Şekerbank

Tarsus'ta Sarıulak Zeytin Çeşidinin Coğrafi İşaretleme Çalışmaları Başlatıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tarsus'ta Sarıulak Zeytin Çeşidinin Coğrafi İşaretleme Çalışmaları Başlatıldı
Tofidass

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Sarıulak zeytininin Coğrafi işaretleme ve tescil işlemleri çalışmaları devam ediyor.

Konu ile ilgili açıklama yapan İl Müdürü Arif Abalı; "İlimiz Mersin ve İlçemiz Tarsus’un içme suyu ve sulama suyu ihtiyacını karşılayan Berdan Barajı Havzasının korunması amacıyla 2012 yılında başlatılan Çatak Projesi kapsamında 77 üreticimizle 1093 dekar alanda Organik Zeytin Projesi başlatılmış olup, ilgili projeye 2013 yılında 268 üretici daha eklenerek Çatak alanı 5980 dekara, Organik Zeytin üretici sayısı ise 158’e organik zeytin alanı 2189 dekara çıkarılmıştır. Çatak Projesine 2014 yılında 147 üretici eklenmiş bunun 52’si 769,58 dekar ile organik zeytin üreticisi olup organik zeytin üretici sayısı 2014 yılı itibariyle 210 üreticiye üretim alanı ise 2.958,58 dekara ulaşmıştır. 2015 yılında Çatak alanımız 6,152 dekara, 2016 yılında ise projede süreyi tamamlayarak ayrılanlar çıktıktan sonra 15,004 olarak devam etmektedir.

Organik Zeytin Projesine devam ederek 3. Yılını dolduran 46 üreticimiz 687 dekarlık alanda yapmış oldukları Organik Zeytin üretimi neticesinde organik zeytin üretici sertifikası almaya hak kazanmışlardır. 2017 yılı itibari ile Geçiş-2, Geçiş-3 ve Organik ürün sertifikasına sahip 139 üreticimiz ve 2,280 dekar alanda organik zeytin üretimimiz devam etmektedir.

İlçemizin zeytin üretim çeşitliliği bakımından tarımsal alanları değerlendirildiğinde 29,595 dekar ile gemlik zeytin çeşidi  önde gelmektedir. Gemliği Sarıulak(4310da), Ayvalık(3070) ve Topakulak(2260) zeytin çeşitleri izlemektedir.

Bölgemiz için endemik bir tür olan Sarıulak zeytin çeşidinin  Coğrafi İşaretleme çalışmaları, İlçe Müdürlüğümüz ve İlçemiz Sivil Toplum Örgütleri ile birlikte başlatılmıştır. Sarıulak zeytin çeşidinin gerek verimi gerekse aromatik özellikleri göz önüne alındığında bölgemizin özel tarımsal değeri olarak önce bölgemizde daha sonra ülkemizde yaygınlaştırmaya yönelik çalışmalarımız sürecektir. Böyle değerli bir ürünün bin yıllardır tarımın ve medeniyetlerin gözdesi olan Tarsus ilçemizde başlatılması bize ayrı bir gurur kaynağı vermektedir.

Sarıulak zeytininin Coğrafi işaretleme ve tescil işlemlerinin tamamlanması ile Genç Çiftçi Projeleri ve Kırsal Kalkınma Projelerinde edineceği özel statü ile bölgede daha hızlı bir şekilde yaygınlaşacağı öngörülmektedir." dedi.

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Su Ürünleri Av Yasağı Denetimleri Tüm Hızıyla Devam EdiyorÖnceki Haber

Su Ürünleri Av Yasağı Denetimleri Tüm Hı...

Silivri’de Genç Çiftçilere Damızlık 90 Düve DağıtıldıSonraki Haber

Silivri’de Genç Çiftçilere Damızlık 90 D...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar