-Türkiye Ortaklık Programları, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan, ve diğer ilgili ülkelerde gıda güvenliğinin sağlanması, kırsal yoksulluğun azaltılması, sürdürülebilir orman yönetimi, çölleşmeyle mücadele ve ekosistemlerin korunmasına destek olmayı amaçlar.

2007’de kurulan FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı’nın (FTPP) ilk fazı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini temsilen Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan 10 milyon ABD Doları tutarındaki güven fonundan finanse edildi. Programın ilk fazı olan 2009-2015 yılları arasında 16 ülkede 28 proje uygulandı. 2014 yılında, Türkiye Cumhuriyeti'nin 20 milyon ABD Doları tutarındaki ek finansmanı ile FTPP'nin ikinci fazı ve aynı zamanda FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı (FTFP) başlatıldı. Böylece Türkiye’nin bu Programlar çerçevesindeki toplam katkısı 30 milyon ABD Doları’na ulaştı.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Fındık Bahçelerinde Azotlu Gübre Uygulamasında Dikkat Edilecek HususlarÖnceki Haber

Fındık Bahçelerinde Azotlu Gübre Uygulam...

Büyükşehir İle Üreticinin Yüzü GülüyorSonraki Haber

Büyükşehir İle Üreticinin Yüzü Gülüyor

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar