Şekerbank

Türkiye arıcıklık sektöründe Çin’den sonra gelen 2. büyük ülke

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türkiye arıcıklık sektöründe Çin’den sonra gelen 2. büyük ülke
Tofidass

Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Doğu Karadeniz Kalkınma İdaresi Başkanlığı(DOKAP) ve Ordu İli Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından organize edilen “Arıcılık Paneli”, Ordu’da yapıldı.

Grand TESK Hotel’de gerçekleştirilen “Arıcılık Paneli”ne, Vali İrfan Balkanlıoğlu, Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, Doğu Karadeniz Kalkınma İdaresi Başkanlığı(DOKAP) Ekrem Yüce, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Ordu İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Necati Aydın, Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, bazı daire müdürleri ile çok sayıda bölge arıcısı katıldı.

“Arıcılık Paneli”nin açılış töreninde konuşan Vali İrfan Balkanlıoğlu, “Devir artık teknoloji devri ve bilgi üretme devri. Bu bilgiye ve teknolojiye sahip olanlar, çok daha az emekle, çok daha az masrafla, çok daha az süre harcayarak, çok daha fazla ürün elde edip, çok para kazanabiliyorlar. Bölgemize uygun hastalık ve zararlara karşı verimi yüksek arı türlerini geliştirme ve bu arılar nerde ve nasıl beslenir, daha fazla nasıl ürün elde edilebilir, bu konuda çalışma var. Bütün bu çalışmaların yanı sıra kaliteli ürün üretip pazarlamayla ilgili karşılaştığınız bir çok sorun var. Bir defa bunların sahtekarlarıyla uğraşmak durumundasınız. Kaliteli bal üreten insanlar emeğini alamıyor. Bu konuda da çalışmalar yapılması lazım. Bu tür toplantıların da Ordu’da yapılıyor olması bizleri mutlu ediyor. Düzenleyenlere teşekkür ediyorum” dedi.        

Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş da programda bir konuşma yaparak, “Bugün ülkemizde arıcılık sektörünü, günümüzün modern ve ileriye dönük yapısına hazırlamak için, ilgili bakanlığımız ve üreticilerimiz tarafında büyük emek harcandı. 1985 yılında arıcılık yapmış bir kardeşiniz olarak diyebilirim ki, bu sektör ülkemizin kalkınmasına büyük katkı sağlıyor. Biz dedik ki Valilik, Tarım Müdürlüğü ve İl Genel Meclisi olarak, arıcılar birliği ile birlikte hemen polen tuzaklarıyla ilgili bir çalışma yapalım. Karadeniz’de bu konuda Ordu başarılı olduğu için, arıcı arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Valiliğimizin önderliğinde, arıcılığın markalaştığı bir tablonun ortaya çıkması son derece gurur verici. Yaklaşık 30 milyonu aşan bir yatırımla bu iş gerçekleşmiş oldu. Laboratuarı ve teknik donanımlarını, sayın valimiz ile birlikte işletmeyi gezip gördük. Her şeyi ile marka ürünlerin buradan çıkabileceği bir yapı olmuş” diye konuştu.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz da programda yaptığı konuşmada, “İlimiz fındıktan sonra bal konusunda da lider konumundadır. Tabi bu noktaya kolay gelinmedi. Arıcılarımız tüm Türkiye’nin dört bir yanını karış karış gezmek suretiyle gezginci arıcılık yapmak suretiyle ilimize bu unvanı kazandırdılar. Zaman zaman birlik başkanımızla birlikte arıcılarımızı ziyaret ettiğimizde onların çok zor şartlarda imkansızlıklar içerisinde üretim yaptıklarını gördük. Bu en tatlı balı tüketicilerin kullanımına sundukları için tüm arıcılarımıza teşekkürler ediyorum. ilimiz bal üretimi rakamlarına bakacak olursak ilimizde 3000 adet aktif arıcımız arıcılık görevini yürütmektedir. Bunların ürettiği 2015 bal miktarı 16600 ton bal üretimimiz vardır. 91 ton da gene bal mumu üretimimiz 2015 yılında söz konusudur. Buradan bir hedef çizmek istiyorum. Arıcılarımıza çok ciddi destekler sunuyoruz. Arıcılarımıza son 2 yılda 11 milyon TL bakanlığımızın aktif koloni desteği verildi. Şu anda da ödemeleri devam ediyor. Kırsal kalkınma yatırımlarından çok ciddi kaynaklar aktarıldı 500 bin TL hibe desteği arıcılarımıza. TKDK’dan, DOKAP’dan çok ciddi kaynaklar sağlandı. Burada tüm kurumlar çok ciddi eğitimlerle arıcılarımız desteklendi. Bugün bal üretimi dendiğinde, bal dendiğinde Ordu akla geliyorsa, bundan sonra kaliteli bal dendiğinde, polen, propolis dendiğinde, arısütü dendiğinde, Ordu’nun akla gelmesini temin etmek durumundayız. Bu konuda arıcılarımıza çok ciddi sorumluluklar düşüyor” şeklinde konuştu.

DOKAP Başkanı Ekrem Yüce de programda bir konuşma yaparak, “Bölge arıcılığının geliştirilmesine yönelik eylem çerçevesinde bölge illerde arıcılığın gelişimine katkı sağlayacak ülke genelinde verilen desteklerin dışında bölgeye özgü yeni desteklerin verilmesini amaçlayan bir destek programının uygulamaya konulması ve arıcılık eğitim çalışmalarının gerçekleştirilmesi kararlaştırılmıştır. Bölge arıcılığına ilişkin söz konusu eylem. Arıcılığın bölgemiz için önemi dikkate alınarak. DOKAP eylem planı alınması olmazsa olmazların arasına girmiştir. Eylem planlarında arıcılık doğu Karadeniz’de yoksa bu eylem planı eksiktir diyerek ibarelerimizi her dem kullanmaya çalıştık. Bölgenin özellikle yüksek kısımlarında ve orman köylerinde yaşayanların tarıma elverişli toprakların son derece sınırlı olduğunu göz önüne alırsak zengin bitki örtüsü farklı iklim ve coğrafi özellikleriyle arıcılığa son derece elverişli bir ortama sahip olduğu ve bal üretiminin en iyi şekilde yapılacağını söylemek bir hayal değil. DOKAP bölgesi sahip olduğu arı varlığıyla birlikte; kestane, ıhlamur, akasya, orman gülü gibi bitki çeşitliliğinin bol miktarda bulunduğu orman alanlarıyla birlikte ülkemizin arıcılık sektöründe avantajlı bir duruma sahip olduğunu gözlemlemekteyiz. Artan nüfusun gıda ihtiyacını karşılamak açısından insan sağlığı ve yaşamı açısından ürünler sunan bal arısının üretim gücü daha da önemli hala gelmiştir.

Bölgemiz ülkemizin yüzde 20 lik kısmı siz arıcılarımız sayesinde gerçekleştirilmektedir buda önemli bir rakam. Bölgemizin arıcılık potansiyeli dikkate alınarak dokap eylem planı noktasında DOKAP bölge başkanlığı olarak. Bölgemizdeki potansiyeli harekete geçirmek için 2014 yılında Türkiye kalkma vakfı gibi tecrübeli ve engin bir kuruluşla başlattığımız arı ve arı ürünlerinin yetiştirilmesi kapsamında 8 ilde 1140 kişinin ana arı üretimi arı sütü üretimi polen üretimi ve propolis üretimi eğitimi hedeflenmiş olup gerçekleştirilen 24 eğitim toplantısında 1183 kişinin eğitimleri tamamlanmıştır” dedi.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz da programda bir konuşma yaparak, “Bizler Türkiye arıcılarıyız, ayrıca kendim, Türkiye Arı  Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanıyım. Türkiye arıcıklık sektöründe Çin’den sonra gelen 2. büyük ülkedir. Türkiye’nin bugün bu noktaya gelmesinde büyük katkısı olan bakanlıklarımıza çok teşekkür ediyorum. Dünya arıcılığında Türkiye’yi 2. sıraya taşıyan Ordulu arıcılara teşekkür ediyorum. Çünkü Ordu ilimiz, Türkiye arıcılık sektörünün lokomotifi olmuştur. Sektör olarak zor bir dönem atlattık. Türkiye’de arıcılıkta stratejik olarak 2004 ile 2007 yılları arasında kırsal kalkınma planının hazırlanışında bulundum. Bugün burada uygulanan telgale fm projeleri bu çalışmanın sonucudur. Önceden planlayamazsanız, sonradan uygulayamazsınız. Bizler önümüzdeki dönemde başkan olsak da olmasak da, önümüzdeki 10 yılın projelerini hazırlamış bulunmaktayız. Bir çok konuda, Tarım Bakanlığımızla, Orman Bakanlığımızla, Kalkınma Bakanlığımızla ve Kültür Bakanlığımızla birlikte çalışıyoruz. Bunda sonrası için, arıcılık sektörünü nasıl ileriye taşıyabiliriz noktasında birlikte çalışalım istiyoruz. 80 ilde örgütlenmiş, 58.000 üyesi olan, 6.8 milyon arı kovanı ve 103.000 ton bal üretimi ile dünyanın 2. Sırada yer alan ülkesiyiz. Türkiye arıcıları olarak ileriye yönelik hedefimiz, bu sektörde dünyada bir numara olmak. Biz üreticiler olarak 2009 yılında Tarım Bakanlığımız ile ortak bir karara vardık ve dedik ki biz dünya arıcılık kongresini ülkemize getirip burada yapacağız. 2017 yılın da İstanbul’da yapılacak olan kongreye 150 ülkeden gelen arıcı ve bilim adamlarına, Türkiye arıcıları olarak bu işi nasıl yaptığımızı tanıtacağız. Kuruluş olarak bizler, sektörde yaşanan sahtecilikleri de ayrıcıca tespit edip ilgili mercilere bildiriyoruz. Arı sütü üretimi konusunda yaşanan sahtecilik olaylarının bir daha tekrarlanmaması için Tarım Bakanlığımıza başvuruda bulunduk ve kendileri de bizlere, üniversitelerin bu alanda çalışma yürüten bölüm laboratuarlarında incelenmesi önerisinde bulundular” diye konuştu.

Ordu İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Necati Aydın ise programda yaptığı konuşmada, “Türkiye’de Ordu ili arıcılık sektöründe birinci sırada gelmektedir. Ordulu arıcılar sadece kendi memleketlerinde değil, Türkiye’nin bir çok yerinde arıcılığı sürdürmüş ve başka insanlara da öğretmişlerdir. Arım Balım Peteğim projesi var ve bu proje kapsamında şirket kurulacak. Yine ayrıca merkez birliği olarak bizim Torku Konya şirketi ile bir çalışmamız var. İnşaallah bu yıl içerisinde siz değerli üyelerimizin üretmiş olduğu balları Torku Konya’ya vereceğiz. 2016 yılının sektörümüze uğurlu gelmesiniz temenni ederim” şeklinde konuştu.

Yapılan protokol konuşmalarının ardından panele geçildi. Panelde, Prof.Dr.Sevgi Kolaylı tarafından “Arı Ürünleri ve Apiterapi”, Şaban Akpınar tarafından “Balda Kalıntı”, Ali Korkmaz tarafından da “Arı ve Ana Arı Yetiştiriciliği” konularında sunumlarda bulunuldu.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
BM FAO: 3 milyon dolarlık proje Türkiye’nin korunmasız bozkır alanlarını hedefliyorÖnceki Haber

BM FAO: 3 milyon dolarlık proje Türkiye’...

Kaçak etlerin arkasında ünlü marka çıktı!Sonraki Haber

Kaçak etlerin arkasında ünlü marka çıktı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar