Şekerbank

Tarımda Kullanılan İlaç Süresinin Önemi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tarımda Kullanılan İlaç Süresinin Önemi
Tofidass

Çiftçilerin tarımda kullanılan ilaç sürelerine dikkat etmeleri gerektiğini ifade eden Ondokuz Mayıs Ünversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berna Tunalı, ilacın kalma süresinden önce toplanan ürünlerin insan sağlığına ciddi zararları olabileceğini söyledi.

İlaçların değişik zamanlarda değişik bitkilere uygulanabildiğini söyleyen Prof. Dr. Berna Tunalı, "İlaçlamalar tohum, yeşil aksam bir de toprağa uygulanabiliyor. Bu ilaçlamaların çevreye olumsuz etkileri olabilir. Özellikle ilaçların; toprağa, akarsulara, bitkilere ve bunlar üzerinden de insana zararları olabilir. Bu ilaçlamalarda çevreyi kirletmemek açısından en az toksik olan ilaçlar kullanılmalı. Ya da hiç toksik olmayan ilaçlar kullanılmalı. Bir de bizim biyolojik ve biyoteknik mücadele dediğimiz metotların kullanılması toprağın kirlenmemesi açısından faydalı olacaktır" dedi.

"BU DURUM ÖZELLİKLE SERALARDA DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR"

Pestisitlerin kimyasal maddeler olduğunu belirten Prof. Dr. Berna Tunalı, "Zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak ya da zararlarını azaltmak için kullanılan madde ya da maddelerden oluşan karışımlar dediğimiz pestsitler, toprakta bir takım kalıntılar bırakabilir. Bu kalıntıların zaman içerinde dönüşmesi söz konusudur. Bunlar başka maddelere de dönüşebilirler. Zararları da ortadan kalkabilir ama bu zaman içerisinde oluyor. İlaçların türüne göre kalıntı süreleri de değişebiliyor. Dolayısıyla ilaçları kullanırken ilaç dozunun aşılmaması gerekiyor. Tabi ilaçlama ile hasat aralığının süresi bellidir. İlaçların etiketlerinde bu aralık yazar. Atılacak bitki ve ilaç çeşidine göre bu süre değişir. Mesela bir ilacın üzerinde; attıktan 20 gün sonra ürünü toplayabilirsiniz yazıyorsa ve 10. günde hasat yapılırsa ilacın kalıntısı bitkinin üzerinde kalacaktır. Tabi sonucunda bu durumun insan sağlığına çeşitli zararları olacaktır. Bu zararlar ilacın yapısına göre farklılıklar gösterebilir. Bunlara dikkat edildiği müddetçe sorunlar minimize edilmiş olacaktır. Bazen çiftçilerimiz ilaçlar daha fazla etki etsin diye aşırı dozda kullanabiliyorlar. Bir de hasat aralığına dikkat etmiyorlar. Bu durum özellikle seralarda çok görülüyor. Çiftçimiz ilacı seraya atıyor ertesi gün topluyor. İşte o zaman insan sağlığı açısından çok büyük zararları olabiliyor. Bu konuda bakanlığın ilacın kalıntısı üzerinde ciddi denetlemeleri oluyor. Ürünün üzerinde ne kadar ilaç kalıntısı olduğunu o kalıntıdan anlayabiliyorlar. Yurt dışına giden ürünlerimizde bu şekilde kontrolden geçiyor. Eğer üzerindeki kalıntı belli bir eşiğin üzerindeyse o ürün geri gönderiliyor. Bu konuda denetim bakımından yeterli uzmanımız yok. Bu sayının artırılması gerekiyor" diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ödemiş’te Kornişon Salatalık Sezonu AçıldıÖnceki Haber

Ödemiş’te Kornişon Salatalık Sezonu Açıl...

Niğdeli Çiftçileri Dolu VurduSonraki Haber

Niğdeli Çiftçileri Dolu Vurdu

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar