Şekerbank

Tayyip Köyünde Bir İlk Gerçekleştirildi. Köylüler Mutlu...

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tayyip Köyünde Bir İlk Gerçekleştirildi. Köylüler Mutlu...
Tofidass

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Toprak işlemesiz (Korumalı) Tarım uygulamasının Yozgat ili şartlarında yaygınlaştırılması amacıyla ; 2014 yılından bu yana demonstrasyon çalışmalar devam etmekte.

2016 üretim sezonunda demonstrasyon tarlasının 10 dekarlık kısmına Bakanlığın Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığının koordinasyon ve desteği ile Yozgat Baklagil Yayım Projesi kapsamında toprak işlemesiz olarak kırmızı mercimek çeşitlerinin ekimi yapıldı. Kalan kısmına ise herhangi bir toprak işlemesi yapılmadan bir kısmı İl Müdürlüğü tarafından kalan kısmı çiftçi tarafından temin edilen tohumluk ile anıza doğrudan Ekim Mibzeri ile macar fiği ekimi yapıldı.

2017 üretim sezonu için; geçtiğimiz üretim sezonunda  macar fiği ekilen bu tarlayı yine hiçbir toprak işlemesi yapmadan anıza doğrudan ekim mibrezi ile buğday ekimi yapıldı.   

Konuyla ilgili açıklama yapan İl Müdürü Ziyaattin ÖZDEMİR; "İlimizde anız yangınları önemli bir sorundur. Anız yakıldığı için  toprak yok olmakta ve verimi düşürmektedir. Ayrıca nadas alanlarının çokluğu da ayrı bir sorundur. Biz İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak Yozgat'ta nadas alanlarının azaltılması için toprak işlemesiz olarak buğday ve fiğ münavebesinin her yıl üretime açılması ve hayvancılığa kaliteli kaba yem temini açışından çok önemli bir alternatif yol olduğu düşünüyor ve bu doğrultuda yayım çalışmaları yapıyoruz. . Bu nedenle taban olmayan kıraç arazilerde toprak işlemesiz olarak 1 yıl buğday 1 yıl fiğ ve benzeri tek yıllık yem bitkileri münavebesini çiftçilerimize öneriyoruz.

Tarımda gelişme kalkınma için girdilerin azaltılması ve verimini yükseltilmesi şarttır. Tarımda girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve buna bağlı olarak verimin artırılması aynı zamanda çiftçimizin ve ülkemizin gelir seviyesini yükseltecektir. Bakanlığımızın da desteği ile son yıllarda Toprak işlemsiz yani Korumalı tarımın yaygınlaştırılması çalışmalarına ağırlık vermekteyiz. Bu doğrultuda da İl Müdürlüğümüzün çalışmaları devam etmektedir." dedi.

Nedir toprak işlemesiz tarım?

Toprak işlemesiz tarım toprağı herhangi bir toprak işleme aleti ile toprak işleme yapmadan ekip biçmek ve tarımsal faaliyete devam etmektir. Bu olur mu diyorlar bazı çiftçilerimiz. Ama bunun araştırması Amerika, Avrupa ve Ülkemizdeki Araştırma Enstitülerinde yapılmıştır. Toprak işlemesiz tarım yapıldığında toprağın strüktürü dediğimiz yapısı bozulmamakta ve her şey doğal ortamına bırakılmakta böylece toprakta mikroorganizma faaliyetleri artmakta ve toprağın su tutma kabiliyeti artmaktadır. Ayrıca toprak yüzeyi anız ve bitki artıkları ile kaplı olduğundan dolayı erozyon en az seviyeye inmektedir.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bakan Çelik'ten İtalyanlara fındık cevabıÖnceki Haber

Bakan Çelik'ten İtalyanlara fındık cevab...

Un fiyatlarındaki artış spekülatifSonraki Haber

Un fiyatlarındaki artış spekülatif

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar