Şekerbank

TMO Piyasayı Şirketler Lehine Düzenlemeye Devam ediyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
TMO Piyasayı Şirketler Lehine Düzenlemeye Devam ediyor
Tofidass

Çiftçiler Sendikası, Toprak Mahsulleri Ofisinin piyasa fiyatları altında fındık piyasa sürmesine tepki gösterdi. ÇİFTÇİ-SEN Genel Başkanı Ali Bülent Erdem konu hakkında yaptığı açıklamada; “TMO’nun 2022 yılı fındık hasat dönemindeki 50 TL/kg civarındaki alım fiyatı fındık üreticilerinin maliyetini bile kurtarmamış, üreticilerin borç sarmalının büyümesine neden olmuştur. 2023 yılı Ocak ayında ise fındık fiyatları yükselmeye başlamış 64-65 TL/kg bandına çıkmıştır. Dövizdeki ve tarımsal girdilerdeki artışlar göz önüne alındığında fındık fiyatlarında artışlar devede kulaktır. Ancak şirketler ve TMO fındıktaki bu artıştan bile rahatsız olmuştur. TMO elindeki fındığı piyasa fiyatından değil, piyasanın 5-6 TL altından (2021 yılı fındık için 58 TL/kg ve 2022 yılı fındık için 61 TL/kg) satışa sunmuştur. 

Devletler; çiftçiler üretimlerini ve yaşamlarını devam ettirebilsinler diye (neoliberal tarım politikalarını uygulamadan önce) taban fiyat uygulamalarıyla piyasayı bir nebzede olsa üreticiler lehine düzenliyordu. Ancak devletler artık, “3. Gıda rejimi” diye ifade edilen, şirketlerin gıda sisteminde şirketlerin önündeki engelleri açma görevini yerine getiriyor. TMO’nun bugün fındıkta (üzümde, hububatta vb. birçok tarımsal üründe) yaptığı da budur. TMO nun bugün piyasa fiyatlarının altında şirketlere fındık satmasının altındaki amaç bellidir; üreticinin 2023 yılı sezonundaki fındık fiyatlarını da şimdiden baskılandırmaktır. İsteniyor ki; Şirketler üreticilerin elindeki tarımsal ürünleri yok pahasına alsın, istediği gibi işlesin ve istediği fiyata satsın. Bu durum kabul edilemez. BM Genel Kurulu’nda 17 Aralık 2018 yılında kabul edilen Köylü Hakları Deklarasyonu’na göre “Çiftçilerin tatmin edici bir fiyata ve adil piyasaya erişim hakkı vardır”. Devlet kurumu TMO uygulamasıyla çiftçilerin bu hakkını ihlal etmektedir.

Fındık fiyatlarını baskılandırma gayretinde olan devlet kurumu TMO’da dahil, yerli ve yabancı tarım ve gıda şirketleri karşısında tüm fındık çiftçilerini örgütlü mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz.

Yoksulluk kaderimiz değil.

Gelin “Şirketlerin Gıda Sistemi” karşısında Halkın Gıda Sistemini Kuralım,

Umudumuzu ve Mücadelemizi büyütelim” ifadelerine yer verdi.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Korunan Alanlarda Ziyaretçi RekoruÖnceki Haber

Korunan Alanlarda Ziyaretçi Rekoru

Son bir yılda büyükbaş hayvan sayısı bir milyon azaldıSonraki Haber

Son bir yılda büyükbaş hayvan sayısı bir...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar