Şekerbank

TİKA’dan Somaliland’daki Çiftçilere Ekipmanı Desteği

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
TİKA’dan Somaliland’daki Çiftçilere Ekipmanı Desteği
Tofidass

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Somaliland’ın Sanaag bölgesinde yaşanan sel felaketinden zarar gören 60 çiftçiye; 60 adet sulama motopompu, 15’er metrelik Helezonik sulama borusu, ve 85’er metrelik kangal sulama borusundan oluşan sulama ekipmanı desteğinde bulundu.

Somaliland Bölgesinde süregelen iklim özelliği olarak yağışlar ‘Şiddetli Sağanak’ şeklinde oluşmakta, yağan yağmurlar neticesinde özellikle dere kenarlarında sel felaketi yaşanmaktadır. Somaliland’da geçtiğimiz yıl yaşanan sel felaketi neticesinde pek çok çiftçinin motopompları ve sulama boruları sele kapılmış, Sanag ve Sool bölgelerinde yaşayan ve dere kenarlarındaki küçük arazilerinde sebze ziraati yapan çiftçiler maddi zarar görmüşlerdi.

Yer altı su konusunda zengin ve civarda sebze tarımının en yoğun yapıldığı Sanag’da bölgesinde yaşayan 60 çiftçiye TİKA tarafından sağlanan Motopomp ve sulama borusu yardımı sayesinde, düşük gelirli üreticilerin desteklenerek, sulu tarımın bölgelerde sürdürülebilirliğine katkı sağlanması hedefleniyor. Yürütülen projenin aynı zamanda bölgedeki su çıkarma sorunlarının azaltılmasına destek sağlamasının yanı sıra, modern tarım ekipmanlarının yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Erigabo şehrinde gerçekleştirilen dağıtım törenine, Tarım Bakanı Ahmed Mumin Seed, Bölge Valisi Eng. Ahmed Osman Hasan, Erigabo Şehri Belediye Başkanı İsmail H. Nuur, TİKA Somali Koordinatör Yardımcısı İlhami Turus ve çiftçiler katıldı.

TİKA Somali koordinatör Yardımcısı İlhami Turus törende yaptığı konuşmada; “Türkiye’den gelen bu ekipmanları kullanarak daha verimli bir üretim yapacağınıza inanıyorum. TİKA olarak Somaliland halkının yanında olmayı devam edeceğiz. İnşallah önümüzdeki senelerde farklı ve daha büyük projelerle yanınızda olacağız.” ifadelerini kullandı.

Sanaag Bölge Valisi Ahmed Osman Hasan yaptığı konuşmada Türk halkına ve ekipmanları çiftçilere ulaştıran TİKA’ya teşekkür etti. Somaliland’ın en büyük bölgesi olan Sanaag’daki çiftçilere teknik ekipman verildiği takdirde Somaliland halkının ihtiyaç duyulan sebze ürünlerini üretilebileceğini söyleyen Hasan; “Bugünde bu 60 motopomp ve ekipmanları dağıtılan çiftçilere diyorum ki, bu bir başlangıçtır, eğer bu ekipmanlara sahip çıkarsanız ve iyi bir şekilde değerlendirseniz devamı gelir. TİKA’nın bölgedeki çalışmalarını artırmasını talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Somaliland Tarım Bakanı Ahmed Mumin Seed da yaptığı konuşmada; Sulama ekipmanlarını bu bölgede çiftçilere ulaştıran Türkiye Cumhuriyeti ve TİKA’ya teşekkür etti. Bakan konuşmasında; “Sanaag bölgesi, Somaliland’ın tarım arazısın açısından en büyük ve bereketli topraklara sahip olan bölgelerinden birisidir. Kıtlık dönemlerinde bu bölgeden fazla şikayet gelmez, çünkü diğer bölgelere göre daha fazla tarımsal faaliyetler yürütülmektedir. Sanaag su açısından en zengin bölgelerden birisidir. Bakanlığımızın stratejisi gereği bu bölgenin sebze ihtiyaçlarımızı karşılamasını hedefliyoruz. Bu ekipmanları alan çiftçilerimizin bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmelerini bekliyoruz. Bakanlık olarak bu ekipmanların takipçisi olacağız ve denetimlerini yapacağız.” dedi.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 1
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 1
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 1
    KIZGIN
Bakan Pakdemirli; Litre Başına 30 Kuruş Süt Primi VerilecekÖnceki Haber

Bakan Pakdemirli; Litre Başına 30 Kuruş...

Metoroloji’den kuvvetli yağış ve kar uyarısıSonraki Haber

Metoroloji’den kuvvetli yağış ve kar uya...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar