Şekerbank

Türkiye'nin En Çok Ceviz Üreten İli Olacağız

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türkiye'nin En Çok Ceviz Üreten İli Olacağız

Denizli’de dikim alanları her geçen gün artan ve ekonomik anlamda oldukça önemli bir yere sahip olan Ceviz bahçelerinde hasat işlemleri başladı. Modern ceviz bahçelerimizde hasat işlemleri kullanılan makineler ile daha kolay ve kısa zamanda yapılıyor.

Acıpayam İlçesi Ucarı Mahallesinde bulunan Mehmet MANİSALI' ya ait Koztepe Çiftliğinde yapılan ceviz hasadına Acıpayam Kaymakamı Mustafa Gürbüz, İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, Acıpayam Belediye Başkanı Dr. Hulusi Şevkan, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Yasin Gökçe, İl Müdürü Yardımcıları Nejdet Demir ve Mehmet Atmacaoğlu, Acıpayam İlçe Tarım ve Orman Müdürü Abdurrahman Oymak ile İl ve İlçe Müdürlüğü teknik personeli katıldı.

İşletme sahibi Mehmet MANİSALI yapılan makineli hasat, ceviz soyma ve kurutma işlemleri hakkında detaylı bilgiler verirken, modern tarım tekniklerinin kullanımı sayesinde işçilik ve zaman yönünden büyük ölçüde tasarruf sağladıklarını sözlerine ekledi.

2022 yılı ceviz hasadının yerli çeşitlerde 30 Eylül tarihi itibariyle başladığını ve halen devam ettiğini belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar yaptığı açıklamada "İlimizde yapılan ceviz yetiştiriciliğinde ana ürün olarak yetiştirilen Chandler, Şebin, Bilecik, Fernor çeşitleri ve önemli miktarda kendiliğinden çıkmış tescilsiz yerli cevizler yer almaktadır. İlimizde ceviz yetiştiriciliği; uygun iklim, arazi, toprak yapısına göre bütün ilçelerimizde yapılmakla birlikte ağırlıklı olarak Acıpayam, Bozkurt, Çal, Çameli, Çivril, Güney, Tavas ilçelerimizde gerçekleştirilmektedir. Ceviz yetiştiriciliği ülkemizde günden güne artış göstermektedir. Özellikle görsel medyada cevizin İnsan sağlığına yararları vurgulandıkça tüketimi de buna bağlı olarak artmaktadır. Bu talebi karşılamak üzere İl Müdürlüğümüz ve Denizli Ticaret Borsası tarafından ortaklaşa yürütülen Ceviz Alanlarını Geliştirme Projesi kapsamında aşılı, standart sertifikalı Chandler çeşidi ceviz fidanı dağıtımı yapılarak yeni ceviz plantasyonları kurulmaktadır. İlimiz ceviz alanları 114 bin 530 dekara ulaşmış olup, ülkemizde alan bakımından birinci üretim bakımından dördüncü sırada yer almaktadır. Bu alanların çoğu yeni tesis olduğu için önümüzdeki 10 yıl içinde ilimiz “Türkiye'nin en çok ceviz üreten ili konumunda olacaktır. Üretimin artmasıyla üreticimizin gelir seviyesinin yükselmesi ve dolayısıyla köyden kente göçün de büyük ölçüde önlenmesi sağlanacaktır” dedi.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
66 Milyon Liralık Destekleme Ödemesi Samsunlu Üreticilerin HesaplarındaÖnceki Haber

66 Milyon Liralık Destekleme Ödemesi Sam...

Dijital Gülüş Tasarımı Dünyada Sıklıkla UygulanmaktaSonraki Haber

Dijital Gülüş Tasarımı Dünyada Sıklıkla...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar