Şekerbank

Üreticilere Dane Mısır Tohumu Dağıtılacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Üreticilere Dane Mısır Tohumu Dağıtılacak
Dane Mısır Üretimini Yaygınlaştırma Projesi kapsamında şartları uygun görülen çiftçilere ücretsiz dane mısır tohumu dağıtılacak
Tofidass

Türkiye'nin önemli pirinç üretim merkezlerinden olan ve yaklaşık 6 bin 500 hektarlık alanda çeltik ekimi yapılan Çorum'da ekim havzasının baraj gölleriyle bir miktar daralması, sulanabilir arazi artışının ise üreticiye alternatif ürün yetiştirme seçeneğinin önünü açmasıyla, dane mısır yetiştiriciliği ön plana çıkmıştır. Çeltik havzasındaki 2 bin dekarlık daralmaya karşılık 70 bin dekar arazinin sulu tarıma uygun hale getirilmesi gayretlerinin ise bölge üreticisine alternatif ürün yetiştirme olanağı sağlamıştır. Çorum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından bölgenin iklim şartları ve pazar durumu dikkate alınarak yapılan çalışmalar, dane mısır üretimini yaygınlaştırma projesinin doğmasına neden olmuştur.

2014 -2015 yılında yürütülen proje ile il genelinde toplam 2385 dekarlık alanda ekilmek üzere 394 paket tohumluk dağıtılmıştır. Tohumluk bedelinin tamamı İl Özel İdaresi tarafından karşılanmıştır. Ekimden hasata tarla kontrolleri İl Müdürlüğü teknik personeli tarafından yapılmış ve çiftçilere teknik destek sağlanmıştır.

Yapılan çalışmalar neticesinde ortalama 1050 kg/da verim alınmıştır.​

Dağlık ve ormanlık bölgelerde barınma ve beslenme imkanını büyük ölçüde kaybeden yaban domuzları hayatlarını devam ettirme, üreme ve beslenme için daha uygun ortam olan sulak alanlara inmiş ve burada ekili ve dikili bulunan mısır, sebze ve meyve fidanlarına büyük zararlar vermeye başlamıştır. Özellikle mısır tarlalarında görülen ve zararı gittikçe artan zararlı ile mücadele çalışmalarının üreticilerimizin talepleri doğrultusunda arttırılması gerekmektedir.

Çorum genelinde dane mısır 3120 da ekilmekte ve bu miktar ilin ihtiyacının çok altında kalmaktadır. İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje ile çiftçi hem kazanç elde edecek, hem de il genelinde bulunan 18 adet yem fabrikasına ve kendi yemini üreten 35 adet tavukçuluk firmasına hammadde ihtiyacı olan dane mısır karşılanacak. Dane mısır üretim miktarı mısır talebini karşılamadığından ürün pazarlamada sıkıntılar yaşanmayacak. 

Projede tohum bedelinin tamamı Çorum İl Özel İdaresi karşılanacak, diğer masraflar üretici tarafından sağlanacaktır. Üreticiler ve üretimin yapılacağı alanlar İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik personeli tarafından incelenerek, arazilerin sulanma durumuna ve çevresel faktörlere göre mısır tarımına uygun olması dikkate alınacak, çiftçiler dane mısır üretimi için gerekli alet ekipman ve tecrübeye sahip olmalarına göre belirlenecektir. Ekim, sulama, gübreleme ve diğer kültürel uygulamalar İl/İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik elemanlarının takibinde, üretici tarafından karşılanıp uygulanacak.​

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çanakkale’de Tarım Sigortaları 2017 yılı Bilgilendirme Toplantıları YapıldıÖnceki Haber

Çanakkale’de Tarım Sigortaları 2017 yılı...

“Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor” Projesi İçin Müracaatlar BaşladıSonraki Haber

“Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleni...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar